Peltikalakukko valmistuu nopeammin kuin perinteinen

Valmista kalakukko pellille ohueksi levyksi. Peltikalakukko on helposti annosteltava ja maku on yhtä mehukas, kuin tavallisessa versiossa.

Kaiken voi tehdä uunipellillä. Kokeilin tällä kertaa valmistaa kalakukkoa ohueksi kerrokseksi. Helpompi valmistustapa tuntuu toimivan mainiosti, eikä kalakukon tarvitse olla uunissa niin pitkään.

Valmistus aloitetaan ruistaikinasta, joka saa levätä hetken jääkaapissa. Ruistaikina kaulitaan ohueksi levyksi ja nostetaan uunipellille leivinpaperin päälle. Muikut ladotaan pohjan päälle yhteen kerrokseen ja päälle levitetään siankylkiviipaleet siten että reunoille jää muutama sentti taikinaa. Taikinan reunat käännetään päälle ja reunat kostutetaan kunnolla, jotta päällitaikina tarttuu siihen kiinni. Reunat kannattaa painella huolella kiinni, jotta peltikalakukosta tulee mehukas.

Peltikalakukkoa paistetaan 250-asteisessa uunissa noin tunnin verran, minkä jälkeen pinta voidellaan voilla. Uunin lämpö lasketaan 150 asteeseen ja peltikalakukko peitellään foliolla tiukaksi paketiksi. Sitten vaan haudutellaan vielä muutama tunti ja ruoka on valmista. Tämä versio ei tarvitse siis niin pitkää haudutusta kuin perinteinen versio.

Muutama vuosi sitten valmistin peltikarjalanpiirakkaa, josta nousi monenlaisia mielipiteitä. Toiset rakastivat ja toiset vihasivat. Mitä mieltä olet, voiko kalakukkoa valmistaa tällä tapaa?

Katso myös blogin muut pellillä valmistettavat ruuat!

Peltikalakukko

Ainekset

Taikina
8 dl
ruisjauhoja
2 dl
vehnäjauhoja
1,5 tl
suolaa
4 dl
vettä
0,5 dl
rypsiöljyä
Täyte
1 kg
perattuja muikkuja
400 g
possunkylkeä
2 tl
suolaa
2 rkl
voita

Tee näin:

  1. Sekoita jauhot, suola ja vesi taikinaksi ja alusta öljyllä.
  2. Jaa taikina kahteen osaan. Levitä ruisjauhoja leivonta-alustalle ja kaulitse taikinasta hieman uunipeltiä isompi levy. Nosta taikinalevy uunipellille leivinpaperin päälle.
  3. Levitä perattuja muikkuja tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle ja mausta suolalla. Levitä päälle siankylkiviipaleet ja ripottele pinnalle suolaa. Käännä reunat päälle ja kostuta reunat huolellisesti vedellä.
  4. Kaulitse toinen puolikas taikinasta ja nosta päällimmäiseksi. Leikkaa ylimääräinen taikina ja painele reunat tiiviisti kiinni.
  5. Paista peltikalakukkoa 250-asteisessa uunissa noin tunti. Voitele pinta voilla ja peitä peltikalakukko huolellisesti foliolla. Jatka paistamista 150-asteisessa uunissa noin kaksi tuntia.
  6. Anna vetäytyä hetki folion sisällä ja leikkaa sopiviksi paloiksi.
Kommentit (2)
  1. Susanne Jokinen
    23.11.2017, 09:02

    Aivan loistava idea, menee takuu varmasti kokeiluun -kiitos tästä 🙂

    1. perinneruokaa prkl
      23.11.2017, 11:55

      Jee, kyllä suosittelen lämpimästi 🙂 Kannattaa hieman tarkkailla sitä ensimmäistä paistamista 250 asteessa, mulla se pinta tais kärvähtää hieman liikaa. Eli foliota pintaa vaan aikaisemmin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *