Lakritsifudge – Joulukalenteri luukku 5
Kaupallinen yhteistyö: Dansukker
Jatketaanko joulukalenteria makeislinjalla? Tällä kertaa vuorossa on nimittäin herkullinen lakritsifudge! Viime vuonna moni teistä teki meidän salmiakkifudgea (turkinpippuri) sekä helppoa mikrofudgea, mutta moni myös toivoi lakritsifudgea näiden kahden rinnalle! Tämä on muuten aika herkullista ihan ilman lakujauhettakin, mutta lakujauhe kyllä tuo hyvin esiin fudgen paahteista makua! Näihin fudgeihin lakritsin kaveriksi sopisi hyvin myös pakastekuivattu vadelmarouhe!
Meille tulee aina paljon kysymyksiä makeisten valmistamisesta, ja kokosimmekin viime vuonna monia hyviä vinkkejä sekä vastauksia kysymyksiinne tänne. Näissä lakritsifudgeissa tärkeimmät raaka-aineet ovat sokeri sekä erityisesti kiteyttämistä estävä glukoosisiirappi. Me käytämme makeisten valmistukseen Dansukkerin glukoosisiirappia (huom. riippuen kaupasta, pullolla saattaa olla jo uusi ulkoasu!) ja ajoittain myös vaaleaa siirappia mikäli glukoosisiirappi on päässyt loppumaan. Pientä lakritsaista lisämakua tuo muscovadosokeri!
Fudge reseptejä löytyy monenlaisia, mutta nyt useamman kerran tällä onnistuneena, tuntuu että löytyi vihdoin THE resepti mitä ei tarvitse aina muokata omaan makuunsa. Me tykkäämme että fudge on vähän murumaista ja pehmeää, mutta silti suussasulavaa ja ei missään tapauksessa rakeista. Tätäkään reseptiä ei kannata lähteä toteuttamaan ilman lämpömittaria, jotta fudgeen tulee varmasti oikea koostumus! Suosittelemme oikeasti hankkimaan lämpömittarin, se on pieni hinta siitä että karamellit varmasti onnistuu!
Lisää jouluiloa (ja kissoja!)? @drjinna
Lakritsifudge
Ainekset (25 annosta)
- 130 ml
- kuohukermaa
- 50 g
- voita
- 300 g
- Dansukker erikoishienoa sokeria
- 50 g
- Dansukker muscovadosokeria
- 50 g
- kondensoitua maitoa
- 2 rkl
- Dansukker glukoosisiirappia
- 50 g
- valkosuklaata
- 2 rkl
- lakritsijauhetta (toinen sekaan, toinen pinnalle)
- + purkkeja säilyttämiseen
Tee näin:
- Valmistele noin 10×20 cm leipävuoka/lämmönkestävä astia vuoraamalla se foliolla tai leivinpaperilla. Voit käyttää voita vuoan pohjassa, jotta leivinpaperi tarttuu paremmin.
- Mittaa suureen paksupohjaiseen kattilaan kerma, voi, erikoishieno sokeri, muscovadosokeri, kondensoitu maito sekä glukoosisiirappi. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä, kunnes kaikki ainekset ovat sulaneet toisiinsa kunnolla.
- Lisää sitten lämpötilaa ja anna seoksen kuplia kunnes se saavuttaa 120 asteen lämpötilan. Siirrä välittömästi pois liedeltä ja sekoita joukkoon lakritsijauhetta.
- Kaada seos kulhoon ja vatkaa sitä käsivatkaimilla tai yleiskoneessa muutama minuutti, lisää sitten rouhittu valkosuklaa.
- Vatkaile seosta kunnes se alkaa olemaan kuivaa ja pitää vatkatessa muotonsa. Tähän menee noin 10 minuuttia. Kaada sitten edelleen kuuma fudgemassa valmisteltuun vuokaan. Voit siloittaa pinnan lusikalla tai lastalla. Ripottele pinnalle vielä lakritsijauhetta.
- Anna massan jähmettyä puolesta tunnista tuntiin huoneenlämmössä ja siirrä sitten peitettynä jääkaappiin jähmettymään.
- Leikkaa valmis fudgemassa haluamasi kokoisiin paloihin ja pakkaa kauniisti. Fudget säilyy kahdesta kolmeen viikkoon hyvänä jääkaapissa säilytettynä.
Huom! Jos sinulla ei ole muscovadosokeria, voit käyttää pelkkää tavallista sokeria. Muscovado vaan tuo fudgeen lisää lakritsaista makua.
Voiko kondensoidun maidon korvata jollain? Tekisi mieli testata ohjetta mutta meille ei sovi lehmänmaito.
Suosittelen käyttämään kookosmaidosta valmistettua kondensoitua maitoa tilalla 🙂 sitä saa esimerkiksi ruohonjuuresta!
Kondensoitu maito?, ihan se tavallinen, ei valmis kinuskiko?
Juuri näin, tavallinen, ei karamellisoitu 🙂