Perinneruokaa prkl
Perinneruokaa prkl

Rapeat ruis-joulutortut savulohitäytteellä

Karjalanpiirakkataikinasta muotoillut joulutortut paistuvat uunissa ihanan rapeiksi. Uunista tultuaan ne voidellaan voisulalla ja täytetään piparjuurella maustetulla savulohitahnalla. 

Tänään ajattelin kokeilla viikolla päässäni pyörinyttä ruis-joulutorttureseptiä. Perinteisen joulutorttutaikinan sijaan otin ohjeen Mummon parhaat karjalanpiirakat reseptistä. Hyvin vaivattu taikina kaulitaan niin ohueksi, että sen läpi jopa pystyy näkemään. Juuri tällä ohjeella se myös onnistuu vaivatta, sillä taikina on helposti käsiteltävää sen sisältämien vehnäjauhojen ansiosta. Ruis-joulutortut paistetaan hieman alhaisemmassa lämpötilassa, kuin perinteiset karjalanpiirakat, sillä niiden kärjet palavat helposti. Uunista tultuaan rapsakat ruis-joulutortut voidellaan voisulalla ja niiden jäähdyttyä päälle valmistetaan savulohesta ja piparjuurituorejuustosta herkullinen tahna.  Ruis-joulutortut voi vielä viimeistellä mädillä ja tuorella tillillä – täydellinen herkku!

Ruis-joulutortut savulohitäytteellä

Ainekset
( 12 Annosta )

1 dl
kylmää vettä
1/2 tl
suolaa
2 dl
ruisjauhoja
1/2 dl
vehnäjauhoja
30 g
voisulaa voiteluun
Täyte
150 g
savulohta
150 g
piparjuurituorejuustoa
1/4 tl
mustapippuria
1/2 rku
tilliä
50 g
mätiä
45 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 15 min

Tee näin:

Tee torttutaikina sekoittamalla kuivat aineet veteen ja vaivaa hetki. Taikinan kuuluisi olla kiinteää ja sitkeää.

Kaulitse taikina mahdollisimman ohueksi noin 40 x 40 cm kokoiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta noin 12 neliötä ja taittele joulutortuiksi. Liimaa joulutortun sakarat keskeltä vedellä kiinni.

Paista ruis-joulutorttuja 225-asteisessa uunissa noin 10-13 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet kauniin värin pintaansa. Voitele ne heti uunista tultuaan voisulalla. Anna jäähtyä.

Valmista savulohitahna sekoittamalla keskenään piparjuurituorejuusto ja hienonnettu savulohi. Mausta tahna hienonnetulla tillillä ja mustapippurilla.

Lusikoi savulohitahnaa jokaisen tortun päälle ja koristele halutessasi mädillä ja tillillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *