Koti arjen helpottajana – oman kotini toimivimmat asiat

Sujuva arki on itselleni ehdoton asia ja myös tärkein kriteeri, jonka asetan omalle kodilleni: kodin tulee olla ennen kaikkea käytännöllinen ja sen ratkaisujen helpottaa ja tukea arjen askareita. Näin kodissa toimiminen ja ne arkisetkin asiat ovat heti astetta mukavampia ja sujuvampia. Vilja Muotoseikka-blogin takaa haastoi sisustusbloggaajat pohtimaan tässä kuussa oman kodin toimivuutta seuraavin kysymyksin:

Mikä sinun kodissasi helpottaa arjen sujuvuutta? Mikä taas tekee arjesta hankalampaa? Mistä et arjen toimivuuden nimissä luopuisi? Entä minkä muuttaisit, jos voisit?

Nyt vajaa vuoden tässä kodissani asuneena voin jo helposti vastata tähän kysymykseen. Kotini varsinaiseen pohjaratkaisuun minulla ei ollut mahdollisuuksia vaikuttaa, mutta keittiön ja kylpyhuoneen remonttien yhteydessä sain kohennettua näiden tilojen toimivuutta mukavasti. Sisustusratkaisuillakin on iso osa kodin toimivuutta: miten huonekalut on sijoiteltu, miten valaistus on hoidettu, onko eteistilat käytännölliset ja niin edelleen. Muutama seikka kodissani nousi ylitse muiden, joista monet olen todennut tärkeiksi jo aiemmissakin kodeissani:

Riittävästi säilytystilaa

Tämä on 55-neliöisen kaksioni ehdoton valtti: säilytystilaa on asunnossani hyvinkin riittävästi omiin tarpeisiini nähden. Toimivat säilytysratkaisut ovatkin minusta ehkäpä se kriittisin asia, joka joko tekee arjesta sujuvan tai päinvastoin kaaoksen. Siksipä pyrin 1.) karsimaan käytössäni olevia tavaroita mahdollisimman helposti hallittavaksi määräksi ja 2.) löytämään jokaiselle tavaralle oman paikkansa, johon se on helppo siirtää käytön loputtua. Näin järjestyksenpito on helppoa, tavarakaaos ei ryöstäydy käsistä ja arki rullaa heti astetta mukavammin.

Vaatehuone

Tämäkin liittyy kiinteästi edelliseen, mutta on kuitenkin erillinen asia, jonka olemassaolon tärkeyden olen huomannut jo monta kertaa aiemmissakin asunnoissa. Kaappitilan määrästä riippumatta olen todennut, että jonkinlainen erillinen vaatehuone, ullakkotila tai muu vastaava asunnon yhteydessä oleva isompi säilytystila on hyvä olla olemassa. Tämä ei liity kuitenkaan ollenkaan vaatteiden säilytykseen – itsehän en ollenkaan tykkää säilyttää käytössä olevia vaatteita vaatehuoneessa, tällöin vaatekasat vain ryöstäytyvät käsistä ja järjestyksenpito on ainakin minulla paljon hankalampaa kaappeihin verrattuna. Sen sijaan tarvitsen vaatehuonetta kaikenlaisen epämääräisen isomman tavaran säilytykseen, jota aina löytyy: omassa olohuoneen yhteydessä sijaitsevassani vaatehuoneessani majailee jumppamatto ja muut kuntoiluvälineet, kameran jalusta ja muut tarvikkeet, parhaillaan syrjässä olevat taulut, kausivaatteet, silityslauta ja työkalupakki – en tiedä mihin nämä tunkisin, jos vaatehuonetta ei olisi.

Erillinen keittiö

Olen itse asiassa aina asunut kodeissa, joissa on ollut erillinen keittiö. Etsiessäni tätä nykyistä asuntoa olisin ehkäpä toivonutkin löytäväni sellaisen asunnon, jossa olisi ollut avokeittiö; ihan vain siksi, että tätäkin muotoa olisi voinut vaihteeksi kokeilla. Loppujen lopuksi olen kuitenkin vannoutunut erillisten keittiöiden ystävä. Pidän siitä, että ruuanlaiton käryt ja kolinat saa eristettyä yhteen huoneeseen ja että tiskit eivät ole koko ajan silmissä. Erillisissä keittiöissä on myös aina se oma tunnelmansa, joka ehkä avokeittiöistä jää uupumaan. Toki keittiö on tässä asunnossa myös ehkä pieni miinus: pyrin suunnittelemaan sen mahdollisimman toimivaksi, mutta eihän se poista tilan pientä kokoa. Kernaasti siis ottaisin muutaman metrin lisätilaa etenkin leveyssuunnassa, näin keittiössä olisi vielä mukavampi toimia.

Toimiva kylpyhuone

Asuntoni kylpyhuone on hyvin pieni, kooltaan vain 3 neliötä, mutta koen sen itselleni hyvin toimivaksi. Säilytystilaa on tarpeeksi (seinällä on kaappi, johon saan kaiken kosmetiikan), allas on tarpeeksi iso (inhoan pestä kasvoja pienessä altaassa) ja suihkulle jää mukavasti tilaa. Kylppäriin mahtuu vieläpä kapea pesukonekin, joka ei haukkaa liiaksi tilaa, eli kaikki tärkeät toiminnot mahtuvat mutkitta tilaan ilman, että tila tuntuu ahtaalta käyttää.

Toki tämä on keittiön lailla toinen paikka, johon ottaisin mielelläni lisääkin tilaa, mutta todettu on, että pienestäkin saa toimivan. Isomman perheen kylppäri tämä ei toki ole, eikä asunto muutenkaan kooltaan ole tällaiselle optimaalinen, mutta yksi-kaksi henkeä käyttää tätä vielä vallan mukavasti.

Eteisen vaate- ja kenkäsäilytys

Miten vihaankaan lojuvia kenkäläjiä eteisessä! Itse olen päässyt tästä riesasta eroon kiinteän kenkähyllyn avulla, ja ylimääräiset, harvemmin käytössä olevat kengät mahtuvat hyvin viereiseen kaappiin. Pidän myös siitä, että kotiin tullessa on paikka mihin laskea laukku ja avaimet, tämän olen ratkaissut muutamalla seinäkoukulla ja kotelolla, jossa säilytän avaimet ja muun pienen eteissälän. Käytännöllinen eteinen on arjen pelastus – tämän väitteen voin todellakin allekirjoittaa.

Itse olen kokenut aiemmin toimivaksi myös kaksitasoisuuden: tämä jakaa mielipiteitä, mutta itse pidän siitä, miten kaksitasoinen asunto erottelee ja jakaa tilaa. Ylös voi vetäytyä rauhaan, eikä alhaalla tarvitse hyssytellä – tämä toimii etenkin silloin, kun asukkaita ja päivärytmejä on useampia.

Mitä taas muuttaisin? No, kuten edellä totesin, ei lisätila kylppärissä tai keittiössä olisi ollenkaan pahitteeksi. Ehkä myös toivoisin seuraavalta asunnolta hieman avoimempaa pohjaratkaisua, tilan tuntua ja avaruutta tulisi tätä myötä vähän enemmän. Materiaalien suhteen ei minulla ole moitittavaa: valkoinen vanha lankkulattia on superkaunis ja vaikka ei se olekaan kovin armollinen pölylle, en koe tätä liian suureksi haitaksi – tuleepahan siivottua. Kylpyhuoneen harmaa klinkkeri on äärimmäisen helppo pitää puhtaana, ja sävykkäät, mutta suht neutraalit seinät sopivat monenlaisten ja -väristen kalusteiden pariksi. Sisustusintoilijana olisi toki myös mukavaa, jos olohuoneessa olisi tilansa puolesta vähän enemmän vaihtoehtoja tilan kalustukseen: näin tilan ilmettä voisi muutella helpommin kalusteiden paikkaa vaihtelemalla.

Tulevina viikkoina voitte varmasti lukea arjen helpottajista ja hankaloittajista myös muiden bloggaajien kotien tiimoilta. Olisi mukava kuulla vastaavista seikoista myös teidän kodeissanne – mitkä ovat teidän kotinne toimivimmat ja/tai epätoimivimmat ratkaisut?

sisustus sisustusideat
Kommentit (2)
 1. Ehdottomasti samaa mieltä! Mulle sisustus on ensisijaisesti nimenomaan käytännön toimivia, arkeen sopivia ja sitä helpottavia ratkaisuja. Toisena vasta tulee ulkonäkö.
  Meidän kotona arjen toimivuutta lisää:
  1. Hyvä pohjaratkaisu ja neliöiden hyvä käyttö. Vaikka asunto on pieni, kaikkineliöt hyvin käyttöön.
  2. Sopivasti säilytystilaa. Olen huomannut, että jos sitä olen liikaa, tulee vain kerrytettyä liikaa tavaraa 😀
  3. Valaistuksen miettiminen. Läpitalon huoneistossa on keväisin ja kesäisin myös luonnonvaloa, mutta esimerkiksi sohvannurkkaan, jossa luemme usein ja nojatuolin viereen, jossa teen mielelläni käsitöitä sekä keittiöön on mietitty kohdevalaisimet.
  Kiitos postauksesta ja mukavia kesäpäiviä!:)
  Ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

 2. MIKÄ BLOGGAAJIEN KODEISSA TOIMII? - muotoseikka
  9.8.2019, 10:45

  […] säilytystiloista kirjoitteli Pihkala-blogin Maija. Ja hän osuu kyllä naulan kantaan siinä, että säilytystilat ovat paras kaaoksen […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *