Olutleipä – Joulukalenteri luukku 11
Luukusta 11 paljastuu joulukalenterin ensimmäinen suolainen resepti; herkullinen olutleipä. Olutleipä saa makunsa rukiista, tummasta oluesta, kaljamaltaista sekä tummasta siirapista. Paahteinen leipä on täydellinen lahjaidea! Ja se sopii varsin hyvin joulupöydän antimien joukkoon!
Me teimme viime vuonnakin yhden olutreseptin, nimittäin tämän herkullisen Guinnesskakun. Ja Guinness olutta on tässäkin reseptissä! Tämä leipä on pehmeä ja maistuu maltaiselta, leipä ei kuitenkaan ole liian makea. Pientä raikkautta ja makua tuo kuitenkin leivässä olevat herkulliset karpalot! Halutessaan leipään voi lisätä rouheutta pähkinöillä tai siemenillä. Vaikkakin meidän mielestä leipä on tälläisenään juuri täydellinen.
Suosittelemme leipomaan tätä herkkua joulupöytään! Pienellä vaivalla saa aika herkullista leipää kotonakin! Olutleipä sopii paistettavaksi myös leipävuoassa! Leivän kanssa maistuu hyvin myös juustot. Huomenna palataan makeiden herkkujen pariin ja luvassa on herkullinen resepti pistaaseista!
Seuraa meitä instagramissa: @drjinna
Olutleipä
Ainekset (8 annosta)
- 3,5 dl
- tummaa olutta (Guinness)
- 25 g
- tuorehiivaa
- ½ dl
- siirappia
- 1 dl
- kaljamaltaita
- 1 dl
- ruishiutaleita
- 1½ tl
- suolaa
- 1 dl
- ruisjauhoja
- 4-5 dl
- venhäjauhoja (tarpeen mukaan)
- ½ dl
- karpaloita (kuivattuja)
- 2-3 rkl
- voita (pehmeää)
Tee näin:
- Lämmitä olut kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva, siirappi ja maltaat.
- Lisää joukkoon ruishiutaleet, ruisjauho ja suola.
- Lisää puolet jauhoista ja alusta joukkoon. Lisää karpalot ja pehmeä voi.
- Lisää loput jauhoista desilitra kerrallaan ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota lämpimässä paikassa n. 45min.
- Kaada taikina pöydälle ja vaivaa taikina pyöreksi palloksi. Anna kohota pellin päälle liinan alla peitettynä n. 30 min.
- Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista leipää n. 45-55 min. Testaa, että leivän paino on keventynyt. Kopauta vielä leivän pohjaa, kumiseva pohja on kypsän leivän merkki.