Persimon tarte tatin

Joulun makuja sisältävä persimon tarte tatin syntyy hetkessä. Kardemumma, tähtiainis ja kaneli toimivat erinomaisesti miedon makuisen persimonin kanssa.

Persimonit ovat taas valloittaneet kaupat. Tuoreeltaan se on ihan kivan makuinen makean raikas hedelmä, mutta kypsennettynä se vaatii seurakseen hieman voimakkaampia makuja. Erityisesti tähtianis sopii persimonin kanssa, se antaa hedelmälle ihan uuden ulottuvuuden.

Kiehautin kanelitankoja ja tähtianiksia ensin voissa pannulla, kunnes voi muuttui ruskeaksi. Mitä kauemman mausteita voissa pyörittelee, sitä enemmän niistä irtoaa makua. Voin muututtua ruskeaksi on aika lisätä sokeri ja lohkotut persimonit. Niitä ei kuitenkaan kovin pitkään tarvitse pannulla pyöritellä, sillä ne jatkavat kypsymistä vielä uunissa.

Persimonien päälle valmistetaan yksinkertainen taikina, joka maustetaan kardemummalla. Tässä piiraassa maistuu joulu, joten se on erinomainen valinta myös joulupöydän jälkiruuaksi.

Persimon tarte tatin

Ainekset (6 annosta)

100 g
voita
3 dl
vehnäjauhoja
1 dl
tomusokeria
1 tl
kardemummaa
1
kananmuna
Täyte
2 kpl
persimonia
75 g
voita
2 kpl
kanelitankoa
3 kpl
tähtianista
1 dl
fariinisokeria
50 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

Leikkaa voi pieniksi paloiksi. Nypi voi, jauhot, sokeri ja kardemumma murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Nosta taikina jääkaappiin odottamaan.

Lisää uuninkestävään paistinpannuun voi ja mausteet. Anna mausteiden kiehua voissa kunnes voi alkaa muuttua hieman ruskeaksi. Lisää joukkoon fariinisokeri ja lohkoiksi leikatut persimonit. Anna seoksen kiehua, kunnes persimonit ovat hieman pehmenneet. Nosta paistinpannu pois levyltä.

Kauli taikinasta paistinpannun kokoinen kansi. Pistele pintaan haarukalla muutama höyryaukko. Paista tarte tatin -torttua 200-asteisessa uunissa noin 25–30 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja kumoa sitten tarjoiluastiaan. Tarjoa esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (2)
  1. Kumpaa pohjaan siis tulee kardemummaa vai kanelia? 😲

    1. perinneruokaa prkl
      10.12.2019, 11:18

      Pohjaan siis kardemumma! Korjasin tuon juuri 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *