Sujuvaa arkea

Järjestyksenpito – siinäpä aihe, joka nousee säännöllisesti esiin sisustusblogeissa ja somessa. Itsekin olen intoutunut kirjoittamaan aiheesta muutamaankin otteeseen, ja kiersipä meillä sisustusbloggaajilla joskus haastekin, jossa jaoimme parhaita arjen vinkkejämme (oma postaukseni aiheesta löytyy täältä).

Mitä siistiin kotiin ja arjen sujuvuuteen tulee, koen itseni yleisesti ottaen melko tarkaksi ja järjestelmälliseksi kodinhoitajaksi. Kuitenkin välillä tulee kausia, jolloin koti menee helposti vähän enemmän rempalleen, ja erityisen yleistä tämä taitaa olla juuri näin kesäaikaan. Kun elämä siirtyy ulos, jäävät sisätilat helpommin unohduksiin, siivousta tulee lykättyä ja tylsiä hommia siirrettyä tuonnemmaksi. Tästä syystä olen nyt kesällä yrittänyt kiinnittää kotiin tavallista enemmän huomiota ja pitää paikat erityisen siistinä – tämä innosti minua myös kirjoittamaan muutaman sanan sujuvasta arjesta tänne blogiinkin.

Minulla on yleensä aina käytössä samanaikaisesti kaksi keittiöpyyhettä, toiseen pyyhitään kädet ja toiseen astiat. Tykkään visuaalisestikin siitä, että keittiöpyyhkeet ovat rennosti esillä – toki myös käytön kannalta on kiva, että pyyhe on heti käden ulottuvilla.

Sujuvan arjen ehdoton edellytys on minusta se, että käytettävillä pinnoilla eli tasoilla, lattioilla, kylpyhuoneessa jne. on tarpeeksi käyttö- ja työskentelytilaa. Eli selvemmin sanottuna ne eivät ole tavaraa täynnä. Jostain silmiini on joskus osunut 80/20 -sääntö, jonka mukaan siistissä ja toimivassa kodissa 80% kodin tavaroista pitäisi olla piilossa ja 20% esillä. Itse en mene niin pitkälle, että alkaisin laskemaan tavaramääriäni, mutta kyllä tuossa periaatteessa varmasti perää on. Mitä vähemmän tavaraa on esillä, sen helpommaksi järjestyksenpito muuttuu ja satunnaiset seilaavat tavaratkin löytävät helpommin paikoilleen. Niinpä oman arkeni sujuvuus lähtee siitä, että yritän olla keräämättä itselleni turhaa tavaraa ja löytää omat paikat kaikille käytössä oleville esineille. Tällöin järjestyksenpito muuttuu heti monta astetta helpommaksi.

Ahdistun helposti ympäriinsä pursuilevista tavaroista ja vaikka lattialla ajelehtisikin pari villakoiraa, ovat tasopinnat kotonani yleensä aina suhteellisen siistit. Tosin esimerkiksi keittiötasot eivät ole minulla koskaan täysin tyhjiä. Tämä johtuu osittain pakosta ja osittain mieltymyksestäkin: tasolla nyt vain pitää olla tietyt asiat ihan käytännöllisyyden vuoksikin, ja toisaalta myös pidän käyttöesineiden tuomasta elämänmakuisuudesta. Kuitenkin keittiössä pitää aina olla tarpeeksi työskentelytilaa niin, että keittiötä ei koskaan tarvitse siivota päästäkseen laittamaan ruokaa. Myös altaani on aina tyhjillään ja tiskit tiskaan mieluiten heti ruoanlaiton yhteydessä. Kun sotkut siivoaa samantien, eivät ne jää roikkumaan ja keittiökin pysyy siistinä ikään kuin automaattisesti.

Lakanani ovat useimmiten rennosti rytyssä, tästä asiasta tulee laistettua ehkä helpoiten. Puhtaista lakanoista en kuitenkaan tingi, ja vaihtoväli kodintekstiileissäni on melko tiuha.

Jos hallittu tavaramäärä on sujuvan arkeni numero 1, tulee kakkosena ehdottomasti pyykkihuolto. Pienessä taloudessa työsarka on toki ihan eri sfääreissä perheellisiin nähden, mutta kyllä homma voi levähtää sinkkutaloudessakin. Pyrin itse siihen, että pesen pyykkiä säännöllisesti niin, että pyykkikori ei koskaan tulvi yli. Isot pyykit, kuten lakanat pistän aina heti koneeseen lakanoita vaihtaessani, näin ne eivät koskaan jää tukkimaan pyykkikoria. Pienessä asunnossa kuivaustila on kortilla, mutta puinen kuivaustelineeni mahtuu näppärästi ihan kylpyhuoneeseen tai kesällä parvekkeellekin, jossa pyykit kuivuvat salamannopeasti. Tämä oli kyllä hyvä ostos! Pyrin myös laittamaan pyykit nopeasti kaappiin heti niiden kuivuttua, jotta pääsen telineestä taas eroon – tämä on tavallaan pienen asunnon hyviä puolia, sillä erillisessä kodinhoitohuoneessa voisi herätä helpommin houkutus kasata kuivuneet pyykit läjäksi tasolle…

Eteisessä pieni istuin on minusta ehdoton, aina tarvitaan tilaa laukkujen tai muiden käsissä olevien tavaroiden laskemiselle, pukemiselle ja kenkien riisumiselle.

Näin yleisesti ajatellen arjen sujuvuudessa oleellista minusta on se, että kaikenlaiset kotona suoritettavat toiminnot hoituvat suhteellisen helposti ja näppärästi. Istuimia ja laskutilaa on tarpeeksi niissä tiloissa missä niitä tarvitaan, tavaroille on omat paikkansa (josta ne ovat myös helposti otettavissa), valaistus on riittävää ja kulku mahdollisimman helppoa. Ja toki myös sitä, että koti on kaikin puolin turvallinen käyttää, kaikenlaisia viritelmiä on mahdollisimman vähän eikä mikään romahda päälle. Tunnustan omaavani itsekin yhden kaapin, jossa on tämä vaara, suunnittelen käyväni sen kimppuun nyt kesän aikana. Pieni homma, mutta eipähän ole saanut aikaiseksi aiemmin.

Säilön kaikenlaisia laatikoita ja säilytän niissä paitsi niiden alkuperäisiä tuotteita, myös paljon muuta. Olen valjastanut vanhoja kenkälaatikoitani esimerkiksi kengänhoitotarvikkeiden, pipojen ja hanskojen säilytykseen.

Koirakin tuo omat haasteensa arkeen. Ulkoilemme Kertun kanssa monta kertaa päivässä, joten meidän molempien ulkoiluvälineet tulee olla helposti ja nopeasti saatavilla. Neiti on kovin kiinnostunut kengistä, joten kenkähylly on toistaiseksi tyhjätty ja arjen käyttökengät sujautetaan korkeareunaiseen muovikoriin. Tänne ei kirsu yllä, ja usein käytössä olevat kengät on kuitenkin helppo ja nopea napata käyttöön. Kaappikin on toki heti vieressä, mutta nopeasti jalkaan sujautettavat sandaalit tai lenkkarit on silti kivempi ottaa suoraan korista.

Liinavaatekaappini sisältö – yksi hylly pyyhkeille, yksi lakanoille ja yksi keittiöpyyhkeille sekä tyynyliinoille.

Nautin siististä kodista ja kotona puuhailu on minulle luontevaa, kivaakin tekemistä. Loppujen lopuksi järjestyksenpito on myös minusta aika yksinkertaista: kun joka päivä tekee vähän ja siistii jälkiä, ei siivouspäivänäkään ole kaaos odottamassa. Lempikotityöni on ehdottomasti järjestely ja pölyjen pyyhkiminen, imurointi taas on inhokkini. Kaikenlaisilla kuivamopeilla imurointiväliä voi kuitenkin pidentää ja hommasta luistaa kätevästi, niiden avulla kun saa näppärästi kerättyä pölypallot ja koirankarvat lattioilta.

Kevään aikana kauppareissuja tuli pakostakin järkeistettyä, ja nykyään pyrin tekemään viikossa kaksi kauppareissua. Suunnitelmalliset ruokaostoksetkin ovat osa sujuvaa arkea – tässä yritän jatkossa kehittyä yhä paremmaksi.

Ehkä tässä postauksessa tuli nyt ladeltua itsestäänselvyyksiä, mutta menköön. Kuten jo edellä kirjoitinkin, on oman arkeni sujuvuuden kannalta tärkeitä se, että tekee jotain kodin ylläpidon eteen joka päivä – joillekin tämä ehkä tuntuu luontevammalta kuin toisille, mutta itselleni tämä sopii paremmin kuin yhteen päivään keskittynyt laaja kertaraivaus. Olen myös sitä mieltä, että hallinnassa oleva koti vaikuttaa ihan suoranaisesti ihan yleiseen elämään ja sen sujuvuuteen: jos koti on suurin piirtein kuosissa ja järjestyksessä, tuntuu elämä ihan yleensäkin hallitummalta. Kaaos taas leviää helposti kodista myös omaan mieleen. Siksikin kodin siisteyteen ja arjen hallintaan on kiva panostaa.

Millä keinoin te teette arjestanne sujuvampaa?

 

Kommentit (6)
  1. Minä myös pidän kodissa koko ajan siisteyttä yllä. Ja ruokaa laittaessa saman tien siivoan sotkut pois. Kaikille tämä ei ole itsestäänselvää. Lähipiirissä ihmisiä joiden keittiössä pitää raivata tavaraa pois ennenkä mahtuu kokkaamaan. En pysty elämään kaaoksen keskellä. Jos on sotkua niin tuntuu ettei ajatuskaan kulje.

    1. Jep, ihan sama juttu täällä. Sotkuisessa kodissa ei ole kiva olla ja tunnen itseni helpommin ärtyneeksikin kaaoksen keskellä. Mutta tämä siisteyskäsitys ei ole tosiaan itsestäänselvyys – minullakin on vähän tuollaisia boheemeja ihmisiä lähipiirissä. 🙂 Mutta kukin tavallaan, ei tässä ole tarkoitus missään nimessä alleviivata tai arvostella. Itse vain olen todennut siistin kodin olevan itselleni tärkeä ja oleellinen juttu.

  2. Hei!

    Mistä olet löytänyt kauniit leikkuulautasi?

    1. Hei! Nämä ovat vähän sekalainen setti ja pääosin ovat aika vanhoja. Iso tummapuinen leikkuulauta on Seraxin, valkoinen duratista valmistettu taas aikanaan Koodista hankittu (tätä ei tehdä enää). Näiden lisäksi minulla on puisia pikkulautoja Samujilta ja Ikeasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *