Kannellinen metsäsienipiirakka

Kyllä kerran syksyssä nyt sienipiirakka pitää tehdä, jopa minunkin mielestä. Tällä kertaa se tuli toki tehtyä jo aiemmin, kun Mika pääsi taiteilemaan jotain maukasta Maku:n Perinneruokaa -palstalle. Sienisaalis ei ehkä ollut ihan niin iso, kuin olisi toivonut, mutta tarpeeksi piirakkaan jokatapauksessa. Tällä hetkellä metsistä löytyy ainakin suppilovahveroita, mitkä sopivat mitä mainioimmin tähän piiraaseen. Hyvän piirakan saa aikaiseksi myös säilykesienistä, mutta niitä kannattaa kuullottaa pannulla pidemmän aikaa paremman maun aikaansaamiseksi. 

Taikina aloitetaan sekoittamalla voisula ja rahka keskenään. Siihen sekoitetaan keskenään yhdistetyt jauhot ja leivinjauhe. Taikinaa sekoitetaan, mutta vaivaaminen ei ole suotavaa. Anna sen seuraavaksi olla omissa oloissaan jääkaapissa vähintäänkin tunnin verran. 

Sillä välin, kun taikina on jäähyllä, ei suinkaan olla tumput suorina vaan tehdään töitä täytteen eteen. Riisin voi nimittäin laittaa kiehauttaen kypsäksi. Sen tarvitsee antaa jäähtyä ja sitä ennen se vielä valutetaan, ettei vettä pääse turhaan piirakkaan. Siinä samalla, kun riisi kypsyy voidaan sienet puhdistaa ja pilkkoa. Jos on jotain pikkusieniä, niin ne voivat käydä ihan kokonaisinakin. Sienet kumotaan kuumalle pannulle ja nesteet siitä haihdutellaan pois. Kun nesteet on poissa, niin lisätään voita ja hienonnetut sipulit. Niitä siinä kuullotetaan hetkinen ja pannu nostetaan sitten pois levyltä. 

Kaikki täytteet, eli pannulla olleet sienet ja sipulit sekä riisi, sekoitetaan keskenään ja seos maustetaan suolalla ja pippurilla. Makua on hyvä tarkastella, ettei mene liian suolaiseksi. 

Taikina tulee tässä vaiheessa jääkaapista ja se jaetaan kahteen osaan. Yksi palanen kaulitaan leivinpaperin päälle isoksi, ympyränmuotoiseksi levyksi, joka sopii pellille. Täyte levitetään taikinalevyn päälle, mutta reunoille pitää jättää niin sanottu turva-alue, johon täytettä ei tule. Sitten kaulitaankin toinen taikinapala jauhotetulla alustalla samankokoiseksi pyöreäksi levyksi kuin ensimmäinen taikinalevy. Taikinalevyn reunat kostutetaan vedellä, jotta kansi tulee tiiviisti kiinni. Taikina levy nostetaan kanneksi täytteen päälle ja reunat painellaan tiukasti kiinni. Reunoja rullaillaan hieman kierteelle, jonka jälkeen piirakka voidellaan kananmunalla ja sen pintaan painellaan reikiä haarukalla. 

Piirakka vetäistään leivinpaperinsa kanssa pellille ja siitä se sujahtaakin sukkelaan 200-asteiseen uuniin keskitasolle. Paistoaika on tuollaiset 20-25 minuuttia. Kannattaa tarkkailla väriä, mikäli piirakka alkaa tummumaan uhkaavasti voit laittaa päälle palan leivinpaperia tai folioa. 

Valmis piirakka vetää varmasti kaikki tutut ruokapöydän ääreen, joten lautaset esiin ja piirakkaa tarjolle. Itse voisin varmaan syödä pelkkää rahka-voitaikinaakin, koska se on niin hyvää, mutta koko piirakka vie kielen mennessään. 

Kannellinen sienipiirakka

Ainekset

Pohja
250 g
voita (sulatettuna)
250 g
maitorahkaa
4 1/2 dl
vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
Täyte
1 dl
puuroriisiä
2 l
suppilovahveroita (ja/tai tuoreita kantarelleja, tatteja, siitakkeita)
2 rkl
voita
2 kpl
sipulia (hienonnettuna)
1 dl
ruokakermaa
3 rkl
timjamia (ja/ tai tuoretta salviaa, rosmariinia)
1/2 tl
suolaa
1/2 tl
mustapippuria
Voita
1 kpl
munaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Sekoita voisula ja rahka keskenään. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Sekoita hyvin, mutta älä vaivaa.

Nosta taikina jääkaappiin vähintään tunniksi.

Keitä riisi kypsäksi, valuta ja anna jäähtyä.

Riisin kypsyessä puhdista ja hienonna sienet (pienimmät sienet voi jättää kokonaisiksi).

Kumoa sienet kuumalle pannulle ja anna kaiken nesteen haihtua pois. Lisää voi ja hienonnetut sipulit. Kuullota hetki ja nosta pannu pois liedeltä.

Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

Jaa levännyt taikina kahtia. Kauli toinen pala leivinpaperin päälle isoksi, ympyränmuotoiseksi, pellille sopivaksi levyksi.

Levitä päälle sienitäyte, mutta jätä reunat täyttämättä (kuva 1).

Kauli toinen taikinapala jauhotetulla alustalla yhtä suureksi, pyöreäksi levyksi. Nosta se täytteen päälle ja painele reunat tiukasti kiinni. Rullaa reunoja vähän ylöspäin. Voitele piirakka munalla (kuva 2) ja painele pintaan reikiä haarukalla. Vedä piirakka leivinpapereineen pellille. 

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla 20–25 minuuttia.

Kommentit (2)
  1. Ehdottomasti kokeilen tätä pelti metsäsienipiirakkaa ja saatampa kokeilla muikkukukkoakin pellillä.

    1. perinneruokaa prkl
      23.11.2017, 11:57

      Joo, se metsäsienipiirakka on taivaallinen, sitä olen tekemässä tuleviin pikkujouluhin tarjolle 🙂 Muikkukukko on kyl suhteellisen helppo valmistaa tuollaisena ohuena ja syöminenkin onnistuu helpommin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *