Blogit
Perinneruokaa prkl

Kaalikääryleet 10 minuutissa

style=”font-size: 13.008px; font-weight: normal; line-height: 1.538em;”>

Kaalikääryleet ovat hirmuisen hyviä, mutta niiden valmistukseen menee helposti paljon aikaa. Päätin tehdä asialle jotain ja kehitellä nopeasti valmistettavat, mutta kuitenkin aidon makuiset kaalikääryleet. Näiden herkullisten kaalikääryleiden valmistukseen tarvitaan tosin muffinssivuoka, ilman sitä niitä ei voi valmistaa.

Ei kaalin eikä riisin keittämistä

Koska kyseessä on varsinainen pikaohje, ei riisiä tarvitse keittää etukäteen vaan se kypsyy melko vetelässä täytteessä mehukkaaksi. Täyte pysyy suussa sulavana, eikä lopputulos ole suinkaan kuiva. Kaali sen sijaan hautuu kypsäksi folion alla ja vasta loppuvaiheessa kypsennystä ne sivellään voi-siirappiseoksella, mikä takaa mehukkaan kuoren.

Kun massa on lusikoitu kaalikuppeihin ne suljetaan kääntämällä reunat päälle ja lopuksi kaikki peitetään foliopalalla. Folion alla kaalikääryleet hautuvat mehukkaiksi.

Eipä tarvitse enää miettiä, millä tavalla valmistan kaalikääryleet seuraavalla kerralla 🙂

Nopeat kaalikääryleet

Ainekset

1 kpl
kurttu- eli savoijinkaalia
400 g
sika-nauta jauhelihaa
1 kpl
sipuli
1 kpl
kananmuna
0,5 dl
riisiä
2 dl
ruokakermaa
1 dl
vettä
1/2 tl
valkopippuria
1 tl
meiramia
2 rkl
siirappia
1 1/2 - 2 tl
suolaa
voiteluun
25 g
voita
2 rkl
siirappia
Muut ainesosat

Tee näin:

Voitele muffissivuoka ja laita jokaiseen koloon kurttukaalin lehti.

Paloittele loppu kaali kulhoon ja lisää mukaan myös jauheliha, hienonnettu sipuli, kananmuna, riisi, kerma ja vesi. Mausta seos valkopippurilla, meiramilla, siirapilla ja suolalla. Sekoita hyvin.

Lusikoi täytettä jokaiselle kaalinlehdelle  ja nosta reunat päälle. Peitä kääryleet foliolla ja paista uunissa pellin päällä 175 asteessa noin tunti. 

Ota folio pois ja voitele kaalikääryleet voi-siirappiseoksella ja paista vielä 30 minuttia 200 asteessa.

Nauti puolukoiden kera. 

Kommentit (34)

  1. Johanna / Herkkuhovi

    Mainio idea! Testiin menee 🙂

  2. Perinneruokaa Prkl

    Kiitos 🙂 Näiden valmistus sujui niin helposti, että kaalikääryleitä voi nyt tehdä useamminkin, kuin kerran vuodessa 😀

  3. leena ”laiskimus”

    Ruuanlaiton Nobel tästä ideasta!!!!

  4. Tiina Garvey

    Heh, ihan loisto idea! Meillä käärittiin savoijinkaaliin risottotäytteiset kääryleet. Ajattelin jakaa ohjeen blogissa ensi viikolla. Ihan huippu ihana täyte! Pitää kokeillä niitä tällä tekniikalla!

  5. Makuviikko

    Mikä innovaatio! Menee kokeiluun ihan heti! 🙂

  6. Perinneruokaa Prkl

    Hehee! 😀

  7. Perinneruokaa Prkl

    Tämä oli ihan hauska kokeilu ja jopa vähän ylläyin, kuinka hyvä lopputuloksesta tuli! 😀 Pitääpä sitten testata niitä risottotäytteisiä kääryleitä myös 🙂

  8. Perinneruokaa Prkl

    Jes! 😀 Taidan itsekin pyöräyttää vielä toiset kääryleet jääkaappiin jääneistä kasviksista 🙂

  9. eero kushdaddy gröönroos

    loistavaa 🙂

  10. PR

    Stockalta löysin kyllä kurttukaatia ja ostinkin mutta kaalin lehtikoko oli liian pientä, mielestäni.
    Mitenkä tässä toimisi lehtikaali, jos lehdestä veistäisi aina ohuemmaksi sitä lehtiruotia?

  11. Perinneruokaa Prkl

    Hmm, voit myös kokeilla laittaa kaksi kurttukaalin lehteä lomittain, jolloin sitä riittää myös päälle. Kääryleet pysyvät kuitenkin hyvin kasassa omissa kuopissaan 🙂 Lehtikaali voi myös toimia, mutta maku on sitten erilainen 🙂

  12. johnas

    Luin, tein ja nautin! Kiitos Mika nerokkaasta ja maukkaasta oivalluksesta!

  13. carita salonen

    Voiko kananmunan jättää pois tai korvata?

  14. Perinneruokaa Prkl

    Moi! Uskoisin, että sen voi jättää pois, eikä tarvitse korvata millään. Riisin tärkkelys sitoo kuitenkin täytteen rakennetta hieman 🙂

  15. Perinneruokaa Prkl

    Mahtavaa kuulla, että onnistui ja maistuivat! 🙂

  16. Vierailija

    ei ole muffinsin vuokia; mut tosta voisi kehitellä kaalikäärylepiiraan? 🙂

  17. Perinneruokaa Prkl

    Totta! Tämänhän voisi tehdä vaikka kakku- tai leipävuokaan 🙂

  18. takametsän blondi

    En saa millään kaalin lehtiä taipumaan muffinivuoan koloihin, menevät rikki, jos niitä väkisin painelee. Pitäisikö niitä sittenkin pehmittää? Idea sinänsä on loistava!

  19. Tarjukka

    Voi kai sen tehdä normaali kaalistakin kun pehmentää sen ensin keittämällä?

  20. Variantti

    Lähdin heti sen verran varioimaan, että pehmensin kaalia mikrossa muutaman minuutin. Paksuimmat lehtiruodit ohensin ja tein niistä ”ihan perinteisiä” kääryleitä. Minusta ohjeen idea on siinä, ettei täytteen teossa ja kaalin käsittelyssä mene puolta päivää. Niinpä tein pehmennetystä kurttukaalista ihan perinteisentyylisiä kääryleitä. Muutoin noudatan ohjeita – ja vesi kielellä odotan, mitä uunista pullahtaa puolentoista tunnin kuluttua 🙂

  21. Variantti

    Namsk, ettenkö sano. Oma moka oli se, ettei kaapissa ollutkaan puuroriisiä, vaan jouduin käyttämään basmatiriisiä, se maistui kääryleissä. Maku ja koostumus todella hyvä! Tulen ehdottomasti tekemään useamminkin kaalikääryileitä kuin kerran vuodessa kuten perinteisesti… Kiitos tästä ohjeesta!

  22. Pauliina Hml

    Huomenna olisi teko, teen tummasta soijarouheesta, niin ”turvotanko” ensin vai laitanko sellaisenaan? Mitä mieltä olet? (Yleensä kun käytän sitä, turvotan ensin ja sitten niinkuin kypsä jauheliha)

  23. Perinneruokaa Prkl

    Sitä lehtiruotia voi hieman ohentaa jos se on kovin paksu tai sitten sen voi leikata vallan pois, jolloin kääryleet saa helpommin muottiin 🙂

  24. Perinneruokaa Prkl

    Joo, pitäisihän se onnistua siitäkin, kun leikkaa lehtiruotia hieman ohuemmaksi tai täysin pois. Niitä kääröjä ei tarvitse saada täysin suljettua vaan voi sitten korjailla kun lisää voi-siirappiseoksen 🙂

  25. Perinneruokaa Prkl

    Kannattaa turvottaa se ensin, sillä tuo nestemäärä riittää vain riisin kypsymiseen. Kerro miten onnistui 🙂

  26. Pauliina Hml

    Onnistui loistavasti! Nimenomaan tummasta soijarouheesta, turvotin normaalisti kasvisliemessä ja massan sekaan. Ihania! Kiitos ohjeesta!

  27. Perinneruokaa Prkl

    Jes! Hienoa, että onnistui myös soijarouheesta 🙂

  28. Vierailija

    Moikka! En ole mainio kokki mutta kääryleohjeesi innoittamana tein kääryleitä, joista syöjät pitivät kovasti. Unohdin kananmunan enkä edes pilkkonut loppua kaalia täytteeseen eikä tainnut olla meiramiakaan kotona, mutta tulos oli täyteläisen maukas. Ja ennen muuta nämä jaksoi tehdä väsähtämättä.. Kiitos!

  29. Perinneruokaa Prkl

    Moi! Hienoa kuulla, että kaalikääryleet ovat maistuneet 🙂 Tosiaankin se täyte ei sitä kananmunaa välttämättä tarvitse ja voi olla, että lopputuloksesta tulee parempikin ilman kaalisilppua. Soveltaen syntyy välillä parempaa, kuin ohjeita kirjaimellisesti noudattaen 🙂

  30. Vierailija

    Laitetaanko jauheliha raakana täytteeseen?

  31. Hiphei

    Moi! Hyvä resepti. Mutta liian monta kardinaalimokaa tein 😀

    1. En ole koskaan tehnyt kaalikääryleitä. Innokkaana kokkina luin ohjeet niin ja näin.

    2. Kaali oli väärää lajia. Tosin pienemmistäkin lehdistä sain kivoja nyyttejä, yksi ”lehtikupu” alle ja toinen kupu sen päälle. Rytättynä vuokaan.

    3. Paistoin jauhelihan sipulilla ihan vanhasta tottumuksesta. Raakana olisi pitänyt laittaa.

    4. En älynny laittaa puuroriisiä vaan basmatiriisiä.

    5. Kiertoilmauuni? Tosin alhaisempaa lämpöä kierrolla käytin.

    Tunnin päästä folion alla olevat nyssykät olivat osittain kärtsänneitä. Päädyin syömään täytteet sweet chilin tai salsa saucen kaa. Että näin, mutta ensi kerralla onnistunen #-)

  32. Tipi

    Nerokas ohje! 🙂 Olen rakastanut kaalilaatikkoa ja -kääryleitä jo lapsesta asti – ehdomasti kaksi lempiruokaani.
    Itselläni on loistava loodan ohje, kaalilaatikko deluxe, mutta tekemiseen menee tosiaan järjettömästi aikaa.
    Tämä menee kokeiluun, kiitos!

  33. Jukka

    Jumpe mikä ohje! Tarkkaan ohjeen mukaan tehtynä ja lopputuloksena parhaat kaalikääryleet ikinä. Tein silikoniseen muffinssivuokaan ja se oli ilmeisesti nappi valinta. Höyrytin kuitenkin kaalinlehdet ennalta silikonisessa höyrykääreessä mikrossa, että sain ne pehmiämään ennen valmistusta. Ensi kerralla ostan myös isomman kaalin – mitä isommat lehdet sen helpompi taiteilla kääryleet vuokaan.

  34. juupeli

    Tämä kiinnostaisi minuakin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *