Joulumurokeksit

Joulumurokeksit

Joulumurokeksit on meidän rakkaudenosoitus keksejä ja pikkuleipiä kohtaan. Olette ehkä vuosien varrella huomanneet, että keksireseptejä löytyy blogista kaikista eniten. Onhan keksit usein helppoja, herkullisia ja monesti nopeitakin valmistaa. Makua ei kuitenkaan jää puuttumaan ja koostumuksiakin on niin monenlaisia. Mutta nämä joulumurokeksit eivät ole sinulle jotka tykkää sisältä tahmeista kekseistä, nämä on meille suussasulavan mureiden pikkuleipien ystäville (lue: ei kuitenkaan kuivien). Toki lisäämäsi lisukkeet voivat tuoda näihin lisää nestettä, milloin koostumuskin on hieman muunneltavissa.

Me teimme tällä kertaa paria erilaista keksiä samaa taikinaa muuntelemalla. Suklaisia, missä maistui tumma suklaa ja rommi (ja osassa pinnalla paahdetut mantelit) sekä vaaleita, missä makuna oli tuplasuklaa-pistaasi. Kummatkin oli ihania, mutta en tiedä johtuuko omasta ikääntymisestä (heh, 30-vuotiaat täällä), mutta rommin maku näissä suklaisissa miellytti. Nuorempana ei olisi tullut mieleenkään.

joulumurokeksit

joulumurokeksit

Aivan ihania ja niin yksinkertaisia valmistaa. Tällä tyylillä voit myös valmistaa taikinan etukäteen jääkaappiin. Se pysyy hyvänä neljän päivän ajan (pidempään säilytettynä pakkasessa!). Myös valmiit keksit säilyy parisen viikkoa, pakkasessa useamman kuukauden. Ja nyt kun pääsit keksien makuun, kokeile seuraavaksi ihanat pistaasi-amaretit sekä yksinkertaiset piparikierteet.

Keksitaikinat ja niiden “kemia” on meille mielenkiintoinen asia. Ollaan vähän sellaisia.. keksikemistejä niin sanotusti. Kun oppii hyvän perusreseptin, kuten tämä, on kekseistä helppo tehdä juuri sen makuisia kuin haluaa. Et tykkää rommista? Käytä vanilja-aromia tai manteliaromia. Et tykkää suklaasta? Laita kuivattuja hedelmiä tai marjoja! Hyvästä perustaikinasta lähtee keksitehdas käyntiin! 🙂 Jos teillä herää kysymyksiä murokekseistä, keksikemistit päivystää alla!

Seuraa meitä myös instagramissa @drjinna

Joulumurokeksit

Ainekset (36 annosta)

Vaalea taikina
225 g
voita (huoneenlämpöisenä)
1 dl
fariinisokeria
1 dl
hienoa sokeria
2 tl
vaniljasokeria
1 tl
manteliaromia (vapaaehtoinen)
¼ tl
suolaa
4-4½ dl
erikoisvehnäjauhoja (n.290g)
1½ dl
pistaasipähkinöitä (rouhittuna)
60 g
maitosuklaata (rouhittuna)
60 g
valkosuklaata rouhittuna
Tumma taikina
2 rkl
tummaa kaakaojauhetta
2 tl
rommiaromia tai tummaa rommia
150 g
tummaa suklaata (rouhittuna)
2 h 20 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 2 h 00 min

Tee näin:

  1. Mittaa kulhoon voi, sokerit ja suola. Vaahdota niistä kuohkea, vaalea vaahto käsivatkaimilla tai yleiskoneessa. Muista käydä kulhon reunat ja pohja nuolijalla läpi.
  2. Lisää sitten jauhot kahdessa erässä. Vatkaa vain kunnes taikina on sekaisin. Tässä vaiheessa jos haluat tehdä myös tumman taikinan, ota puolet taikinasta erilliseen kulhoon.
  3. Lisää vaaleaan taikinaan pähkinät ja suklaat. Kääntele sekaisin. Muodosta taikinasta käsin pallo, ja sitten pyörittele siitä leivinpaperilla tanko. Tee leivinpaperista “karamellikääre” ja laita tanko jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään (jos taikinaa ei viilennä välissä, keksit leviää uunissa ja niistä tulee kuivia).
  4. Jatka toisessa kulhossa tumman taikinan teko lisäämällä taikinaan kaakaojauhe sekä rommi. Sekoita vain kunnes taikina on tasaisen sävyinen, lisää sitten suklaarouhe ja kääntele ne joukkoon. Toista tangon tekeminen suklaamassalla.
  5. Kun taikinat ovat jähmettyneet, leikkaa niistä terävällä veitsellä noin sentin paksuisia keksejä pellille, paista 175 asteisen uunin keskitasolla 12-15 minuuttia. Valmis keksi saa olla vielä pinnalta hieman pehmeä kun otat sen ulos uunista. Nosta keksit jäähtymään ritilälle tai lautaselle. Koristele haluamallasi tavalla.

HUOM! Keksitaikinassa jauhojen DESImäärä on AINA viitteellinen, sillä jauhojen painoissa on valtavia eroja (painon tulisi aina olla 290g). Valmis taikina on käsin muotoiltavaa eikä murenevaa, ei kuivaa eikä myöskään liian  tahmeaa. Jos huomaat että taikina on liian kuivaa, voit lisätä joukkoon ½-1tl kylmää vettä (tai aromia!). Jos taikina on liian tahmeaa, voit lisätä joukkoon hieman jauhoja, mielellään vain sen verran että saat keksit pyöriteltyä.

ruoka leivonta keksit-ja-pikkuleivat joululahjaideat
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *