Perinteiset kaalikääryleet – astetta parempana
Asetetta paremmat kaalikääryleet syntyy näppärästi kypsentämällä kaikki täytteen ainekset risoton tapaan. Kokeile ja ihastu täyteläiseen makuun!
Kaaliruoista puhuttaessa ensimmäisenä mieleen tulee tietysti perinteiset kaalikääryleet ja kylkeen lusikallinen makeaa puolukkahilloa. Tätä herkkua voisi syödä vaikka joka päivä, mutta valmistus on suhteellisen työlästä. Kaalikääryleiden valmistukseen aikaa kannattaakin varata sellainen pari tuntia, mutta on myös muita vaihtoehtoja, jolloin ruokailemaan pääsee hetkessä. Kaalikääryleet 10 minuutisssa ja laiskan kaalikääryleet ovat olleet joka syksyinen hittiresepti. Ne ovat myös minun suosikkini!
Tällä kertaa valmistuneiden kaalikääryleiden oli tarkoitus olla ihan ne perinteisimmistä perinteisemmät, mutta minkä sitä itselleen voi, että jotain pitää aina muuttaa. Raaka-aineita en lähtenyt muuttamaan, vaan ainoastaan valmistustapaa.
Aivan ensimmäiseksi pannulla paistetaan jauheliha ja lihasta irtoavassa rasvassa sipuli. Yleensä liha laitetaan täytteeseen raakana, mutta mielestäni se on paistettuna paljon maukkaampaa. Lisäksi kaalikääryleiden täytteeksi tarvitaan erikseen keitettyä riisiä, joten päätin yhdistää kaikki ainekset samalla pannulla. Kypsentämätön puuroriisi lisätään pannulle jauhelihan joukkoon ja kaalin keitinvesi hyödynnetään riisin kypsennykseen!
Loppuhuipennukseksi kerma ja munat sekoitetaan pannulla täytteen joukkoon. Nopea kuumennus, jolloin kananmuna kypsyy ja sitoo täytteen paksuhkoksi puuroksi. Sitten vaan kaalit rullalle ja uuniin paistumaan. Lopputuloksena syntyi herkulliset kaalikääryleet, jotka ovat perinteisen makuiset ja paljon mehukkaammat!
Perinteiset kaalikääryleet – astetta parempana
Ainekset (20 annosta)
- 2 kg
- käärylekaali tai tavallinen keräkaali
- 2 tl
- suolaa
- 2 L
- vettä
- Täyte
- 400 g
- sika-nautajauhelihaa
- 2
- sipulia
- 1 dl
- puuroriisiä
- 5 dl
- kaalin keitinlientä
- 1 rkl
- siirappia
- 1/2 tl
- suolaa
- 1/2 tl
- mustapippuria
- 2 tl
- meiramia
- 2 dl
- kuohukermaa
- 2
- munaa
- Pinnalle
- 3 rkl
- siirappia
- 3 rkl
- voita
Tee näin:
Koverra kaalin kanta pois ja nosta isoon kattilaan kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Irrota lehtiä sitä mukaa, kun ne pehmenevät. Siirrä lehdet pyyhkeen päälle odottamaan. Säästä liemi.
Ota talteen noin 20 lehteä ja ohenna käärylehtien ruotia ohuemmaksi veitsellä. Siirrä lehdet sivuun odottamaan täyttämistä.
Silppua ylimääräiset kaalit hienoksi. Kuori ja hienonna sipulit.
Ruskista jauheliha isolla paistinpannulla. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli. Kuullota hetki ja lisää joukkoon hienonnettu kaali. Jatka ruskistamista vielä hetki.
Mittaa joukkoon puuroriisi ja 5 dl kaalin keitinvettä. Hauduta miedolla lämmöllä noin 15 min tai kunnes riisi on kypsää.
Siirrä pannu hetkeksi pois levyltä. Lisää joukkoon siirappi, suola, mustapippuri, meirami, kuohukerma. Lisää lopuksi munat ja sekoita voimakkaasti. Siirrä pannu takaisin levylle ja anna kiehahtaa, jolloin seos paksunee.
Lusikoi täytettä lehdelle keoksi, taita reunat ylös ja kääri paketiksi. Asettele kaalikääryleet voideltuun uunivuokaan ja valuta päälle siirappia ja asettele muutama voinokare.
Kypsennä 225-asteisessa uunissa 45min. Valele kypsymisen aikana sulalla voilla. Laske uunin lämpö 175 asteeseen ja anna hautua vielä 1 tunti.
Voi olla, että lopputulos on maukasta syötävää. Mutta kuten ohjeessa todetaan, kaalikääryleiden valmistus on työlästä puuhaa. Helpommalla pääsee, jos silppuaa kaalin, keittää sen ja lisää muiden ainesten joukkoon. Lopputulos on perinteistä kaalilaatikkoa tehtynä ohjeen mukaisin aineksin, mutta makuelämyksenä lähes tulkoon aivan sama.
Sen sijaan ihmetyttää ohjeen laatijan nimimerkki PRKL. Ensimmäisenä mieleen tulee lyhenne sanasta perkele. Kirosanan herättämä assosiaatio sopii kuitenkin huonosti ruokakulttuurin yhteyteen.