Raikas appelsiiniriisi-rahka

Raikkaan rapsakka tammikuu on saapunut ja varmaan monilla on uuden vuoden elämänmuutokset meneillään. Useimmiten nämä taitavat olla jonkinlaisia tasapainottavia toimenpitäitä joulumässäilyn jälkeen. Kokillakin näkyy olevan hiilarittomampi ja huomattavan rahkapitoinen ruokavalio meneillään. Pitää itsekin jonkinlaisia toimenpiteitä tehdä, mutta ehkä sen aika on vasta huomenna. Tämä rahka kuitenkin jo vähäkalorisempi versio tutusta appelsiiniriisistä, joka varmasti on monien herkku.

Tässä rahkassa on nyt vähän kokeellisuutta, sillä yleensä riisi keitetään veteen tai maitoon. Jotta riisiin saadaan heti alusta mukavasti appelsiinin makua, niin tässä reseptissä riisi keitetäänkin appelsiinimehussa. Neljä desiä appelsiinimehua ja yksi desi puuroriisiä saavat aikaiseksi oikein maukkaan riisin. Hauduttele riisit kypsiksi miedolla lämmöllä kattilassa kannen alla. Muista vaan sekoitella tarpeeksi usein, ettei riisi pääse palamaan pohjaan missään vaiheessa.

Kypsän riisin annetaan jäähtyä, jonka jälkeen siihen voidaan sekoittaa 500 grammaa maitorahkaa. Jotta appelsiini maistuisi oikein kunnolla, kuoritaan kaksi appelsiinia, fileoidaan ne, pistetään palasiksi ja lisätään appelsiiniriisi-rahkan sekaan. Näin joukkoon ei eksy kuorta eikä sitä ikävää valkoista höttöä (nimim. henkilö, joka nyppii pakkomielteisesti valkoiset osat pois niin hyvin kuin vain mahdollista). Lopuksi rahka makeutetaan vielä kahdella ruokalusikallisella hunajaa. Niin ja jos mieli tekee, niin voihan sinne vaniljasokeriakin vähän lisätä maun vuoksi, mutta pakko ei ole.

Lopputulos on tosiaankin raikasta ja herkullisen appelsiininmakuista rahkaa, jota nauttii hyvin mielellään. Ja tämä tosiaan on vähän ystävällisempää painonhallinnalle kuin appelsiiniriisi, jossa monesti käytetään kermaa tai vaniljakastiketta.

Appelsiiniriisi-rahka

Ainekset

1 dl
puuroriisiä
4 dl
appelsiinimehua
500 g
maitorahkaa
2 kpl
appelsiinia
2 rkl
hunajaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Keitä riisi appelsiinimehussa. Anna jäähtyä.

Sekoita riisi ja rahka keskenään. Paloittele sekaan appelsiinit.

Lisää hunajaa makeutta tuomaan.

 

Kommentit (6)
  1. sari kalliomäki
    7.1.2015, 17:47

    Tämä on ehdottomasti sellainen unholaan jäänyt lapsuuden herkku, jota vielä teininäkin itse väännettiin :). Täytyykin ehdottomasti taas tehdä, kiitos muistutuksesta.

  2. Perinneruokaa Prkl
    8.1.2015, 12:45

    Muistan itsekin kyllä joskus syöneeni appelsiiniriisiä, mutta se taisi olla mummolassa. Mutta hyvä, että tuli tätä kokeiltua nyt. Ja rahkan lisääminen ei ainakaan huonontanut makua mitenkään. 🙂 – Antti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *