Omenavaahtokarkit – Joulukalenteri luukku 13

omenavaahtokarkit

omenavaahtokarkit

Hyvää Lucianpäivää (ja perjantai 13…)! Pullan sijasta meillä tehtiin jotain muuta pehmoista, eli näitä kirpeitä omenavaahtokarkkeja. Omenavaahtokarkit maistuu parhaalta vihreistä omenista tehtynä (esim.Granny Smith) tai sesongin kauniista punaisista jouluomenista! Jos et tykkää kirpeistä vaahtiksista, jätä sitruunahappo pois ja voit lisätä vaikkapa ripauksen kanelia ja tehdä vaahtiksista uuninomenan makuisia!

Vaahtokarkkireseptejähän meidän blogista löytyy jo ennestään, kokeile vaikkapa näitä piparivaahtiksia tai näitä piparminttuvaahtiksia! Kummatkin superherkullisia ja joululahjaksi passaavia!

omenavaahtokarkit

omenavaahtokarkit

Niin herkullisia! Itsetehdyt vaahtokarkit ovat aika erilaisia kaupan versioihin verrattuna. Nämä ovat todella pehmoisia, mutta ennen kaikkea se MAKU! Näissä on paljon enemmän makua ja juurikin siksi tykkäämme tehdä itse vaahtiksia erilaisia hedelmä-ja marjasoseita hyödyntäen. Suosittelemme ehdottomasti kokeilemaan!

Huomenna luvassa resepti, minkä kuvasimme ihan ensimmäisenä tämän vuoden joulukalenteriimme! Tässä herkussa maistuu kardemumma ja tätä reseptiä toivottiin meiltä hurjan paljon. Osaatko arvata mitä luukusta paljastuu?

Kurkkaa instagramiin @drjinna

Kirpeät omenavaahtokarkit

Ainekset (30 annosta)

200 g
omenasosetta
25 g
liivatejauhetta
150 ml
vettä
350 g
glukoosisiirappia
250 g
hienoa sokeria
1-3 tl
sitruunahappoa
2 dl
tomusokeria
1 rkl
maissitärkkelystä
6 h 30 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 6 h 00 min

Tee näin:

  1. Valmistele 20x20cm uuni-tai kakkuvuoka vuoraamalla sen leivinpaperilla. Voitele leivinpaperi ja siivilöi pohjalle vielä pieni kerros tomusokeria.
  2. Yhdistä omenasose (halutessasi voit keittää tämän itse tuoreista omenoista ja pienestä määrästä vettä) liivatejauheen kanssa pienessä kulhossa ja siirrä sivuun odottamaan.
  3. Mittaa paksupohjaiseen, isoon kattilaan ensin vesi ja glukoosisiirappi ja sitten vielä sokeri. Varo ettei sokeria mene kattilan reunoille, ettei sokeriliemi pääse kiteytymään.
  4. Lämmitä sokerilientä kunnes se saavuttaa 115 asteen lämpötilan. Laita sitten omenasose-liivateseos mikroon ja lämmitä sitä kunnes se pehmenee. Laita se sitten yleiskoneeseen vatkautumaan tai vatkaa käsivatkaimilla.
  5. Jatka sokeriliemen lämmittämistä kunnes se saavuttaa 128 asteen lämpötilan. Siirrä heti pois liedeltä ja kaada ohuena nauhana omena-liivateseoksen joukkoon. Lisää halutessasi vaaleanpunaista väriainetta. Jatka vatkaamista kunnes seos on vähän jäähtynyt ja kuohkea. Lisää ihan lopussa haluamasi määrä sitruunahappoa tuomaan kirpeyttä. Aloita puolesta teelusikallisesta ja maista massaa.
  6. Kaada kuohkea vaahtokarkkimassa valmisteltuun vuokaan ja anna jähmettyä huoneenlämmössä vähintään kuuden tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään.
  7. Sekoita tomusokeri ja maissijauhe yhteen (voit tässä vaiheessa vielä lisätä 1 tl sitruunahappoa kuorrutteen joukkoon jos kaipaat lisäkirpeyttä).
  8. Irrota vaahtokarkkimassa vuoasta. Öljyä sakset tai veitsi ja leikkaa vaahtokarkkimassasta haluamasi kokoisia paloja. Pyörittele ne kuorrutejauheessa ja tarjoile tai pakkaa lahjaksi.

 

Kommentit (6)
  1. Heiii!
    Perjantai 13. taisi iskeä, kun reseptissä lukee luumusose 😉
    Mutta asiaan: onko glukoosisiirappia mahdollista korvata millään, niin saisi reseptistä täysin vehnättömän? 🙂

    1. Joo, just kattelin itse, että mitähän ollaan mietitty! 😀 (tehtiin myös luumuvaahtiksia, niin kävi klassinen ajatusvirhe!)

      Glukoosisiirapin voi korvata esimerkiksi maissisiirapilla tai vaalealla siirapilla! 🙂

  2. Moikka!
    Kuinka kauan nämä säilyvät ja miten kannattaa säilyttää?

    1. Vaahtokarkit säilyy parhaiten huoneenlämmössä (noin viikon), kannattaa olla todella tiiviisti pakattuna!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *