Vanhanajan jauhelihakastike

No nyt on luvassa jotain hyvin konstailematonta ja arkista, mutta ei missään nimessä vähäteltävää ruokaa. Jauhelihakastike on todennäköisesti tuttu jokaikisessä perheessä ainakin jossain muodossa. Yksi sen valtteja onkin juuri sen helppous ja muokattavuus. Kastikkeeseen on helppo lisätä vaikka mitä, riippuen siitä mitkä syöjien yhteiset mieltymykset ovat.

Perinteisen jauhelihakastikkeen ainekset ovat siis simppeleimmillään jauheliha, sipuli, voi, vehnäjauhot, suola, maustepippuri ja lihaliemi. Ensimmäiseksi ruskistetaan tietystikin jauheliha ja sen ruskistumisen loppuvaiheessa kuutioitu sipuli myös. Tämä kun on valmista, niin jatkon voi tehdä kahdella eri tavalla. Joko otetaan ruskistetut jauhelihat pannulta sivuun talteen ja ruskistetaan jauhot voin kanssa tai sitten jauhot ruskistetaan jauhelihan ollessa pannussa. Kastikkeeseen saa vähän helpommin värin, kun jauhelihat on otettu erilleen. Siltikin kotona äiti aina kiroaa sitä, kun ei millään meinaa samanlaista väriä kastikkeeseen, kuin Mumme yleensä sai. 

Eli pannulle kuitenkin lisätään nokare voita ja jauhoja lisätään pari ruokalusikallista. Jauhot ruskistetaan voissa ja kun ne ovat tarpeeksi ruskistuneet, lisätään kuuma lihaliemi ja sekoitetaan. Jauhojen ei ainakaan pitäisi paakkuuntua niin helposti kun lisättävä liemi on kuumaa. Tehokas sekoittaminen samalla siis auttaa myös.

Maustamiseen riittävät ihan suola ja pippuri, mutta oman makunsa mukaan voi tehdä erilaisia variaatioita. Meillä kotona käytettiin grillaus- ja yleismaustetta, mikä saa nyt kokin nyrpistelemään nenäänsä ihan jo ajatuksesta. Erilaiset yrtit käyvät myös, mutta ne pitää lisätä ihan loppuvaiheessa, kun jauheliha ja sipuli ovat tehneet jo paluun. Ruokakermaa, tuorejuustoa tai vastaavia voi myös lisätä jos haluaa kastikkeesta täyteläisemmän. Omasta mielestäni niitä ei kuitenkaan tarvita. Ja tosiaan. jauheliha ja sipulit siis palaavat kastikkeen sekaan, jos ne on pannulta otettu sivuun. Keitellään kastiketta vielä hieman kasaan ja valmista on.

Jauhelihakastike on todella hyvää keitettyjen perunoiden, perunamuusin tai pastan kanssa. Näitä kolmea meillä kotona yleensä aina kierrätettiin. Pasta ja perunamuusi olivat omia suosikkejani. Ja kastikkeena tämä on itselle mieluisampi tomaattipohjaisiin kastikkeisiin verrattuina. Tämä Maku.fi:n reseptipankista löytyvä jauhelihakastike on hyvä vaihtoehto silloin jos tomaattipohjainen kastike kuuluu lemppareihin.

Blogista löytyy myös muita herkullisia kastikkeita ja jauheliharuokia

Jauhelihakastike – arkiruokaa parhaimmillaan

Ainekset

400 g
jauhelihaa
1 kpl
sipuli
40 g
voita
4 rkl
vehnäjauhoja
5 dl
lihalientä (kuumana)
0
suolaa
0
maustepippuria
Muut ainesosat

Tee näin:

Ruskista jauheliha ja lisää sipulit ruskistamisen loppupuolella myös pannulle.

Ota ruskistettu jauheliha sivuun.

Laita pannulle nokare voita. Ruskista jauhot. Lisää kuuma lihaliemi ja sekoita hyvin.

Lisää jauheliha ja sipuli takaisin kastikkeeseen ja mausta suolalla ja pippurilla (ja muutenkin mielesi mukaan). Keittele hetki kasaan.

 

Kommentit (18)
  1. Erittäin hyvää tulee tällä reseptillä!

  2. Mahtavaa! Ensimmäistä kertaa elämässäni onnistuin tekemään tämän kastikkeen siten, että siitä maistoi sen tutun maun lapsuudesta eli äidin tekemän kastikkeen. Ratkaisu taisi olla riittävästi voita ja jauhoja nesteeseen nähden. Iso kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *