Täysi pelti karjalanpiirakkaa

Hei nyt sitten. Mikä on tämä hehtaariluokan karjalanpiirakka tässä mun edessä? Ai, peltikarjalanpiirakka? No okei. Voinko syödä kaiken silti? Joooooo! No niin, rauhoitutaanpa. Mika siis kehitteli tuossa aiemmin ajatusta siitä, että mahtaisikohan karjalanpiirakasta saada tämmöisen ison, uunipellillä tehtävän version. Kuvan ja itseni ähkyyn syömisen perusteella sanoisin, että kyllä saa. Mikakin on ihan tyytyväinen aikaansaannokseensa. 

Helppo versio karjalanpiirakan ystävälle

Onko muuten joukossa muita karjalanpiirakkafanaatikkoja? Nyt kannattaa olla siis korvat höröllä jos haluat tällaisen eteesi myös kotona. Tässä on nimittäin sellainenkin etu, että yhden ison karjalanpiirakan teko kestää melkein saman ajan kuin yhden pienen, varsinkin jos se ei ole lihasmuistissa. Joten tässä säästät aikaa ja vaivaa.

Valmistuprosessihan on käytännössä sama kuin normaaleissa karjalanpiirakoissa. Keitellään siis riisipuuro ensimmäiseksi, koska siihen menee kuitenkin eniten tässä aikaa. Eli riisit kiehuvaan veteen ja annetaan veden imeytyä niihin. Sen jälkeen lisätään maito ja puuro kiehautetaan nopsaan. Lämpöä alennetaan tämän jälkeen ja puuron annetaan hautua. Sekoita puuroa kuitenkin tasaisin väliajoin, ettei se pala pohjaan. Esimerkiksi eteisen maalaaminen samaan aikaan ei ole suositeltavaa. Mikalla kävi ”pieni” vahinko puuron kanssa. Mutta eteinen näyttää hienolta. Sitten kun valmista riisipuuroa on kattilallinen, anna sen jäähtyä kunnolla. 

Taikina tehdään puuron poristessa taustalla

Maalaamisen sijasta suositeltavampi on tuo karjalanpiirakan taikinan teko ja sehän melko simppeliä. Sekoita vain suola, ruis- ja vehnäjauhot veteen ja sekoita taikina kiinteäksi. Seuraavaksi tarvitaan kaulinta avuksi. Niin ja ruisjauhojakaan ei kannata kaappiin takaisin kiikuttaa. Kaulitse taikinasta uunipellisi mallinen, mutta suurempi levy. Käytä apunasi runsaasti ruisjauhoja. Tuo pohja ei saisi olla kovinkaan paksu, että ihan milli tai pari on hyvä paksuus. Ja se tosiaan saa mennä mitoiltaan uunipellin yli. 

Nosta taikina uunipellille kiepauttamalla se kaulimen ympärille ja siitä sitten uunipellille. Sen jälkeen voi jatkaa puuron kanssa. Jäähtyneeseen puuroon sekoitetaan kananmuna, sula voi ja mahdollisesti maitoa. Jos puuro on paksua, niin silloin lisätään maitoa, jotta puuron saa levitettyä helposti. Levitä riisipuuro tasaiseksi kerrokseksi taikinapohjan päälle ja taita reunat puuron päälle. Reunat voi vielä tavallaan ”rypyttää”, kuten karjalanpiirakan tekoon kuuluu. Lämmitä uuni 275-asteiseksi ja paista tätä isoa piirakkaa siellä noin 15 minuuttia. Uunista tulleen piirakan reunat voi vielä voidella voilla. 

Kuin hienoa on oikeasti nähdä edessään tällainen valtava karjalanpiirakka? Ruuan suurena ystävänä olen sitä mieltä, että tässä on kerrankin sopiva annoskoko. Munavoita tarvitsee tietysti tehdä hyvä määrä tämän herkun seuraksi. Täydellistä! Jos kuitenkin haluat pienempiä karjalanpiirakoita, niin ne löydät täältä

Niin ja tuosta puuron pohjaanpalamisesta vielä sellaista, että kattilankin saa hyvin puhtaaksi, kun vain nakkaa pohjalle tiskikoneen tabletin ja kuumaa vettä. Se saa kuplia siellä ja palanut pohja ei ole kauaa ongelmana. 

Peltikarjalanpiirakka

Ainekset

Taikina
2 dl
kylmää vettä
1 tl
suolaa
4,5 dl
ruisjauhoja
0,5 dl
vehnäjauhoja
Riisipuuro
2 dl
vettä
2 dl
puuroriisiä
1 l
maitoa
1 tl
suolaa
Lisäksi
1 kpl
kananmuna
50 g
voita sulatettuna
0
maitoa
Voiteluun
0
voita
Muut ainesosat

Tee näin:

Keitä riisipuuro. Lisää riisit kiehuvaan veteen ja anna veden imeytyä. Lisää maito, kiehauta, alenna lämpöä ja anna hautua. Muista sekoittaa tasaisin väliajoin pohjaanpalamisen välttämiseksi.

Tee piirakkataikina sekoittamalla kuivat aineet veteen. Taikinan kuuluisi olla kiinteää ja sitkeää.

Kaulitse taikina ruisjauhojen avulla hieman uunipelliä suuremmaksi, mutta samanmuotoiseksi. Käytä runsaasti ruisjauhoja. Nosta pohja uunipellille kiepauttamalla se kaulimen päälle ja siitä pellille.

Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna, sula voi ja mahdollisesti maitoa, mikäli puuro on liian paksua.

Levitä riisipuuro pohjan päälle tasaisesti, taita reunat joka puolelta puuron päälle ja rypytä.

Paista peltikarjalanpiirakkaa 275-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sivele reunat vielä voilla.

Kommentit (24)
  1. No nyt on jännä. Kaippa se noinkin menee.

  2. Terttu Laitila
    29.1.2016, 16:44

    Olen tehnyt vastaavantyyppisen pitkän ja kapean version ja onpahan nopeata . Terkut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *