Kermatoffeeta lahjapakettiin ja nassuttamaan

Kermatoffeen maku on siitä parhaimmasta päästä, kun itsetekemiä makeisia mietitään. Se on kohtalaisen helppokin ja siitä saa hyvän lahjan kädenkääteessä. Vähän persoonallisempaa, kuin kaupasta ostettu konvehtipaketti, mutta silti maistuu varmasti melkein kaikille.

Toffeen tekemistä varten pitäisi löytyä kuohukermaa, sokeria, siirappia, voita, ihan pikkaisen suolaa sekä kuoretonta mantelirouhetta. Jos on manteleille allerginen niin ne voi tietysti jättää vain pois. Tekeminen aloitetaan kuumentamalla neljä desiä kermaa, kolme desiä sokeria, desi siirappia ja 100 grammaa voita keskenään. Suolaa lisätään hyppysellinen ja se tuo vähän särmää toffeeseen ja tuo omalla tavallaan makeuden paremmin esille.  Anna seoksen kiehua kunnolla pulputen noin 20 minuuttia, riippuen vähän kattilan koosta ja siitä kuinka paksu kerros seosta kattilassa on. Sekoita välillä kunnolla pohjaa myöten kaapien, ettei toffee vaan pala pohjaan.

Kun toffee on kunnolla saostunut, voidaan testata joko se olisi valmista käsiteltäväksi. Ota pikkulusikalla vähän seosta ja tipauta se kylmään veteen. Jos se jähmettyy nopeasti ja on muotoiltavissa sormin, alkaa seos olla valmis. Katso kuitenkin, että seos oikeasti on hyvin jähmeätä, eikä hajoa pienemmiksi palloiksi vedessä. Sen saattaa luulla olevan helposti turhan aikaisin valmista, mutta kunnon seos on siis hyvin sakeaa. Ihan viimeiseksi sekoitetaan mukaan desin verran kuoretonta mantelirouhetta. Tai mistä ikinä nyt tykkääkään. Tässä voi ruveta oikein luovaksi.

Kaada valmis seos leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan, jossa on reunat. Tai tarpeeksi sakea seos ei välttämättä reunojakaan kaipaa niin paljoa. Seoksen annetaan jähmettyä kunnolla ja sen jälkeen sitä voidaan alkaa leikata mieluisen kokoisiksi paloiksi. Reunapalat voi syödä ihan vaan laadunvalvonnan nimissä, mikäli ne eivät esteettisesti miellytä. Ja jos nyt sattuu käymään niin, että reunapalat ovat vähän normaalia leveämmät, niin minkäs sille voi. Jos toffeemassa meinaa tarttua veitseen, niin veistä voi pyyhkäistä öljytyllä talouspaperilla ja näin pitäisi taas leikata hyvin.

Jos toffeita jää vielä lahjoiksi asti, niin ne ovat kauniita sellofaaniin käärittynä. Itse kun ei mitenkään näppärin sormistaan ole, niin kaikkein kauneimpia noista ei nyt tullut, mutta joku parempi käsityöläinen saisi niistä hyvinkin näyttäviä. Onneks se sisältö on se tärkein. Jos näitä lahjoiksi antaa, niin kannattaa suositella avaamista ja nauttimista vasta kun itse on lähtenyt paikalta. Meillä kotona ainakin näistä seuraisi niin kovaäänistä nassutusta, ettei sitä jaksa kuunnella.

Makeaa on siis jokatapauksessa luvassa ja ei kun nauttimaan. Näiden syömistä on vain tosi hankala lopettaa… Ehkä lahjoja varten pitää tehdä sittenkin vielä toinen satsi.

Rouheinen kermatoffee

Ainekset

4 dl
kuohukermaa
3 dl
sokeria
1 dl
siirappia
100 g
voita
0
suolaa
1 dl
mantelirouhetta (kuoreton)
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuumenna kerma, sokeri, siirappi ja voi keskenään. Anna kiehua ja pulputa kunnolla noin 20 minuuttia. Sekoita välillä pohjaa myöten, ettei seos pala pohjaan.

Testaa seoksen koostumusta tiputtamalla pikkulusikan kärjellinen seosta kylmään veteen. Jos se jähmettyy heti ja siitä voi muotoilla sormilla pallon, alkaa seos olla valmista. Sekoita joukkoon vielä mantelirouhe (tai muu mieleisesi toffeen lisäke).

Kaada valmis seos leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan ja anna jäähtyä kunnolla.

Leikkaa veitsellä neliöiksi. Tarjoile sellaisenaan tai kääri sellofaaniin ja anna lahjaksi.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *