Valmis kylpyhuone

Kevät on vierähtänyt jo pitkälle, ja olen saanut nauttia uudesta kylpyhuoneestani jo muutaman kuukauden ajan. Kuvat uudesta kylppäristäni ovat majailleet kamerassani jo tovin jos toisenkin, ja nyt viimein löysin sopivan välin kirjoittaa remontista – ja ennen kaikkea lopputuloksesta – hieman tarkemmin.

Kylpyhuoneremonttini oli kokonaisvaltainen urakka, jossa tila uusittiin kauttaaltaan vedeneristeineen päivineen. Remontin yhteydessä kylpyhuonetta myös laajennettiin vajaan parin neliön verran makuuhuoneen puolelle, jotta toiminnoille saatiin hieman aiempaa enemmän tilaa. Näin ollen myös lupa-asiat vaikuttivat jonkin verran projektin kestoon ja aloitukseen. Itse remontti sujui ilman suurempia yllätyksiä, mitä nyt aikataulu pikkuisen venähti alun perin ajatellusta. Parin kuukauden vaivan ja epäjärjestyksen sieto kuitenkin kannatti, sillä nyt tila on huomattavasti toimivampi, kauniimpi ja tehokkaampi – nyt kylppäriä on nautinto käyttää aamuin illoin.

Klassinen kaksiotehana sijaitsi aiemmin asuntoni keittiössä, sen säästin keittiöremontin yhteydessä kylpyhuonetta varten. Altaan ylle kiinnitettiin iso, altaan levyinen ja altaan reunasta kattoon asti ulottuva tasopeili.

Kylpyhuoneen tyyli mukailee muuta kotia: se on yhdistelmä vanhan talon klassista henkeä ja modernin selkeitä muotoja. Minulle oli tärkeää, että myös kylpyhuone jatkaa muualla asunnossa käytettyä väri- ja materiaalipalettia, niinpä lattiaksi valikoitui hieman keittiön tason henkistä laattaa, kattopaneeli jatkaa ylä- ja alakerran paneelien tyyliä ja seinät ovat simppelin valkoiset, kuten eteisessä ja keittiössäni. Pienet yksityiskohdat, kuten hanat ja vetimet, korostavat vanhan talon tunnelmaa, mutta mukana on myös modernin selkeä amme ja seinä-wc. Tällainen sekoittelu tuntuu itsestä ominaisimmalta ja jatkaa koko kodin sisustusfilosofiaani, uuden ja vanhan yhdistelyä.

Lattiaan valitsin selkeän ison laatan, joka avartaisi laajennuksenkin jälkeen melko kompaktiksi jäänyttä tilaa, toisi selkeyttä ja olisi myös helppo puhtaanapidon kannalta. Bricmaten Norrvange-sarjan laatta henkii kalkkikiven tunnelmaa, mutta on kuitenkin keraamisena laattana helppo ja huoleton. Eläväpintainen, tiililadontaan asennettu seinälaatta on puolestaan WOW:n valikoimista. Useimmista eläväpintaisista zellige-tyyppisistä laatoista poiketen tässä pinta on supermatta – se on minusta aivan ihana.

Laattavalinnat syntyivät helposti ja nopeasti, mutta kattoa mietin hieman pidempään. Kipsilevykatto tuntui liian modernilta, kuten myös erilaiset puunsävyiset valmispaneelit, niinpä käännyin itse maalatun mäntypaneelin puoleen. Halusin korostaa vinoa kattoa hiekanvärisellä maalisävyllä: näin se nousee kauniisti esille, ja tekee tilankäytöllisesti haastavasta vinokatosta oman harkitun sisustuselementtinsä. Kattopaneeliksi vallitsin simppelin suoraponttisen mäntypaneelin, joka sopii yläkerran muissa tiloissa olevaan leveämpään suoraponttiseen kattopaneeliin ja jatkaa myös alakerran helmiponttipaneelin tunnelmaa. Ratkaisu oli edullinen ja sopii minusta kivasti talon ja tilan henkeen.

Seinän sisään upotettu suihku on Tapwellin Classic-sarjaa, se jatkaa kivasti kaksiotehanan tunnelmaa. Vinon katon ansiosta valitsin kattokiinnitteisen yläsuihkun, sillä seinäkiinnitteisenä varsi olisi ottanut jo melkein kiinni vinoon kattoon. Kattokiinnitteisestä suihkusta tulee ihana spa-fiilis, ja sen yksityiskohdatkin istuvat kivasti muuhun ilmeeseen. Seinänvieruskaivo on puolestaan Vieserin. Onneksi sen asennus onnistui helposti tällaiseen vanhaankin kohteeseen, ja näin isokokoisen laatan käyttö lattiassa oli mahdollista.

Tilan keskellä on seinä-wc, jonka kotelo ulottuu ylös asti. Se toimii eräänlaisena tilanjakajana, toisen puolen syvennykseen uppoaa allas peileineen, ja toiselle puolen syvennnyksessä on suihku. Kotelo tarjosi myös luonnollisen paikan shampootelineille, jotka ovat ihan perinteistä kulmamallia – syvennyksille tai “shampookoloille” en löytänyt tässä projektissa luontevaa paikkaa. Koska kylppärissä on muutenkin klassisia ratkaisuja, toimivat minusta nämä vallan hyvin, varsinkin kun jäävät sopivasti piiloon kulman taakse. Suihkun ja wc-istuimen välille asennettiin lattiasta kattoon ulottuva kirkas suihkuseinä, joka mukailee vinon katon muotoa. Tämä pitää roiskeet tehokkaasti suihkun puolella ja on ratkaisuna mukavan ilmava.

Allaskaluste on Ikeasta, mutta teetin siihen etusarjat puusepällä, niiden profiili on sama kuin keittiöni ovissa. Väriksi valitsin kastanjanruskean, sillä halusin vaaleiden ja hiekkaisten sävyjen joukkoon vähän kontrastia – vähän samaan tapaan kuin alakerran keittiössäkin. Vetimet ja pyyhekoukun tilasin Byggfabrikenilta, vetimien malli on niin ikään sama kuin keittiössä. Tykkään tästä kombosta tosi paljon!

Allaskaapin alle asennettiin myös lednauha, se tosin ei ole päällä tässä kuvassa. Liiketunnistimella toimiva himmeä valo on kiva ja tarpeellinenkin yksityiskohta etenkin yöaikaan vessassa käydessä, ja tästä saa myös kivan tunnelmavalon vaikkapa kylpyhetkiin. Lednauha on Philips Hue -sarjaa, joten saan säädettyä valon sävyä, kirkkautta, päälläoloaikaa ja liiketunnistimen toimintaa puhelinsovelluksen avulla. Tämä on kyllä näppärä systeemi! Muissakin valaisimissani on pitkälti Hue-sarjan polttimot, joten saan ohjattua miltei kaikkia valojani samasta sovelluksesta – tästäkin syystä Hue tuntui järkevimmältä ja monikäyttöisimmältä ratkaisulta myös kylpyhuoneeseen.

Pesukoneelle jätettiin oma syvennys tilan etuosaan, ja se koteloitiin liimapuulevyllä. Saatan vielä teettää oven tuohon pyykkikaapin eteen, tai ainakin pitää hankkia vähän nätimpi pyykkikori. Päädyin kuitenkin siihen, että käytännöllisyyssyistä en piilota koko syvennystä liuku- tai taiteovien taakse, pesukone on melko huomaamaton paikassaan näinkin. Yllä oleva taso tarjoaa myös tarpeellisen laskutilan pienille purkeille tai vaikka pyykkivälineille.

Kylpyhuoneen tyyli mukailee muuta kotia: se on yhdistelmä vanhan talon klassista henkeä ja modernin selkeitä muotoja.

Kaiken kaikkiaan olen tosi tyytyväinen siihen, että päätin lopulta teettää ihan kokonaisvaltaisen remontin. Tilan käytettävyys parani huimasti, ja suurin kohennus on ehdottomasti se, että suihku ja amme sijaitsevat nyt vieretysten: enää ei tarvitse kavuta ammeeseen suihkuttelemaan. Toki tilan ulkonäkökin on nyt ihan toinen, ja säilytystilaakin sain mukavasti lisää edelliseen tilanteeseen verrattuna. Toistaiseksi kaikki kosmetiikkani mahtuu allaslaatikostoon, johon asennettiin myös pistoke sähköhammasharjaa varten, mutta jos joskus tilaa kaipaa vielä lisää, mahtuu tänne vielä erillinen seinäkaappi. Peilikaappikin olisi mahdollista asentaa tasopeilin tilalle, mutta omalla niukalla kosmetiikkavarustuksellani en jäänyt tällaista kaipaamaan. Ja toki käyttömukavuuden suhteen pitää mainita myös puhtaanapito, joka on nykyisellään huomattavasti helpompaa: kaikkein matalin osa koteloitiin piiloon vinokaton alta, lisäksi iso lattialaatta ja seinäasennusratkaisut tekevät siivouksesta helppoa. Tällaisillakin asioilla on iso merkitys arjessa.

Koska ennen-jälkeen kuvaparit kiinnostavat usein monia, linkkaanpa loppuun tämän jutun, jossa näkyy myös vilaukselta tila vanhassa asussaan. Melkoinen muutos entiseen kyllä – nyt kelpaa kylpeä!

Lue myös: Muutama sana kylppäriremontista

rakenna-ja-remontoi kylpyhuoneremontti kylpyhuone
Kommentit (10)
  1. Ihan nappi! Ilo katsoa saati sitten käyttää!

    1. Kiitos! Ja juu, on kyllä 🙂

  2. Onpa onnistunut remontti! Raikas ja lämpöinen lopputulos. Meillä on myös useammassa huoneessa Hue käytössä, mutta pitäisi tutustua vielä enemmän että saa kunnolla hyödynnettyä. Pitääkin tutustua tuohon liiketunnistukseen jos saisi omaankin kylpyhuoneeseen viritettyä tunnelmaa.

    1. Kiitos paljon! En ole itsekään kovin perinpohjaisesti tuota Hueta käyttänyt, sinnehän saa asennettua kaikenlaisia tilanteita ja automaattiohjauksiakin. Mulla lähinnä himmennys- ja sammutuskäytössä, kätevä toki niissäkin. Mutta tuo liiketunnistin on näppärä ja lisäksi tosi helppo asentaa, suosittelen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *