Lempiruokani piirakka – parhaat reseptit

Vaikka blogini lokeroituu kirkkaasti kotikategoriaan, tykkään taltioida tänne sisustuksen ohella myös muita satunnaisia kotoiluun liittyviä juttuja. Blogini ruoka-kategoriaa selaillessa oikein pisti vähän naurattamaan, se nimittäin koostuu lähestulkoon yksinomaan erilaisista piirakka- ja pastamuunnelmista. Nämä taitavat olla ne kaksi kovaa, joita innostun kokkaamaan yhä uudelleen – ja ennen kaikkea nämä ruokalajit ovat sellaisia, joita nähtävästi tulee tekemisen ohella myös kuvattua. Koska syksy on piirakoiden kulta-aikaa, keräsin lempparireseptini yksiin. Tässä omat makeat ja suolaiset piirakkasuosikkini vuosien varrelta:

mehevä-omenakakku6-800

Omenakakun reseptin julkaisinkin hiljattain blogissani, tästä on tullut heittämällä meidän oma suosikki. Jos missasit tämän postauksen, löytyy resepti täältä. Tässä versiossa tykkään etenkin kuohkeasta, maukkaasta pohjasta ja mehevästä omenatäytteestä, kakkumaisuutensa ansiosta tämä omenapiiras sopii hyvin myös juhlapöytään. Tätä tehdään vielä useaan otteeseen tänä syksynä – ainakin niin kauan kuin omassa puussa on hedelmiä.

piirakka5

Mustikkapiirakasta puhuttaessa oma suosikkini taitaa olla muropohjainen versio. Eräs lukijani vinkkasi taannoin minulle Sikke Sumarin kardemummaisesta mustikkapiiraasta, ja rakastuin. Pohjataikinaan lisättävä kardemumma toimii mustikan kanssa tosi hyvin. Piirakkaan voi taikinan määrää muuntelemalla tehdä tällaisen taikinakannen tai jättää ilman, molempi parempi.

punajuuripiiras1

Tätä punajuuripiirakkaa tein miltei tismalleen vuosi sitten uudesta keittiöstä huumaantuneena. Tällaiset rustiikkiset galette-tyyppiset piiraat sopivat hyvin kaltaiselleni suurpiirteiselle leipurille, ne on helppo ja nopea kasata ja näyttävätkin pöydässä modernin huolettomilta. Tämä suolainen piiras yhdistää syksyisiä makuja, punajuurta, fetaa ja timjamia – ihana liitto. Suosittelen kokeilemaan juuri nyt juuresten ollessa parhaimmillaan.

suolainenpiirakka

Sitten ovat nämä perussuolaiset piiraat, joihin voi iskeä kaikenlaista jääkaapista löytyvää, ja jotka ovat tästä huolimatta aina takuuvarman hyviä. Oma suosikkini taitaa olla kantarelli-sipuli-täytteinen piiras, jota voi terästää pienellä määrällä pekonia. Juusto on tärkeässä osassa, sitä ei saa olla liikaa, mutta sen on oltava hyvää. Itse suosin piirakoissa usein punaleimaemmentalia, se on sopivan maukas, muttei kuitenkaan jyrää muita makuja täysin alleen.

tomaattipiirakka2

Tämä piiras tuli mieleen, kun juttelimme Annen kanssa yksi päivä uunissa paahdetuista tomaateista. Tämän juju on kypsissä ja maukkaissa kirsikkatomaateissa, joka paahdetaan uunissa ihanan maukkaiksi ja yhdistellään ohuen rapeaan filotaikinaan. Tätä piirakkaa ei olekaan tullut tehtyä pitkään aikaan, joten olisi jo aika ottaa tämä uudestaan kokeiluun. Ohjeessa taisi olla pientä säätövaraa, ja täytettä taisi tulla omaan makuuni vähän naftisti. Tämän määrää lisäisin siis hieman. Näin piiras ei pääse kuivahtamaan uunissa ja ihanan karamellisoitunutta tomaattia (eli sitä parasta osaa) jää meheväksi kerrokseksi. Vanhan talomme puutarhassa kuvattu resepti löytyy täältä.


I am a kind of person who love pies, no matter salty or sweet. Actually, the food category of this blog (”ruoka” in Finnish) consists mainly of two dishes: pies and pastas. So that leaves no questions about my favourite food, hah… Here´s my favourite pies I´ve made during the recent years, I think I´m going to make that beetroot galette next.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *