Kiinnitetty postaus

Laattasuosikkeja ja kylpyhuonesuunnitelmia

Kaupallinen yhteistyö: Värisilmä

Takana on nyt noin puoli vuotta asumista täällä uudessa kodissa, ja tässä ajassa koti on muotoutunut jo mukavan omannäköiseksi. Tekemistä ja muutostarpeita täällä toki riittää edelleenkin, ja hyvä niin – nautin siitä, että kotona on kaikenlaista puuhailtavaa. Nyt ollaan kuitenkin jo siinä vaiheessa, jossa koti tuntuu jo ihan kodilta: se ensimmäisille kuukausille tyypillinen vieraus on taittunut ja kodin äänet, tuoksut ja tunnut ovat osa arkea. Nyt on sellainen olo, että täällä on asunut jo vaikka kuinka pitkään, ja se taitaa olla kotiutumisen selvin merkki.

Vaikka tilat hiljalleen muuttuvat omannäköisiksi, on kodissani kuitenkin yksi tila, josta ei näin voi sanoa – nimittäin kylpyhuone. Kylppäriä en ole esitellyt blogissani vielä lainkaan, johtuen pitkälti siitä, että tilassa ei ole ollut oikein mitään näytettävää: vajaat 15 vuotta sitten remontoitu tila on aika kaukana omasta tyylistäni eikä ratkaisuiltaan ole järin toimivakaan. Kylpyhuoneen toimivuuden kohentaminen ja jonkinasteinen fiksaus onkin väistämättä jossain vaiheessa edessä. Tämän tarkempi aikataulu ja laajuus on kuitenkin vielä toistaiseksi mietinnässä, joten ihan lähiaikoina tilan suhteen tuskin vielä tapahtuu konkreettisia muutoksia – erilaisia suunnitelmia toki ideoin juuri nyt senkin edestä.

Tässä postauksessa pääsette kurkistamaan tilan nykytilanteeseen sekä ajatuksiini sen remontoimisen suhteen. Tutustuin Värisilmän kevään uutuuslaattoihin ja poimin heidän valikoimistaan omat suosikkilaattani, joiden pohjalta luotiin kaksi vaihtoehtoista toteutusta kylpyhuoneeseeni. Tunnetila-sisustuspalvelun suunnittelijan tekemien 3D-kuvien avulla pystyy kätevästi fiilistelemään erilaisia toteutuksia – tällaisista visualisoinneista onkin varmasti apua monelle valintojen kanssa painiville. Myös itselleni tämä toi tervetullutta uutta näkökulmaa kylpyhuoneen eri vaihtoehtoihin. Katsotaan mihin tämän tilan suhteen vielä päädytäänkään!

Värisilmän näytepalvelusta saa tilattua kätevästi kotiin mallipalloja myös laatoista. Kuvassa laatat laatat Blend Dots Multiwhite ja Multiblack, Ragno Melange White ja Look Beige sekä Unelmien Värit -värikartan sävyt Olkihattu, Pyramidi ja Kultahiekka

Yleisesti laattojen suhteen olen ennen kaikkea yksinkertaisuuden ystävä: suosin melko simppeleitä ja aikaa kestäviä kokonaisuuksia. Erilaiset pinnat ja värivaihtelut tuovat kuitenkin yksinkertaiseen palettiin mukavasti maustetta, ja juuri nyt laatoissa minua sykähdyttääkin etenkin erilaiset pintastruktuurit ja -kuviot. Omat suosikkini koostuvat klassisen yksivärisistä ja eläväpintaisista laatoista, rouheista pintastruktuureista sekä raikkaista pilkullisista laatoista. Näiden avulla voi luoda hyvinkin erityylisiä kokonaisuuksia: ylellisen eleganttia, lämpimän maanläheistä tai iloisen värikästä – mikä vain tuntuu omimmalta. Erilaiset pintastruktuurit tuovat myös kylpytiloihin ihan uutta ulottuvuutta: paljaan jalan alla tuntuva luonnollisen kivimäinen laatta tai silkkisen sileä, koskettamaan houkutteleva seinälaatta muuttavat arkisen tilan mieleenpainuvaksi kokemukseksi. Haptisia, eli tuntoaistia stimuloivia tilaratkaisuja nostetaankin nykyään aktiivisesti esille tilasuunnittelussa. Ja tämä on ehdottomasti tosi hyvä juttu, tuntoaistilla kun on paljonkin tekemistä sen kanssa, millainen tilakokemus sen käyttäjälle välittyy.

Lähtötilanne

Ennen tarkempia laattapoimintoja aloitetaan kuitenkin lähtötilanteesta. Tässäpä pieni kylpyhuoneeni, joka sijaitsee yläkerrassa vinon katon alla. Lattiapinta-alaa on vielä sinänsä kohtuullisesti, mutta vino katto aiheuttaa haasteita toimintojen sijoittelulle, ja vinon katon aluetta onkin hankala hyödyntää minkään muun kuin pesukoneen sijoittelussa. Tilassa on amme-suihkuyhdistelmä, joka on käytön kannalta hieman haastava: etenkin pidempien suihkuttelijoiden pää hipoo jo lähellä vinokattoa, ja suihkuun joutuu kapuamaan korkeareunaisen ammeen yli. Säilytystilaa on nykyisellään niukasti ja yleisilme on runsaan rustiikkinen. Ei siis ihan sitä, mikä tuntuu itselleni ominaisimmalta.

Pitkulainen tummanvihreä Look Aavio -laatta on huikean kauniin värinen – tällaiset sävyt sopisivat ihanasti vanhaan taloon. Myös laatan eläväinen pintastruktuuri viehättää.

Kylpyhuone on remontoitu vajaat viisitoista vuotta sitten, joten teknistä käyttöikää on vielä jäljellä. Haastetta nykyisen tilan kevyeen kohentamiseen tuo kuitenkin muutamat erikoiset ratkaisut: mikäli esimerkiksi ammeen haluaisi poistaa, tulee koko tila saneerata, sillä maalattuja seiniä ei ole vesieristetty. Nykyisellään amme kuitenkin kerää roiskevedet tehokkaasti, eikä tilan nykyiselle käytölle ole tutkitusti minkäänlaista estettä. Olen myös pyöritellyt mielessäni kylpyhuoneen laajentamista, sillä makuuhuoneen puolella olisi tilaa vaikka kuinka. Tällöin saisin säilytettyä ammeen (joka kyllä kuuluisi toivelistalleni), mutta mahdutettua tilaan myös erillisen suihkun. Tämä tosin tarkoittaisi remontin ja remonttibudjetin merkittävää paisumista, enkä ole ihan varma olisiko tämä panostus kuitenkaan järkevää asunnon arvonnousun kannalta ajateltuna. Tässä on siis vielä vähän pohdittavaa.

Reipasta ja raikasta

Mikäli päätyisin kokonaisvaltaiseen remonttiin, olisi toiveissani ennen kaikkea raikas ja selkeä yleisilme – eli ihan muuta kuin miltä tila nykyisellään tuntuu. Tällä hetkellä olen erityisen viehättynyt aaltoilevan epäsäännöllisen pinnan omaavista zellige-tyyppisistä laatoista, ne sopivat minusta kivasti vanhankin talon henkeen. Esimerkiksi kuvan etualalla oleva pehmeän valkoinen Ragno Melange -laatta näyttää isona seinäpintana ihanan yksinkertaiselta, mutta elävä pinta tekee kuitenkin lopputuloksesta kiinnostavan. Pitkulainen Look Beige -laatta jatkaa samaa henkeä herkullisessa toffeen värissä – nämä kaksi olisivat myös kaunis pari yhdessä. Pilkullinen Blend Dots-laatta tuo puolestaan mukaan iloa ja yllätyksellisyyttä. Reippaudestaan huolimatta sen lopulta melko maanläheiset värit liukuvat kauniisti yhteen yksiväristen laattojen kanssa. Tämä olisi huikea yksityiskohta vaikkapa tilan lattiassa, jota yksiväriset seinälaatat komppaisivat kauniisti.

Värisilmästä löytyy maksuton Tunnetila-sisustuspalvelu, jonka suunnittelijat auttavat myös kylpyhuoneen remontoinnissa ja suunnittelussa. Itse testasin palvelua etänä ja se toimi oikein näppärästi! Värisilmän Tunnetila -suunnittelija Kristiina luonnosteli minulle 3D-mallin laattasuosikeistani, joka näkyy yllä olevassa kollaasissa. Tässä vaihtoehdossa amme jäi paikoilleen, mutta sen malli vaihtui linjakkaaseen ja kantikkaaseen, sivuilta laatoitettuun Svedbergsin ammeeseen. Tämäkin muutos selkeyttää ilmettä jo mukavasti, ja uskoisin tällaisen ammeen olevan toimivampi myös suihkukäytössä. Viemäröintien sijainteja ei ole järkevää lähteä muuttamaan, mutta seinäkiinnitteisen wc:n ja siron allaslaatikoston avulla ilme kevenisi tässäkin kohtaa. Valkoisten laattapintojen suurena ystävänä yksinkertaiset Ragno Melange-laatalla laatoitetut seinät tuntuvat ihanan simppeliltä ratkaisulta, mutta reippaampi lattiapinta olisi tähän se kaivattu pieni ekstra. Tällainen kombo sopii minusta niin vanhoihin taloihin kuin moderneihin koteihin, ja tunnelmaa on helppo viilata klassisempaan suuntaan yksityiskohtien, kuten messinkisten hanojen avulla. Kuinka freesiltä ja virkistävältä tällaiset valinnat tuntuisivatkaan!

Juuri nyt laatoissa sykähdyttää erilaiset pintastruktuurit ja -kuviot.

Modernia terrazzohenkeä

Entä jos toiveissa olisi modernimpaa ilmettä? Terrazzohenkiset laatat ovat tällä hetkellä erityisen trendikkäitä, mutta samalla mosaiikkibetoni on materiaalina ikiklassikko, jota löytyy mm. monien 50- ja 60-luvun kerrostalojen rappukäytävistä. Eläväkuvioisten laattojen pariksi yhdistelisin etenkin pehmeitä maansävyjä sekä mustaa ja valkoista. Myös puupinnat rauhoittavat kauniisti kuvioita ja tuovat lämpöä kokonaisuuteen.

Ihastuin erityisesti Realstone Navigli- ja Blend Dots -sarjojen terrazzohenkisiin laattoihin, joissa elävä kuviointi yhdistyy kauniin harmaisiin sävyihin, enkä malttanut olla kokeilematta, miltä tällainen modernimpi toteutus näyttäisi omassa kylppärissäni. Ja kyllähän ilme muuttui ihan täysin ja tilasta tuli kertaheitolla modernin virtaviivainen ja tyylikäs:

Tässä vaihtoehdossa amme jäi pois, jolloin tilasta saisi linjakkaamman ja huomattavasti tilavamman oloisen. Terrazzomainen kuviolaatta tuo hauskaa rytmiä tilaan, mutta yhtenäinen seinä- ja lattialaatta pitää kokonaisuuden kuitenkin selkeänä. Saman laatan käyttö sekä seinissä että lattiassa suurentaa usein optisesti tilaa, ja tästäkin laattasarjasta löytyvä 5×5 mosaiikki mahdollistaa tällaiset yhdistelmät myös remonttikohteissa yleistä keskilattiakaivoa käytettäessä.

Altaan taakse jatkuva seinä-wc:n kotelo ja tämän yläpuolella oleva peilikaappi lisäävät tilan linjakkuutta, näen jo tuossa kotelon päällä näteistä kosmetiikkaputeleista ja huonetuoksusta kootun pienen asetelman. Myös suunnitelmaan lisätty Svedbrgin Epos-allaskaluste on tosi kaunis, tumma puu tuo kivaa lämpöä harmaan laatan sekaan. Voin kuvitella, kuinka tehokkaasti aamu alkaisikaan näin skarpissa kylppärissä!

laatat Atlantis Hammered, Blend Dots Taupe ja Realstone Navigli Grey, hana Svedbergs Twit ja allaslaatikosto Svedbergs Epos

Realstone Navigli -sarjasta on saatavilla myös tuollainen kohopintainen laatta, se olisi upea yhdistettynä sarjan isoon 60×60 cm laattaan. Myös kollaasiin poimimani rouhea Atlantis Hammered -laatta on huikaisevan kaunis: tämä istuisi kuin nappi luonnonläheisen, metsän keskellä sijaitsevan pelkistetyn puutalon kylpytiloihin. Omassa kodissani saatan lopulta kääntyä hieman klassisempiin valintoihin, mutta kuinka mielettömiä yhdistelmiä näistä saisikaan aikaan uudiskohteisiin tai vaikka midcentury modern -henkisiin koteihin.

Kannustan aina tekemään laattavalinnat huolella ja harkiten, mutta pieni leikittely ei ole kuitenkaan missään nimessä kiellettyä. Useinhan taiten valitut yksityiskohdat ovat juuri niitä elementtejä, jotka herättävät henkiin koko tilan. Ei kannata myöskään unohtaa erilaisten ladontojen, saumausten ja väriyhdistelmien merkitystä: tällaisten yksityiskohtien avulla lopputuloksen voi viilata vielä astetta omannäköisemmäksi.

Itse lähden liikkeelle kylpyhuoneen suunnittelussa tilan toiminnoista, sitä ympäröivän asuintilan tyylistä sekä tietenkin tilan käyttäjästä. Onnistunein lopputulos syntyy, kun kylpyhuoneen valinnat heijastelevat näitä kaikkia. Kylpyhuoneessa tärkeää on toki toimivuus, mutta myös tilan herättämä tunne: kyseessä on yksi arjen käytetyimmistä tiloista, joten sen käyttö tulisi herättää iloa ihan jokainen päivä.

Katsotaan millainen toteutus omaan kylpyhuoneeseeni lopulta tulee. Sitä miettiessä on ihana inspiroitua kauniista laatoituksista ja leikitellä erilaisten mahdollisuuksien kanssa. Nämä laatat ja muut kevään uutuudet sekä ladattavan vuoden 2021 laattakuvaston löydät Värisilmän sivuilta täältä. Täältä löydät myös tietoa parhaillaan käynnissä olevista kylpyhuonepäivistä, jonka edut ovat hyödynnettävissä 27.3. asti. Ja hei, vinkkaanpa sinuakin tilaamaan Värisilmän näytepalvelusta laattamalleja suoraan kotiin, niin pääset kokeilemaan miltä laattojen pinnat tuntuvat ja miltä ne näyttävät oikeassa ympäristössä.

sisustus kylpyhuone kylpyhuoneremontti laatat
Kommentit (2)
  1. Juu, eipä se neutraali värimaailma aina takaa, että seuraavakin asukas tykkää.

    1. Näinpä juuri! Olen myös aina ihmetellyt, miksi uudistuotannossa ja saneerauksissa käytetään miltei yksinomaan sitä harmaa lattia -valkoiset seinät -komboa. Neutraalia on juu, mutta kun olisi niin paljon muitakin, paljon kiinnostavampia mahdollisuuksia…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *