Kakkudonitsit

kakkudonitsit

kakkudonitsit

Kakkudonitsit ovat olleet meidän tekolistalla jo monta vuotta, ja nyt vihdoin saimme hiottua reseptin blogiin saakka. Kakkudonitsit ovat ihanan pehmeitä ja mureita, kuivakakkumaisia herkkuja, jotka valmistuvat nopeasti leivinjauheella nostattaen. Perinteisillä kakkudonitseilla herkutellaan varsinkin jenkeissä, ja ne sopiikin täydellisesti kahvin tai teen kanssa nautittavaksi (ihania dippailla!). Pinnalle donitseihin teimme saman vaniljaglazen, kuin viime viikon crullereihin ja se toimii näissä ehkä vielä paremmin.

Nämä herkut kuuluvat jälleen siihen kategoriaan, että ovat parhaita tuoreeltaan nautittuna. Ne säilyvät kyllä rasiassa seuraavaan päivään, mutta ne eivät ole enää yhtä kuohkeita ja mureita. Käytimme donitseihin kakkujauhoja, ja suosittelemmekin tekemään niillä, jotta koostumuksesta tulee oikeanlainen. Puolikarkeista jauhoista koostumus saattaa olla paljon sitkeämpi. Taikina sisältää myös muskottipähkinää, mikä on monissa vanhan ajan donitsiresepteissä makua tuova mauste. Jos et ole varma pidätkö muskotin mausta, laita sitä vain puolet reseptin suosituksesta (tosin meidän makuumme se ei maistunut voimakkaasti).

kakkudonitsit

kakkudonitsit

Meidän mielestä nämä olivat aivan ihania! Ja todella erilaisia donitseja, kuin mihin Suomessa ollaan totuttu. Näihinkin voi halutessaan tuoda lisämakua sitrushedelmillä, joko itse taikinassa tai kuorrutteessa, mutta omaan makuun nämä olivat herkullisia juuri näin. Jos kaipaat perinteisempää vappuleivontaa, kokeile meidän pehmoisia munkkeja.

Vappu jotenkin aina inspiroi kokeilemaan uusia reseptejä, ja toivomme että annatte näille donitseille tai crullereille mahdollisuuden, sillä saatatte ihastua ikihyviksi! Itse tykkäämme kun nämä kummatkin reseptit valmistuvat hiivaleivonnaisia nopeammin. Tosin meni siihen kuinka kauan tahansa, valmistuu ne perinteiset munkit meillä tänäkin vuonna!

Seuraa meitä instagramissa @drjinna

Kakkudonitsit

Ainekset (12 annosta)

4½ dl
kakkujauhoja (esim.Anni Helena) (lisää tarvittaessa)
1½ tl
leivinjauhetta
1 tl
suolaa
1 tl
vaniljasokeria
½ tl
muskottipähkinää (jauheena)
1 dl
hienoa sokeria
2 rkl
voita (huoneenlämpöisenä)
1
kananmuna
1
keltuainen
1 dl
ranskankermaa
+ öljyä paistamiseen
Vaniljaglaze
3 dl
tomusokeria
2 tl
vaniljasokeria
3 rkl
lämmintä maitoa
2 h 00 min
{
AKTIIVINEN 1 h 00 min
PASSIIVINEN 1 h 00 min

Tee näin:

  1. Mittaa jauhot, leivinjauhe, suola ja mausteet kulhoon, siirrä sivuun.
  2. Mittaa toiseen kulhoon voi ja sokeri, vatkaa niistä murumainen seos (joko yleiskoneessa tai sähkövatkaimella). Vatkaa sitten sekaan kananmuna ja keltuainen, jatka vatkaamista kunnes seos on tasainen. Muista kaapia kulhon reunat.
  3. Aloita lisäämään kuivia aineksia sekä ranskankermaa vuorotellen noin kolmessa osassa, lopeta kuitenkin jauhoilla. Vatkaa vielä muutama minuutti, kunnes aineksista muodostuu hieman tahmea taikina (jos taikina on aivan liian tahmeaa, lisää vähän jauhoja). Kaavi taikina palloksi, ja kääri kelmuun. Anna kylmettyä jääkaapissa tunnin.
  4. Ota taikina kylmästä. Kaulitse jauhotetulla pöydällä, leikkaa sitten muotilla donitsit ja niihin reiät (myös esim. lasi ja tylla toimii tähän). Taikinasta tulee noin 10-12 donitsia, sekä reikää. Laita paksupohjaiseen, laakeaan kattilaan noin 5 cm öljyä lämpenemään. Donitsit olisi hyvä paistaa n.165-170 asteessa.
  5. Kun öljy on lämmennyt, voit nostaa donitseja paistumaan noin kolme kerrallaan. Donitseja on hyvä paistaa kummaltakin puolelta noin 2-3 minuuttia kunnes niiden pinta repeää vähän ja muuttuu kullanruskeaksi. Nosta varovaisesti valmiit, kullanruskeat donitsit jäähtymään ritilälle tai leivinpaperille. Anna jäähtyä hetki ennen kuorruttamista.
  6.  Voit sekoittaa paiston ohessa glazen, sekoittamalla kaikki ainekset huolellisesti yhteen. Dippaa valmiit donitsit glazessa, ja anna valua reunoilta.

Huom! Käsittele kakkudonitseja varovaisesti paiston ja kuorruttamisen aikana, sillä ne ovat vähän tavallisia donitseja hauraampia pinnalta.

Herkuttele donitsit tuoreena!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *