Perinneruokaa prkl
Perinneruokaa prkl

Kaalipyörykät – laiskan kaalikääryleet

Nämä kaalipyörykät maistuvat ihan kaalikääryleiltä. Valmista pyörykät hetkessä ja hauduta kypsiksi uunissa.

Kaalikääryleissä mielestäni parasta on se täyte. Nämä runsaasti kaalia sisältävät pyörykät ovat uskomattoman hyviä. Ne hautuvat hitaasti kypsiksi uunin lämmössä ja maistuvat samalta kuin kaalikääryleet – ellei jopa paremmilta. Kutsun näitä laiskan kaalikääryleiksi, sillä valmistus on todella yksinkertaista.

Kaali ja sipuli leikataan ohuiksi suikaleiksi, jotai kuullotellaan hetki paistinpannulla tilkassa rypsiöljyä. Kasvisten pitää jäähtyä hieman ennen muiden aineiden lisäämistä, joten kasvikset kannattaa kaataa isoon kulhoon pois kuumalta pannulta. Sitten joukkoon lisätään kaikki muut ainekset ja sekoitellaan hyvin. Muotoilin taikinasta 12 pyörykkää voideltuun uunivuokaan, mutta niistä voi tehdä myös pienempiä tai isompiakin.

Pyöryköitä paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, minkä jälkeen päälle kaadetaan lihaliemi. Lihaliemi lisätään vasta tässä vaiheessa, jotta pyörykät eivät hajoa. Kypsennystä jatketaan vielä tunnin verran, jolloin pyörykät ovat hautuneet herkullisiksi ja saaneet kauniin ja rapean pinnan.

Muistatko vielä pikakaalikääryleet? Ne valmistuvat helposti muffinssipellillä ja maistuvat taivaallisilta.

Helpot kaalipyörykät uunissa

Ainekset

500 g
valkokaalia
1 kpl
sipuli
1 rkl
rypsiöljyä
400 g
nauta-sikajauhelihaa
150 g
ranskankermaa
1/2 dl
puuroriisiä
3 kpl
kananmunaa
1 1/2 tl
suolaa
1/2 tl
mustapippuria
2 tl
meiramia
1/2 dl
siirappia
1/2 dl
korppujauhoja
2 1/2 dl
lihalientä
Muut ainesosat

Tee näin:

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja silppua sipuli. Paista hetki paistinpannulla öljyssä, kunnes kaali on hieman pehmennyt ja saanut väriä.

Kaada kaali ja sipuli kulhoon ja anna jäähtyä hieman. Lisää joukkoon jauheliha, ranskankerma, puuroriisi, kananmunat ja sekoita. Mausta seos suolalla, mustapippurilla, meiramilla ja siirapilla. Lisää lopuksi korppujauhot ja sekoita tasaiseksi.

Muotoile massasta 12 pyörykkää voideltuun uunivuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Kaada pyöryköiden päälle lihaliemi ja jatka paistamista vielä tunnin ajan.

Kommentit (14)

  1. Naani

    Tuleeko riisi sekaan siis raakana? Järki sanoisi että keitettynä, jäikö vain puuttumaan ohjeesta?

  2. Perinneruokaa Prkl

    Raakana tuo menee sekaan 🙂 Siihen tulee sen verran nestettä, että riisi hautuu kypsäksi.

  3. Päivi Krook

    Kokeiltu on ja maukkaiksi todettu! Ranskankermaa ei löytynyt jääkaapista, korvasin sen tuorejuusto – feta – aurajuustojämillä. Näitä tehdään vielä uudestaan!

  4. Immi

    Nämä olivat herkullisiä!Maustoin itse reilulla kädellä;mittasin vain suolan.Resepti jää ehdottomasti käyttöön.

  5. Saija

    Oli kyllä todella hyviä pullia, kiitos reseptistä.
    Kuitenkin huomauttaisin, että ei nämä kyllä laiskan keittäjän pullia ole. Sen verran on duunia kaalin raastamisessa/pilkkomisessa/monitoimikoneen kanssa hääräämisessä 😀
    Riisit ensi kerralla ainakin kiehauttaisin alulle. Ylimmät riisit joihin ei ylettynyt neste jäivät raaoiksi.

  6. Anne R.

    Todella hyviä, kannattaa tehdä!!! Tehdään varmasti toisteki. Kiitos reseptistä.

  7. Marjo

    Tämän helpommaksi ei herkkuruoka tule. Kaunis kiitos! Enää ei tässä perheessä osteta valmiskääryleitä.

    • perinneruokaa prkl

      Mahtavaa kuulla! Tästä tuli kyllä yllättävän helppo ohje 🙂

  8. Raija

    Mikähän mahtaa olla kcal / 100 g noin?

    • perinneruokaa prkl

      Moi! Näin nopeasti laskin, että noin 130 kcal/100g. Voit vaihtaa jauhelihan vähärasvaiseen ja ranskankerman jogurttiin, niin luku tippuu hieman alle sadan.

  9. Marjatta

    Uunissa parhaillaan. Hyvältä tuoksuu ja näyttää

  10. Maria

    Tein nyt toistamiseen. Sen verran tuunasin reseptiä, että laitoin riisin tilalle rikottuja ohrasuurimoita ja osan suolasta korvasin soijakastikkeella (vähäsuolainen Kikkoman). Pallerot ovat kerrassaan herkullisia.

    • perinneruokaa prkl

      Kiva kuulla, että resepti on ollut mieluinen. Onhan tämä yksi munkin suosikeista 🙂 Ohrasuurimot toimii varmasti tosi hyvin, voisi itsekin testaa sitä.

  11. Siv Söderholm

    tosi herkullisia-tehty nyt monta kertaa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *