Nokkoskierreleipä

Kevät ja nokkoset! Maukkaan kierreleivän väliin sivellään nokkospestoa, joka tekee leivästä taivaallista. Spelttijauho antaa leivälle hieman pähkinäistä makua!

nokkosleipä

Juuri nyt on paras nokkosaika, sillä versot ovat vielä pieniä ja niistä voi käyttää myös pehmeän varren. Nokkosen maku on parhaimmillaan alkukesästä, sitä kannattaakin kerätä vaikka pakastusta varten. Ryöppäämisen jälkeen nokkonen menee tiiviiseen tilaan ja on näin helppo pakastaa pieniin pusseihin ruoanlaittoa varten.

Tätä leipää varten tarvitaan siis nokkospestoa. Voit toki valmistaa leivän myös valmiista villiyrttipestosta, joita on saatavilla kauppojen hyllyillä useita erilaisia vaihtoehtoja. Osa vehnäjauhoista on korvattu spelttijauholla, joka antaa leivälle mehukkaan ja hieman pähkinäisen maun. Reseptistä saa myös vegaanisen korvaamalla hunajan 2 tl sokeria.

Parasta leipä on juuri uunista tultua ihan sellaisenaan tai vaikkapa tuorejuuston kanssa.

Nokkoskierreleipä

Ainekset (10 annosta)

3 dl
vettä
25 g
hiivaa
2 rkl
öljyä
1 rkl
hunajaa
3 dl
spelttijauhoja
4 dl
vehnäjauhoja
1 dl
nokkospestoa
2 h 00 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 1 h 30 min

Tee näin:

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, hunaja ja suola. Lisää jauhot ja vaivaa taikinaa hetki. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Kauli kohonnut taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 30 x 40 cm) jauhojen avulla.

Levitä pinnalle nokkospestoa ja rullaa taikina pötköksi. Nosta uunipellille leivinpaperin päälle.

Leikkaa taikinatanko keskeltä halki siten, että toinen pää jää yhteen. Kierrä taikinatangot toistensa ympäri. Nipistä pääty yhteen.

Anna taikinan kohota peitettynä noin 15 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä.

ruoka leipa
Kommentit (2)
  1. Näytääpä maukkaalta! Pihalla kasvaa nokkosta , ehkä menenkin keräilemään sen talteen . 🙂

  2. Villipesto nokkonen, 140 g, LAPIN MARIA Oy Muonio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *