Pehmeät munkkirinkilät

munkkirinkilät

munkkirinkilät

Vappu on pian (joku tarkkasilmäinen saattaa huomata, että meidän sima kuvassa ei ole ihan valmista. Tosin juuri nyt kun luet tätä, se on jo valmista!). Ja me ollaan tänä keväänä otettu munkit työn alle. Ihana lukijamme Elina vinkkasi (kiitos Elina!), että meidän omenakanelipuustien pullataikinasta saa paistettua herkullisia ja pehmoisia munkkeja. Muokkasimme taikinaa ihan pikkuisen ja niin siis nämä munkit syntyivät. Pehmeät munkkirinkilät on paistettuna pinnalta vähän rapeita, mutta sisältä pumpulisia ja kuohkeita. Kuohkeus syntyy siitä, että taikinassa on pieni määrä leivinjauhetta nostattamassa munkkeja paiston aikana. Tämä taikina on kananmunaton ja taikinan voin ja maidon voi vaihtaa kasvipohjaisiin vaihtoehtojen, saaden taikinasta myös vegaanisen.

Minähän itse kuulun siihen kastiin, jonka mielestä munkkirinkilät ovat ne aidot ja oikeat munkit. En kaipaa mitään täytteitä vaan pelkän munkin! Ja siis tässähän on ehdottomasti myös vähemmän kaloreita, kun keskeltä puuttuu pala! 😉 Kysyttiin teiltä instagramin puolella onko näiden oikeaoppinen nimi munkkirinkilä vai munkkirinkeli. Munkkirinkilä (mikä muuten on se oikea nimi!!! :D) voitti, mutta kuulimme muitakin hauskoja versioita. Mm. Posso, rinkeli, reikämunkki, tyttömunkki (:D), rinkula, teiskolaine! Eli rakkaalla lapsella on SELKEÄSTI monta nimeä!

munkkirinkilät

munkkirinkilä

munkkirinkeli

Vihdoin siis täydelliset, pehmeät rinkilämunkit löytyy meidänkin blogista. Lisämakua näihin munkkeihin saa, jos pinnalle tulevaan sokeriin lisää joukkoon kanelia tai vaikkapa vaniljasokeria! Taikinan joukkoon voi myös lisätä raastettua sitruunan-tai appelsiininkuorta. Jos kuitenkin kaipaat täytemunkkeja, kokeile edellistä reseptiämme, eli näitä kinuskimunkkeja. Seuraavaksi onkin luvassa vähän erilaista vappuherkkua. Jos teette vappuherkkuja meidän resepteillä, tägätkää meidät @drjinna, niin löydämme teidän herkkuluomuksenne!

Ihanaa lauantaita kaikille!

Pehmeät munkkirinkilät

Ainekset (30 annosta)

5 dl
maitoa (kädenlämpöisenä)
1¼ dl
hienoa sokeria
115 g
sulaa voita (tai margariinia)
25 g
tuorehiivaa
12 dl
puolikarkeita vehnäjauhoja (enemmän/vähemmän riippuen taikinan koostumuksesta)
1 tl
leivinjauhetta
1½ tl
suolaa
1 tl
vaniljasokeria
2-3 tl
kardemummaa
+paistoon rypsiöljyä (n.5cm kattilan pohjasta)
+ sokeria pinnalle
3 h 00 min
{
AKTIIVINEN 2 h 00 min
PASSIIVINEN 1 h 00 min

Tee näin:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+37-41 astetta) ja kaada isoon kulhoon. Sulata voi ja lisää se sekä sokeri maidon sekaan. Liuota hiiva maitoseokseen ja aseta kulho sivuun 10 minuutin ajaksi, näin hiiva alkaa käynnistyä.
  2. Lisää jauhoja n. 9 dl maidon sekaan ja sekoita kunnes seos on sekaisin. (taikina saa tässä vaiheessa olla vähän löysää)
  3. Laita kelmu tai liina kulhon päälle ja anna kohota tunnin ajan.
  4. Lisää lopuista jauhoista 1 dl, leivinjauhe, kardemumma ja suola taikinaan ja sekoita puulusikalla sekaisin. Kaada taikina pöydälle, ota loput jauhot viereen. Vaivaa taikinaa käsin, lisäten jauhoja tarvittaessa. Vaivaa 10 minuutin ajan, taikinan kuuluu olla pehmeä, kimmoisa, ei tahmea. Sopivan sitkon huomaat painaessasi sormella taikinaa, taikinan pitäisi kimmota painalluskohdasta hieman takaisin.
  5. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse taikina reilun sentin paksuiseksi. Leikkaa taikinalevystä lasin tai muotin avulla pyöreitä munkkeja, tee niihin reikä muotilla tai vaikkapa tyllalla.  (Huom! Voit tehdä munkkirinkilöitä toisellakin tyylillä, mutta näin me saimme kauniin tasakokoisia ja muotoisia!) Nosta munkit kohoamaan kevyesti öljytylle leivinpaperille liinan alle. Anna kohota lämpimässä paikassa 35-45 minuuttia, kunnes pallot ovat kaksinkertaistuneet. (Meidän vinkkimme täydellisen muotoisiin munkkeihin, on leikata leivinpaperi munkkien kokoisiksi neliöiksi, laittamalla munkit niiden päälle kohoamaan ja kippaamalla kohonneet munkit paistokauhaan, milloin munkki ei vahingossakaan lässähdä.)
  6. Lämmitä rypsiöljy 170-180 asteeseen ja ala paistamaan munkkeja. Paista kummaltakin puolelta kauniin ruskeiksi ja nosta sitten paperille jäähtymään.
  7. Kaada syvälle lautaselle hienoa sokeria (erikoishieno on parasta tähän) ja pyörittele lämpimät munkkirinkilät siinä. Nosta tarjoilulautaselle.

Vinkki! Jos et halua syödä kaikkia munkkeja kerralla, pussita ne ja laita pakkaseen. Lämmitä pakastettuja munkkeja hetki uunissa ja sokeroi ennen syömistä.

ruoka vappu munkit leivonta
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *