Herkulliset kinuskimunkit (kananmunaton)

Kaupallinen yhteistyö: Dansukker

kinuskimunkit

kinuskimunkit

Kuluneen viikon aikana ollaan paistettu munkkeja, churroja ja pistetty sima tulemaan. Teille onkin luvassa varsin ihania vappureseptejä seuraavan viikon ajan! Aloitetaan vappuherkut näillä pehmeillä ja niin herkullisilla kinuskimunkeilla. Nämä munkit valmistuu kokonaan ilman kananmunaa. Kinuskimunkit voi täyttää haluamallaan tavalla; omppuhillolla, mansikkahillolla tai just sillä kinuskilla. Munkkien päällä on helppo kinuskikuorrute, mistä saa halutessaan muokattua suolakinuskipäällisen lisäämällä ripauksen suolaa joukkoon. Pienillä muutoksilla tästä reseptistä saa myös kokonaan vegaanisen!

Kuorrute saa paahteista makua ja väriä Dansukker fariinisokerista. Fariinisokeriahan tarvitaan myös siman tekemiseen, ja suosittelemmekin viimeistään nyt laittamaan siman tekeytymään jos sillä haluaa vappuna herkutella. Itse teimme perinteistä simaa tällä reseptillä. Jos kaipaat jotain erikoisempaa, kokeile meidän lime-seljankukkasimaa!  Ja jos sitä fariinisokeria jää yli, meidän niksi pitää se pehmeänä, on pakata se rasiaan ja säilyttää jääkaapissa!

kinuskimunkit

kinuskimunkki

Näistä tuli NIIN hyviä. Parhaita! Kinuskimunkit pysyy muuten pehmeinä ja kuohkeina seuraavaankin päivään (johtuu osittain siitä, että taikinassa on hiivan lisäksi myös ripaus leivinjauhetta). Jos munkkeja tulee enemmän kuin tarvitset, voit pakastaa munkit ja sulatella uudelleen käyttöön tarpeen mukaan!

Palataan muutaman päivän päästä seuraavan vappureseptin kanssa. Kivaa päivää sinne ruudun taakse!

Kinuskimunkit (kananmunaton)

Ainekset (25 annosta)

5 dl
maitoa (kädenlämpöisenä)
1¼ dl
sokeria
115 g
voita (sulana)
25 g
tuorehiivaa
12 dl
puolikarkeita vehnäjauhoja (enemmän tai vähemmän, riippuen taikinan koostumuksesta)
1 tl
leivinajauhetta
1½ tl
suolaa
2-3 tl
kardemummaa
+paistoon rypsiöljyä (n.5cm kattilan pohjasta)
Kinuskikuorrute
150 g
Dansukker Fariinisokeria
150 g
Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
300 ml
kuohukermaa (3dl)
(muutama pala valkosuklaata)
(suolaa)
2 h 30 min
{
AKTIIVINEN 2 h 00 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+37-41 astetta) ja kaada isoon kulhoon. Sulata voi ja lisää se sekä sokeri maidon sekaan. Liuota hiiva maitoseokseen ja aseta kulho sivuun 10 minuutin ajaksi, näin hiiva alkaa käynnistyä.
  2. Lisää jauhoja n. 9 dl maidon sekaan ja sekoita kunnes seos on sekaisin.
  3. Laita kelmu tai liina kulhon päälle ja anna kohota tunnin ajan.
  4. Lisää lopuista jauhoista 1 dl, leivinjauhe, kardemumma ja suola taikinaan ja sekoita puulusikalla sekaisin. Kaada taikina pöydälle, ota loput jauhot viereen. Vaivaa taikinaa käsin, lisäten jauhoja tarvittaessa. Vaivaa 10 minuutin ajan, taikinan kuuluu olla pehmeä, kimmoisa, ei tahmea. Sopivan sitkon huomaat painaessasi sormella taikinaa, taikinan pitäisi kimmota painalluskohdasta hieman takaisin.
  5. Pyörittele taikinasta noin 60 gramman painoisia (jos ei ole vaakaa, yritä tehdä vaan samankokoisia palloja) palloja ja laita ne kohoamaan leivinpaperille liinan alle. Anna kohota lämpimässä paikassa 35-45 minuuttia, kunnes pallot ovat kaksinkertaistuneet.
  6. Lämmitä rypsiöljy 170-180 asteeseen ja ala paistamaan munkkeja. Paista kummaltakin puolelta kauniin ruskeiksi ja nosta sitten paperille jäähtymään.
  7. Kun munkit on paistettu, täytä ne haluamallasi hillolla tai kinuskilla käyttäen apuna terävää tyllaa (tai hillotyllaa). Voit täyttää munkit pohjasta tai sivusta.
  8. Valmista kuorrute mittaamalla suureen kattilaan sokerit ja kerma. Keitä seosta kunnes se sakeutuu ja on kinuskimainen (ei kuitenkaan liian paksua). Jos haluat kinuskikuorrutteen pinnasta kauniin mattaisen, heitä valmiin kinuskin joukkoon pari palaa valkosuklaata ja sekoita joukkoon. Jos haluat suolakinuskia, lisää pieni määrä suolaa.
  9. Dippaa munkit heti kuumassa kinuskissa ja koristele välittömästi. Jos kinuski alkaa jäähtyä, voit lämmittää sitä varovaisesti miedolla lämmöllä.
  10. Herkuttele tai säilytä huoneenlämmössä, ilmatiiviisti pakattuna.
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *