Piparipalat
Me ei edelleenkään olla mitään maailman parhaita mokkapalojen tekijöitä, mutta silläkin uhalla uskallettiin tänä vuonna leipoa herkullisia piparipaloja. Piparipalat on ihanan mausteisia ja saavat päälleen myös mausteisen kinuskikuorrutteen. Näitä voi tarjota elämän tärkeinä hetkinä vaikkapa joulupöydässä, kahvilla viikonloppuna, taukohuoneessa huomenna tai hei, heti NYT kotona! Me ehkä kallistutaan tuohon viimeiseen vaihtoehtoon, sillä nämä on myös kohtalaisen nopeita valmistaa (ja aineksetkin löytyy monelta jo valmiiksi näin joulun alla).
Jos haluat tehdä pelkän kinuskikuorrutteen piparipaloille, jätä mausteet pois. Jos puolestaan haluat tehdä suklaiset piparipalat, korvaa taikinan perunajauho tummalla kaakaojauheella (voit rouhia joukkoon myös 100g tummaa suklaata tuomaan lisämehevyyttä).
Nam piparipalat. Ehdottomasti hyvä kilpailija mokkapaloille, vaikka aina kaiholla muistelenkin tätini onnistuneita mokkapaloja omieni sijaan. Joulupukki, anna minulle lahjaksi taito tehdä yhtä hyviä (tai edes postitse tädiltä mulle niitä sen omia…). Edelliset mokkapalakilpailijat oli muuten nämä sitruuna-lakupalat, ja jos väität meille että ne sopii joulupöytään, niin uskotaan 😀
Huomisen luukussa olisi tarjolla taas lukijoiden toivereseptiä, makeisia (yllättävää) vaahterasiirapilla maustettuna. Osaatko arvata mitä luukusta 10 löytyy? 😛
Lisää jouluiloa (lue: paniikkia)? Seuraa meitä instagramissa @drjinna
Piparipalat
Ainekset (36 annosta)
- 3 dl
- hienoa sokeria
- 4
- kananmunaa
- 200 g
- voita (sulatettuna)
- 2 dl
- maitoa
- 4½ dl
- vehnäjauhoja
- ½ dl
- perunajauhoja
- 1 tl
- piparkakkumaustetta
- 1 tl
- kanelia
- 3 tl
- leivinjauhetta
- Mausteinen kinuskikuorrute
- 115 g
- voita
- ½ dl
- maitoa
- 1 tl
- piparkakkumaustetta (enemmän/vähemmän)
- 7½ dl
- tomusokeria (enemmän jos löysää)
- ½ dl
- valmista tai kotitekoista kinuskia
Tee näin:
- Lämmitä uuni 200 asteeseen ja vuoraa syvä uunivuoka leivinpaperilla.
- Mittaa kananmunat ja sokeri kulhoon (tai yleiskoneeseen) ja vatkaa niistä sähkövatkaimilla kuohkea, vaalea vaahto.
- Mittaa toiseen kulhoon kuivat ainekset ja toiseen sulatettu voi sekä lämmin maito.
- Lisää varovaisesti muna-sokerivaahtoon vuorotellen voi-maitoseosta ja kuivia aineksia. Muista kaapia huolellisesti kulhon reunat.
- Kaada valmis taikinan valmistelulle uunipellille ja paista pohjaa uunin keskitasolla noin 15 minuutin ajan. Voit kokeilla kypsyyttä hammastikulla. Jos tikkuun jää raakaa taikinaa, paista vielä hetki.
- Nosta valmis pohja uunista ja anna jäähtyä sillä aikaa kun valmistat kuorrutetta.
- Mittaa kaikki ainekset (paitsi karamellikastike) kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä, koko aika sekoittaen. Lämmitä seosta vain kunnes se on tasaista ja kiiltävää, älä kiehauta.
- Lisää sitten joukkoon karamellikastike ja sekoita hyvin. Voit tässä vaiheessa vielä lisätä tomusokeria jos kuorrute tuntuu liian juoksevalta.
- Anna kuorrutteen jäähtyä aina välillä sekoitellen (jotta pintaan ei tule kovaa kuorta). Kun kuorrute on paksuuntunut, voit kaataa sen jäähtyneen pohjan päälle. Auta levittämistä lastalla tai lusikalla, ja koristele koristerakeilla. Anna jähmettyä hetki ja leikkaa sitten haluamasi kokoisiin paloihin.
Niin herkullisen näköistä. 😋
Näin allergikon äitinä mietin, miten toteuttaisin tämän munattomana. Ei taida mikään perunajauho-leivinjauhe-öljy-vesi-yhdistelmä toimia tässä, jos pitää vatkata kuohkeaksi. 🤔
Heippa! Kuohkeus tosiaan tulee suurimmaksi osaksi kananmunista, joten sitä on vaikea jäljitellä omenasoseella tai banaanilla, millä monesti kananmunat korvataan resepteissä. Yksi mikä mieleen tulee, on korvata kananmunat aquafaballa (eli kikherneliemellä). Se vaahtoutuu kuten valkuaiset ja siitä voi mm.tehdä marenkeja 🙂
Kivaa joulua sinne!