Runebergin juustokakku
Juustokakun ja runebergin tortun yhdistelmä on kerrassaan vastustamaton! Pohjalla meheväksi kostutettu gluteeniton torttupohja ja päällä raikasta juustokakkua sekä vadelmahillokiekko.
Tämä runebergin tortun ja juustokakun yhdistelmä menee heittämällä kakkujen parhaimmistoon. Kakun pohjaksi valmistin perinteisen runebergin torttutaikinan, jonka tein samalla gluteenittomaksi. Siinä mielessä erittäin toimiva resepti, koska eroa ei edes huomaa tavalliseen verrattuna. Uunista tultua torttupohjan pinta on melko tasainen, mutta sitä kannattaa hieman painella keskeltä, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman kaunis.
Hyvin jäähtynyt torttupohja kostutetaan punssiliemellä ja päälle kumotaan raikas juustokakkumassa. Pintaa varten valmistin vadelmahillosta ja liivatteesta pienempään irtopohjavuokaan vadelmakiekon, joka painetaan lopuksi kakun päälle. Eli kannattaa aloittaa koko kakun valmistus tuosta. Alhaalta löytyy paremmat ohjeet valmistukseen.
Tästä kakusta ei Runebergin päivä parane, jota vietetään ensi viikon tiistaina. Kakku kannattaa leipoa jo pari päivää aikasemmin, sillä se kestää hyvin jääkaapissa kelmulla peitettynä.
Runebergin juustokakku
Ainekset (10 annosta)
- 150 g
- voita
- 1,5 dl
- sokeria
- 2
- kananmunaa (L-koko)
- 1 dl
- mantelijauhetta
- 1,5 dl
- gluteeniton jauhoseos (Fin Mix)
- 1,5 dl
- gluteenitonta korppujauhoa
- 1 tl
- piparkakkumaustetta
- 0,5 tl
- kardemummaa
- 1 tl
- leivinjauhetta
- Kostutus
- 1 dl
- punssia tai appelsiinilikööriä
- 1 dl
- vettä (kiehautettuna)
- Juustokakkumassa
- 3
- liivatelehteä
- 2 dl
- kuohukermaa
- 300 g
- tuorejuustoa
- 0,5 dl
- tomusokeria
- 2 rkl
- sitruunamehua
- Vadelmakiekko
- 2 dl
- vadelmahilloa
- 2 rkl
- sitruunamehua
- 2
- liivatelehteä
Tee näin:
Aloita valmistus vadelmakiekosta. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna kattilassa sitruunamehu ja sulata liivatteet mehuun. Lisää joukkoon vadelman hillo ja sekoita voimakkaasti. Kaada massa irtopohjavuokaan (halkaisijaltaan 15 cm), jossa pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Nosta jääkaapiiin hyytymään.
Valmista torttupohja. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen koko ajan sekoittaen.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinan joukkoon. Sekoita hyvin. Kaada taikina irtopohjavuokaan (halkaisijaltaan 17 cm ja korkeudeltaan 8 cm), jossa pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 min. Kokeile kypsyyttä tikulla. Painele vielä lämpimän kakun pinta tasaiseksi. Jäähdytä.
Sekoita keskenään kiehautettu vesi ja punssi. Kostuta kakkupohja.
Valmista juustokakkumassa. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto sekä tomusokeri. Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja sulata joukkoon liivatelehdet. Kaada seos juustokakkumassan joukkoon koko ajan sekoittaen.
Kaada juustokakkumassa hyvin jäähtyneen torttupohjan päälle ja nosta päälle hyytynyt vadelmakiekko. Paina se hieman kakun sisään. Peitä kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 2 tunniksi tai yön yli.
Mitä gluteenittomia korppujauhoja käytit? En ole löytänyt kuin yhtä sorttia ja se haisee oudolle, jolloin koko leivonnainen maistuu oudolle (en muista merkkiä).
Moi! Mä käytin tähän Moilas korppujauhoja, mun mielestä ne on parhaita 🙂
Tämä näyttää niin herkulliselta, että on tehtävä itsekin, lurps!