Blogit
Perinneruokaa prkl

Perjantai 13. päivä: Ystävänpäivän bebet

Aloitetaanpa heti sanomalla, että minusta on hienoa, että ystävänpäivä on vielä pysynyt melkolailla omana itsenään. Toki amerikkalaisen Valentine’s Day on myös vallannut alaa, mutta edelleenkin ystävät ovat päivän kohokohta. Ehkä tässä tulee tämä sinkun näkökulma jotenkin aika selkeästi esiin. 🙂 Nyt on kuitenkin hyvä tilaisuus hemmotella ystäviä erilaisilla herkuilla ja tietysti hyvällä seuralla. Kokki halusi kovasti tehdä bebejä ja ohjetta kaivettiin mummen keittokirjasta. Ja siihen asti kaikki sujuikin hyvin. Ei välttämättä niinkään enää siitä eteenpäin. Toisaalta, tänään on perjantai 13. päivä, joten ehkä sillä on osuutta asiaan. Ohje on kuitenkin korjailtu toimivammaksi, jotta teille ei kävisi näiden kanssa samallalailla.

Se onnistunein osuus näistä oli pohja. Sekoita 75 grammaa sokeria, yksi kananmuna ja puolikas teelusikallinen suolaa keskenään. Jauhoja tarvitaan 200 grammaa ja niihin sekoitetaan teelusikallinen leivinjauhetta. Tämä jauhoseos sekoitetaan sokerin, kananmunan ja suolan joukkoon. Lopuksi taikinaan nypitään 150 grammaa voita, jonka jälkeen taikina laitetaan jääkaappiin viileään noin tunniksi. Taikina painellaan muffinssipellin vuokaosien reunoille ja pohjalle. Päälle kannattaa laittaa paperinen muffinssivuoka herneillä täytettynä. Nämä paistetaan 175 asteisessa uunissa 10-15 minuutin ajan.

Täytteeksi tarvitaan vaniljakastiketta, joten siis kattila vain esille. Kattilaan kipataan viisi desiä kermaa, neljä kananmunan keltuaista ja 50 grammaa sokeria. Yhden vaniljatangon sisältö riivitään kattilaan, mutta myös tanko itsessään on hyvä heittää mukaan. Lopuksi vielä nelisen teelusikallista perunajauhoja mukaan ja aletaan kuumentaa. Sekoittele seosta ja kun se siitä alkaa pulpahdella, niin otetaan kattila pois liedeltä. Täytteen annetaan jäähtyä, jotta sitä voidaan pursottaa leivoksen kuppeihin. Laita täytetyt kupit jääkaappiin taas viileään joksikin aikaa. Mummen kirjan mukaan tehtynä täytteestä tuli aivan liian vetelää, eikä se hevillä jähmettynyt. Niin ja ensimmäinen erä juoksettui ja oli melko klönttimäistä.

Kuorrute puolestaan syntyy neljästä desistä tomusokeria, neljästä ruokalusikallisesta vettä sekä kahdesta teelusikallisesta kaakaojauhetta. Nämä vaan sekoitellaan yhteen vispilällä auttaen. Sitten päästäänkin kuorruttamaan jääkaapista takaisin esille otetut pohjat. Kuorrutteen voi kaataa päälle ihan vain lusikan avulla ja se siitä vielä kohtalaisen hyvin leviää. Taas kirjan ohjeen mukaan tehtynä kuorrutteesta tuli katastrofaalista, joten sitä piti hieman jatkotyöstää. Päälle koristeeksi kokki vielä värjäsi elintarvikevärillä cashewpähkinöitä ja murskasi niitä pienemmäksi.

Lopputuloksena syntyi mitä parhaimman makuisia leivoksia, jotka kuitenkin levisivät vähän jokapuolelle heti kun niihin lusikalla koski. Kuorrute alkoi myös hiipiä taikinakuoren läpi, jolloin ne eivät enää näyttäneet yhtä puhtoisilta.

Tästä löytyvän reseptin pitäisi nyt siis olla realistisempi ja mahdollinen jopa toteuttaa. Kokki haluaisi nähdä sen henkilön, joka onnistuisi bebeissä mummen kirjan ohjeella, sillä jo alla olevassa kuvassa oleva täyte ja kuorrute on paksumpaa kuin ohjeiden mukaan. Ihan ohjeen mukaan kun menisi, niin leivoksen kupeissa olisi vain vanilja- ja suklaalientä. Ei sekään maultaan huono yhdistelmä olisi, mutta jännittävä syödä sottaamatta.

Suklaakuorrutteiset bebet

Ainekset

Pohja/kupit
75 g
sokeria
1 kpl
kananmuna
0,5 tl
suolaa
200 g
vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
150 g
voita
Täyte
5 dl
kermaa
4 kpl
keltuaista
50 g
sokeria
1 kpl
vaniljatanko
4 rkl
perunajauhoja
Kuorrute
4 dl
tomusokeria
4 rkl
vettä
2 tl
kaakaojauhetta
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista taikina sekoittamalla sokeri, kananmuna ja suola keskenään. Lisää keskenään sekoitetut jauho ja leivinjauhe. Viimeistele nyppimällä sekaan voi. Anna jäähtyä tunnin verran jääkaapissa.

Painele taikina muffinssilevyn vuokiin reunoille ja pohjalle. Aseta päälle painoksi paperiset vuuat, joissa on herneitä. Paista 175-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Valmista täyte laittamalla kattilaan kerma, keltuaiset, sokeri, vaniljatangon sisältö sekä itse tanko ja perunajauhot. Sekoita ja anna kuumentua, kunnes seos pulpahtaa. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä. Pursota jäähtynyt kuorrute kuppeihin ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Valmista kuorrute sekoittamalla tomusokeri, vesi ja kaakaojauhe keskenään. Kuorruta jäähtyneet ja jähmettyneet kupit täytteineen kuorrutteella. Koristele vaikkapa pähkinärouheella. Anna jälleen jähmettyä.

Kommentit (2)

  1. Minna_A

    Bebet sopivat kyllä täydellisesti ystävänpäivään! Hyvää ystävänpäivää <3

  2. sari kalliomäki

    Ihanan näköiset bebet, oikein hyvää ystävänpäivää <3 .

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *