Blogit
Perinneruokaa prkl

Punajuurijuustokakku, uutta ja maukasta

Hmm. Tässä viikon teemana taitaa olla aika selkeästi nyt punajuuri, mutta hyvä näin. Se on kuitenkin maukas juures ja ansaitsee vähän enemmän huomiota. Toinen tavallaan ajankohtainen asia itselle on juustokakut, joita New York oli pullollaan. Kokin kekseliäässä (vaiko tässä tapauksessa jo kakofonisessa?) päässä nämä kaksi yhdistyivät sujuvasti punajuurijuustokakuksi ja sellaista tässä siis lähdetään nyt tekemään.

Tällä kertaa keittiössä hääräili myös apukokki, sillä kokin koulukaveri tupsahti kylään ja kokkailu alkoi saman tien. Punajuuri sujahti jääkaapista esiin alta aikayksikön ja meni suorastaan kiehuvaan kylpyyn kattilaan. Siellä se saa lillua kunnes on kypsä. Kypsä punajuuri kuoritaan ja sen annetaan jäähtyäkin seuraavaa vaihetta varten.

Jäähtynyt punajuuri pilkotaan muutamaan osaan ja heitetään tehosekoittimeen kahden ja puolen sokeridesin kanssa ja kone pistetään pyörimään. Se saa pyöriä, kunnes lopputulos on lähestulkoon pirtelömäinen. Sitten lisätään mukaan vielä 600 grammaa tuorejuustoa, neljä kananmunaa, ruokalusikallinen sitruunamehua ja kolme teelusikallista vaniljasokeria. Kaikki vaan sekaisin.

Samaan aikaan täytteen valmistuessa apukokki pääsi tekemään pohjaa. Yksin jos tekee, niin pohja kannattaa itseasiassa tehdä ensin, niin se ehtii hieman asettua. Pohja tehdään vatkaamalla pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Tähän lisätään kananmunat yksi kerrallaan edelleen vatkaten. Jauhot lisätään viimeisenä ja ne siis siivilöidään mukaan, ettei tule mitään paakkuja. Painele valmis taikina tasaiseksi, noin sentin kerrokseksi, voidellun irtopohjavuuan pohjalle ja reunoille. Tästä tuli jonkinlaista jupinaa kokin suunnalta apukokille tämän operaation aikana. Taisi olla jotain muutamien millien eroja siellä sun täällä. 😉 Niin ja taikina ottaa helposti sormiin kiinni, joten lasillinen kylmää vettä on hyvä olla lähellä. Sinne kun kastaa sormet niin taikinakaan ei enää tartu niin pahasti.

Kun pohja on aseteltuna irtopohjavuokaan, voidaan täyte kaataa päälle. Vuokaa kannattaa vähän tömöytellä pöytää vasten, että ilmakuplat poistuvat mahdollisimman hyvin täytteestä. Ne eivät erityisemmin auta kakun onnistumista. Niin ja sitten tietysti uuni lämpimäksi, ensin 200-asteiseksi. Siellä tämä punajuurijuustokakku viihtyy kymmenen minuuttia, jonka jälkeen lämpöä lasketaan 175:een asteeseen. Tuossa lämmössä se saa olla vielä noin tunnin verran.

Uunista tultuaan juustokakku nostetaan jäähtymään. Sen jälkeen sen voi tarjoilla vaikka tuon aiemmin tehdyn punajuurisiirapin kanssa. Tietysti ihan vain kermavaahto tai vaikkapa pieni jäätelöpallokin menee. Tässä illemmalla itse lusikoin vähän pehmeää Nutellaa tuohon päälle. Se ei nyt välttämättä se kaikkein paras vaihtoehto ollut. Mutta punajuurijuustokakusta on kyllä sanottava, että sen maku oli todellinen yllätys ja siis positiivinen sellainen. Punajuuret ovat hyviä ja juustokakku on hyvää, mutta kaikki asiat eivät aina sovi yhteen. Nämä kaksi kuitenkin toimivat. Maku on hyvä ja jotenkin jännittävä, eikä sitä oikein näin maallikko ainakaan osannut heti verrata mihinkään. Tätä voi siis huoletta suositella.

Punajuurijuustokakku

Ainekset

Täyte
150 g
punajuurta
2,5 dl
sokeria
600 g
tuorejuustoa
3 tl
vaniljasokeria
4 kpl
kananmunaa
1 rkl
sitruunamehua
Pohja
2 dl
sokeria
200 g
voita
3 kpl
kananmunaa
3 dl
vehnäjauhoja
Muut ainesosat

Tee näin:

Keitä  punajuuri/juuret kypsiksi ja kuori. Anna jäähtyä.

Soseuta punajuuret ja sokeri erittäin hienoksi soseeksi tehosekoittimessa. Lisää soseeseen tuorejuusto, vaniljasokeri, kananmunat ja sitruunamehu.

Valmista pohja vatkaamalla keskenään voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan. Siivilöi mukaan vehnäjauhot.

Painele taikina voidellun irtopohjavuuan pohjalle ja reunoille tasaiseksi, noin sentin kerrokseksi. Käytä apuna kylmää vettä. Kaada täyte pohjaan.

Paista 200-asteisessa uunissa 10 minuutin ajan, jonka jälkeen laske lämpötila 175:een asteeseen ja paista noin tunnin ajan.

Kommentit (8)

  1. Painted By Cakes – Emma Iivanainen

    Mielenkiintoinen ja mahtavan värinen yhdistelmä! 🙂

  2. Annika

    minkä kokoista vuokaa olet tässä käyttänyt?

    • perinneruokaa prkl

      Olikosikohan tuo 24 cm irtopohjavuoka ollut 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *