Helppo bataattikeitto

Talvi taitaa olla täällä – se on varmaan jo hyväksyttävä. Viilenevät ilmat tarkoittavat muutoksia myös ruoanlaitossa. Kevyet salaatit eivät enää niinkään innosta, vaan mieli tekee kääntyä mieluummin lämpimien ja tuhdimpien ruokien pariin. Olen innostunut viime aikoina etenkin erilaisista keitoista; niitä en jotenkaan osaa syödä kesäisin, vaan keitot ovat minulle ehdottomasti talviruokaa. Olen pyöräyttänyt usein lounaaksi sosekeittoa, sillä olen todennut sen erittäin hyväksi arkiruoaksi. Sosekeitto on sopivan kevyt, mutta kuitenkin lämmin ruoka, joka valmistuu helposti ja mutkattomasti – ja riittää vieläpä usein useammaksikin päiväksi. Tänään yhden naisen yritykseni lounaslistalla oli taas sosekeittoa, ja innostuin kirjoittelemaan tästä arjen pelastajastani muutaman sanan myös tänne bloginkin puolelle.

Lounaspisteenä toimi tällä kertaa tämä keittiön pieni pöytä. Se on eniten käytössä aamuisin, en edes muista, koska olisin syönyt aamupalaa varsinaisen ruokapöytäni ääressä. Aamiaisen lisäksi tämä toimii kätevänä pit stop -paikkana nopeille lounaille ja iltapaloille. Nyt kokeilin pöydän kaveriksi yhtä Hayn mustaa tuolia, jonka nappasin ruokapöytäni äärestä. Metallijalkainen musta tuoli sopii kyllä tosi kivasti metallipöydän pariksi, samanlaista keveyttä molemmissa.

Kasvissosekeiton resepti ei oikein voi helpommaksi muuttua ja on varmasti tuttua juttua suurimmalle osalle, laitetaanpa se nyt kuitenkin jakoon täälläkin. Itse en niinkään välitä perunan mausta sosekeitossa, joten jätän muusifiilisten välttämiseksi sen mieluiten pois laskuista. Minusta sosekeitto vaatii myös ehdottomasti pientä twistiä ja tulisuutta, tällä kertaa sitä toi tuore chili ja valkosipuli, jotka ovat hyvä vastine makealle bataatille. Toisinaan taas paahdan kasviksia hetken uunissa, näin keittoon saa kivasti paahteista makua. Tätä pystyy tosin pikkuisen jäljittelemään kattilassa kuullottamallakin, tähän käännyin tällä kertaa ajanpuutteen ja laiskuuden vuoksi.

Helppo bataattikeitto

1 iso bataatti  –  2 porkkanaa  –  kukkakaalia  –  1 chili  –  1 valkosipulin kynsi 

vettä  –  kasvisfondia  –  kermaa

Pilko kasvikset suunnilleen samankokoisiksi paloiksi. Kuullota niitä hetken kattilassa, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää fondi ja vesi niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsiksi, surauta tasaiseksi saauvasekoittimella ja viimeistele ruokakermalla. Simple as that!

Keiton lisukkeena tuore leipä on oleellinen osa koko ateriaa. Parasta on tietysti rapeakuorinen juurileipä, mutta kaapista löytynyt paahtoleipäkin toimi vallan hyvin. Dualitin paahtimeni on kyllä ollut kovassa käytössä heti ostohetkestä alkaen, ja olenkin ollut hankintaani tosi tyytyväinen. Varmasti klassikko, josta on iloa vuosikymmeniksi!

Nyt työpäivä saa jatkua vielä tovin verran – tälle viikolle onkin tiedossa paljon hommia, joten katsotaan kuinka ennätän tänne palailla. Olen pikkuisen vähentänyt blogin julkaisutahtia, ja pyrin postailemaan nykyään noin kolmisen kertaa viikossa. Instagramissa puolestaan pyrin olemaan aktiivinen päivittäin, otahan siis tilini @pihkala seurantaan, jos et vielä minua instassa seuraa!

Ps. kurkkaa myös Tulinen tomaattikeitto -resepti, tässä toinen helppo suosikkini talven lounashetkiin.

Kommentit (4)
  1. Minä korvaan kerman kookosmaidolla ja lisään joukkoon yhden limen mehut. Taattu herkku ja maistuu kaikille.

    1. Totta, hyvä vaihtoehto tuokin. Tulee vähän itämaista fiilistä. 🙂

  2. Pentti Läiskä
    18.11.2019, 21:15

    Kyllä kotimainen vastuullisesti tuotettu peruna tuontibataatin voittaa sosekeiton raaka-aineenakin. Reseptissä mainitut voimakkaan makuiset aineosat kyllä sen ei-toivotun ”muusinmaun”estävät.

    1. No, nämä ovat niitä kuuluisia makuasioita, joten eipä siitä sen enempää. Kotimaisia kasviksia saa toki hyödynnettyä mukavasti tällaisissa ruoissa – perunan kuitenkin jätän itse muihin ruokalajeihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *