Nostalgian nuolaisu – tikkunekut

Kääräise nekut leivinpaperiin ja sido rusetti punavalkoisella narulla kiinni tikkuun, niin suloiset itse tehdyt tuliaiset ovat valmiina.

Perinneruokaa -palstalla on joulun Maku 8/2017 numerossa on nekkujen ohje. Vielä ehdit valmistamaan jouluisia viemisiä ystäville, sillä nämä valmistuvat melko helposti ja vain muutama raaka-aine riittää.

Vaihtelemalla nekkujen aineksia saat jännittäviä makuyhdistelmiä. Kokeile nekkuihin piparkakkumaustetta, suolapähkinöitä tai turkinpippurirouhetta. Kuvassa oleviin testasin juuri tuota turkinpippurirouhetta ja se on ihan täydellinen makupari makeille nekuille.

Nekkuja kannattaa säilyttää jääkaapissa, sillä muuten ne pehmenevät ja muuttavat muotoaan. Jätin vahingossa muutaman nekun yöksi huoneenlämpöön ja aamulla ne olivat sulaneet ihan littanoiksi.

Kokeile myös:

Nekut

Ainekset (20 annosta)

2 dl
kuohukermaa
1 1/2 dl
siirappia
2 dl
sokeria
Maustevaihtoehdot
50 g
suolapähkinöitä
50 g
turkinpippurirouhetta
1-2 tl
piparkakkumaustetta
Lisäksi
leivinpaperia
puisia grillitikkuja
1 h 45 min
{
AKTIIVINEN 45 min
PASSIIVINEN 1 h 00 min

Tee näin:

  1. Mittaa kerma, siirappi ja sokeri kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä tunnin ajan silloin tällöin sekoittaen. Nekkuseos on valmista, kun tiputat sitä pisaran kylmään veteen ja se kovettuu. Voit halutessasi mitata nekkuseoksen lämpötilan. Seos on valmista, kun lämpömittari näyttää 122-124 astetta.
  2. Askartele nekkujen kiehuessa pienet tötteröt leivinpaperipaloista (10 cm x 10 cm). Pyöröytä leivinpaperin palaa siten, että pidät yhdestä kulmasta kiinni ja käännät ylempiä kulmia sisäkkäin. Lukitse tötterön terävä kärki kiertämällä ja nipistämällä. Työnnätötteröt kulhoon, jossa on sokeria. Näin tötteröt pysyvät hyvin pystyssä täytön ajan.
  3. Jos haluat maustaa nekut, lisää suolapähkinöitä, turkinpippurirouhetta tai piparkakkumaustetta juuri ennen muotteihin kaatamista. Kaada seos leivinpaperitötteröihin.
  4. Anna seoksen jäähtyä hetki. Leikkaa sitten grillivartaista 10 cm pituisia tikkuja ja painele ne nekkuihin.
  5. Anna nekkujen jähmettyä viileässä. Koristele nekut rusetilla. Halutessasi voit myös pyöritellä jäähtynyneet nekut pähkinä- tai turkinpippurirouheessa. Nekut säilyvät jääkaapissa pari viikkoa.
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *