Omenasosekakku
Omenasosekakku, niin maukkaan mehevää ja mausteista. Ja mikä parasta? Tämä on todella helppo leipoa. Pinnalle vaahdotimme helpon tuorejuustokuorrutteen, joka sopi happamuutensa ansiosta tähän loistavasti. Mutta tämä kakku on niin ihanan maukasta, että kuorrute ei ole edes välttämätön! Voit käyttää reseptiin kotitekoista tai kaupan valmista sosetta, molemmista tulee oikein maukas kakku. Meidän omamme oli ihan sitä kaupan hyllyltä löytyvää. Tärkeintä on se, että sose on täyttä omenaa, eli ei lisättyä sokeria tai muita turhia aineksia.
Huh, onpas ollut syksy. On tuntunut samalla siltä, että aika ei riitä mihinkään sekä siltä, että ei ole saanut mitään aikaiseksi. Osaatteko samaistua? Tuntui että vastahan oli kesä, mutta jo tällä viikolla on meidän omat halloween-juhlamme. Sinne tuleekin leivottua kaikkea ihanaa, joten pian on tulossa halloween-reseptejä bloginkin puolelle. Ja kyllä, kohta alkaa tulla niitä talvisiakin reseptejä, sillä vaikka moni ei vielä olekaan valmis – joulu tulee!
Nam, nam ja vielä kerran NAM! Suosittelen jokaista omppujen ystävää testaamaan tätä herkkua! Ja jos sinulta sattuu löytymään omenasoseen sijasta päärynäsosetta, sekin toimii tässä aivan yhtä hyvin. Jos haluat lisätä kakkuun purutuntumaa, voit sekoittaa taikinaan haluamiasi pähkinöitä rouhittuna. Erityisesti pekaani- ja saksanpähkinät toimii omenaisissa ja mausteisissa kakuissa.
Ja jos omppuleivonta inspiroi sinuakin ja pelkkä omenasosekakku ei riitä, kokeile omenakanelipuusteja, omenajuustokakkupaloja, omenavohveleita tai ihania kirpeitä omenavaahtokarkkeja.
Seuraa meitä myös instagramissa @drjinna
Omenasosekakku
Ainekset (16 annosta)
- 5½ dl
- vehnäjauhoja
- 1 tl
- ruokasoodaa
- 1 tl
- leivinjauhetta
- ½ tl
- suolaa
- 2 tl
- jauhettua kanelia
- 1 tl
- jauhettua inkivääriä
- ¼ tl
- neilikkaa
- 1½ dl
- hienoa sokeria
- 1½ dl
- fariinisokeria
- 1 tl
- vaniljasokeria
- 2
- kananmunaa
- 5 dl
- omenasosetta
- 2 dl
- rypsiöljyä
- Kuorrute
- 2 dl
- vispikermaa
- 200 g
- tuorejuustoa
- 1-1½ dl
- tomusokeria
Tee näin:
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen (tai n.155 kiertoilmalla). Vuoraa noin 25x35cm vuoka (esim.lasagnevuoka) leivinpaperilla reunoilta sekä pohjalta. Voit käyttää apuna öljyä jos paperi ei meinaa tarttua. Jos tarjoilet kakun suoraan vuoasta, voit vain öljytä sen leivinpaperin käyttämisen sijasta.
- Mittaa kuivat ainekset (ei sokerit) kulhoon, siirrä sivuun.
- Mittaa toiseen kulhoon sokerit ja kananmunat. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimilla tai yleiskoneessa. Lisää sitten joukkoon loput nesteet, sekoita.
- Lisää nesteiden joukkoon kuivat ainekset kahdessa tai kolmessa osassa. Sekoita huolella myös reunoilta kaapien. Älä kuitenkaan ylivatkaa jotta taikinaan ei tule sitkoa.
- Kaada valmisteltuun vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia uunin tehosta riippuen. Kakku on sen verran kostea, että paistoaika voi vaihdella hiukan. Kakun kypsyyttä voit kokeilla hammastikulla, jos tikkuun tarttuu taikinaa, paista lisää. Jos tikku tulee kakusta puhtaana tai murusten kanssa, on se valmis.
- Anna kakun jäähtyä täysin. Voit myös kelmuttaa sen, laittaa kylmään ja kuorruttaa seuraavana päivänä.
- Valmista kuorrute mittaamalla kaikki ainekset kulhoon ja vatkaamalla kuohkeaksi yleiskoneessa tai sähkövatkaimilla. Levitä kuorrute lusikalla tai palettiveitsellä jäähtyneen kakun päälle (joko vuoassa tai tarjoiluastiassa). Koristele haluamallasi tavalla.
- Leikkaa kakku terävällä veitsellä tai kakkulastalla haluamasi kokoisiin paloihin. Tarjoile.
HUOM! Meiltä usein kysytään miksi käytämme joskus resepteissä öljyä voin sijasta. Tässä reseptissä öljy tuo taikinaan pehmeyttä, ja estää kakkua kovettumasta varsinkin kylmäsäilytyksessä. Voi aina jähmettyy jonkin verran valmiissakin taikinassa. Jos kuitenkin haluat käyttää voita, sulata sitä taikinaan saman verran kuin öljyä.
Kiitos ajankohtaisesta ohjeesta. Leivoin kakun ja tein vielä omenaglögiä vanhemmalla reseptillänne, koska omenoita tänä vuonna riittää. Herkkuja niistä tuli💗
Oi miten ihana kuulla! <3
En ymmärrä lausetta: Tärkeintä on se, että sose on täyttä omenaa, eli ei lisättyä sokeria tai muita turhia aineksia. Saako kaupasta todella omenasosetta, jossa ei ole sokeria? Mitä haittaa sokerista soseessa on, voihan sokerin määrää vähentää taikinasta?
Kyllä ainakin itse onnistuin löytämään sosetta missä ei ole lisättyä sokeria. Omenan oma luontainen hedelmäsokeri luonnollisestikin käy.