Nyt on paras nokkosaika! Käy keräämässä versot herkulliseen nokkospestoon.

Juuri nyt on paras nokkosaika, sillä versot ovat vielä pieniä ja niistä voi käyttää myös pehmeän varren. Nokkosen maku on parhaimmillaan alkukesästä, sitä kannattaakin kerätä vaikka pakastusta varten. Ryöppäämisen jälkeen nokkonen menee tiiviiseen tilaan ja on näin helppo pakastaa pieniin pusseihin ruuanlaittoa varten.

Nokkosta voi käytää melkeimpä missä tahansa, se soveltuu hyvin pinaatin korvikkeeksi ruuanlaitossa. Viime vuonna nokkosesta tuli valmistettua nokkospannaria, mikä oli erittäin herkullista. Nokkosta voi sujauttaa myös lettuihin tai nokkoskeittoon. Erittäin monipuolista ja maistuvaa villiruokaa.

Nyt kuitenkin peston pariin. Siihen tarvitsee noin litran verran nokkosia. Nokkosten poiminta käy parhaiten hansikkaiden ja saksien kanssa, sillä kukapa haluaisi saada nokkosen pistoja. Nokkoset kannattaa pestä hyvin ennen keittämistä, sillä niissä saattaa olla kaikenlaisia pikku elukoita, mitkä eivät tähän pestoon kuulu. Nokkosia keitetään noin 2-3 minuuttia, jolloin niistä katoaa polttavuus ja nokkosen väri muuttuu samalla kirkkaan vihreäksi. Nokkoset huuhdellaan nopeasti kylmällä vedellä ja jätetään valumaan siivilään, niistä voi myös painella ylimääräisen veden pois.

Itse nokkospeston valmistus on nopeaa, sillä kaikki ainekset vain lisätään tehosekoittimeen ja annetaan pyöriä kunnes massa on tasaista. Makua kannattaa tarkastella ennen kuin lisää kaikean suolan pestoon. Tämä pesto on erittäin maistuvaa leivän päällä sekä pastan seassa. Jääkaapissa se säilyy noin viikon. 

 

Nokkospesto

Ainekset

1 l
nokkosta (tuoretta)
0,5 dl
auringonkukansiemeniä
1,25 dl
auringonkukkaöljyä
1 kpl
valkosipulin kynsi
0,5 tl
suolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Pese nokkosen versot kylmällä vedellä. Käytä apuna kumihanskoja tai pihtejä.

Keitä nokkosia 2-3 minuuttia. Nosta nokkoset siivilään ja huuhto nopeasti kylmällä vedellä. Jätä valumaan.

Mittaa tehosekoittimeen öljy, auringonkukansiemenet ja suola. Lisää hyvin valutetut nokkoset (purista tarvittaessa ylimääräinen vesi pois) ja valkosipuli.

Anna tehosekoittimen pyöriä kunnes massa on tasaista.

Kommentit (1)
  1. Kuullostaa todella helpolta ja hyvältä, pakko kokeilla!
    Kiitos vinkistä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *