VIIKONLOPUN HERKKUVINKKI

Olen piirakkaihmisiä, aivan ehdottomasti. Rakastan sekä makeita, että suolaisia piirakoita ja voitte kuvitella, että olen näin syksyisin aivan erityisen innoissani. Marjoja, sieniä, kypsiä makeita tomaatteja, uuden sadon omenia, kotimaisia juureksia…you name it. Valinnanvaikeus on taattu, niin monta sesongissa olevaa raaka-ainetta, ja silti piirakoiden syömisessäkin pitäisi joku roti pitää.

Eilen valintani osui tomaatteihin, ja tein iltapalaksi uusimmasta Maku-lehdestä bongaamani kirsikkatomaattipiiraan. Piiras oli mukavan yksinkertainen tehdä, sen pohjana käytettiin filotaikinaa, josta tulikin piirakkaan kivan erilainen, rapsakka tuntu. Ihan kokeilemisen arvoinen vaihtoehto, vaikka tomaattitäytettä tulikin omaan makuuni hiukan liian hintsusti ja filotaikinaa puolestaan jäi vähän turhankin paljon yli. Taidanpa silti jakaa ohjeen teillekin, sillä karamellisoituneet makeat tomaatit veivät kielen mennessään. Pienillä hienosäädöillä saatan hyvinkin kokeilla piirakkaa vielä toisenkin kerran.

KIRSIKKATOMAATTIPIIRAS
500 g kirsikkatomaatteja
2 valkosipulinkynttä
25 g voita
1 rkl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa & mustapippuria
puolikas paketti filotaikinaa (á 450 g)
basilikan lehtiä

 

sulata voi ja sokeri paistinpannussa. ruskista kevyesti ja anna sokerin karamellisoitua.
lisää balsamico, valkosipulit ja tomaatit ja mausta suolalla ja pippurilla. kuumenna ainekset nopeasti, mutta varo paistamasta liikaa, etteivät tomaatit hajoa.
voitele piirakkavuoka tomaateista irronneella nesteellä. rullaa puolikas filotaikina auki. nostele taikinalevyjä limittäin vuokaan ja voitele jokainen kerros tomaattiliemellä.
levitä tomaatit piirakan päälle ja käännä reunojen yli menevä taikina tomaattien päälle.
paista 200 c noin 20 min, koristele basilikanlehdillä.

Ilta oli mukavan lämmin, niinpä katoin pöydän ulos. Pellavapöytäliina, rennot ruutuservetit, kristallilasit ja kynttilä toivat tunnelmaa hämärtyvään iltaan.

 

Mutta mutta, pakko silti kertoa teille, että ei se ihan näin idyllisesti mennyt. Tein piiraan, katoin pöydän valmiiksi, otin kuvat ja jäin odottelemaan illallisseuraani kotiin. Miestä ei kuitenkaan kuulunut kalareissulta, olivat jääneet jonkin sillan alle pitelemään sadetta. No minä iskin jonkin aikaa odoteltuani piiraan takaisin uuniin ja jätin kattauksen niille sijoilleen, kohtahan se sieltä kuitenkin tulisi. Alkoi kuitenkin pimentyä ja kohta oli jo niin pilkkopimeää, että katsoin parhaaksi siirtää koko kattauksen sisätiloihin. Sillä välin se samainen sade oli vieraillut täälläkin ja sen jäljiltä pöytäliina, servetit, astiat, ihan kaikki olivat aivan litimärkiä. Lopputulemana päädyin syömään uunin jäljiltä hitusen kuivahtanutta piirasta olkkarin sohvapöydältä lattialla istuen, limsaa pullon suusta juoden ja jotain tyhjänpäiväistä tv-sarjaa tuijottaen.

Että se siitä kynttiläillallisesta puutarhassa, heh.

 Yesterday I made a delicious tomato pie, a perfect treat for the weekend.

Tallenna

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Haha, mulle on käynyt melkein samat 🙂 mutta pääasia näissä jutuissa on ihanat kuvat, nehän tuosta tuli! Näyttää kauniilta ja herkulliselta.

    • 1.1

      sanoo

      Hehe, aina ei kaikki oo niin täydellistä 😀 Mutta joo, pääasia että pääsee välillä somistelemaan ja fiilistelemään, se on niin kivaa.

    • 2.1

      sanoo

      No niinpä, oli pakko lisätä tuo loppukertomus, muuten tuntui että olisin vähän huijannut 🙂 eipä se aina niiin idyllistä ole, vaikka kuvat niin väittäisi.

      Ja kiitoksia – kannatti siis kertoa myös tämä toteutunut versio 🙂

  2. 3

    sanoo

    Hauska kirjoitus 🙂 Niinhän se on että bloggaajan elämä ei ole sitä mitä vain kuvat puhuvat 😉

  3. 4

    Minna sanoo

    Ihanat kuvat ja ihana juttu muutenkin. Kiva piristys tuo loppu, mutta piirakka oli varmasti hyvää vaikka sen nauttikin lattialla istuen. 🙂
    Mukavaa sunnuntaita!

    • 4.1

      sanoo

      Kiitoksia! Juuh, ei se yhtään huonoa ollut sielläkään, vaikka miljöö olikin vähän eri mitä olin ajatellut. 😀

      Kivaa viikkoa myös sinulle!

Trackbacks

  1. […] Tämä piiras tuli mieleen, kun juttelimme Annen kanssa yksi päivä uunissa paahdetuista tomaateista. Tämän juju on kypsissä ja maukkaissa kirsikkatomaateissa, joka paahdetaan uunissa ihanan maukkaiksi ja yhdistellään ohuen rapeaan filotaikinaan. Tätä piirakkaa ei olekaan tullut tehtyä pitkään aikaan, joten olisi jo aika ottaa tämä uudestaan kokeiluun. Ohjeessa taisi olla pientä säätövaraa, ja täytettä taisi tulla omaan makuuni vähän naftisti. Tämän määrää lisäisin siis hieman. Näin piiras ei pääse kuivahtamaan uunissa ja ihanan karamellisoitunutta tomaattia (eli sitä parasta osaa) jää meheväksi kerrokseksi. Vanhan talomme puutarhassa kuvattu resepti löytyy täältä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *