Mehevät voisilmäpullat

Tähän aikaan vuodesta erinäiset joululeivonnaiset ovat varmastikin kuuminta huutoa, mutta klassiset voisilmäpullat eivät koskeen mene pois sesongista. Voin ja sokerin täydellinen liitto maistuu varmasti jokaiselle. Näissä pullissa on sekin hyvä puoli, että ei ole mitään pakkoa syödä koko satsia kerralla. Ne nimittäin soveltuvat oikein hyvin pakastamiseen. Näin omakohtaisesti voi todeta, että ne on ikävän helppo sieltä sulattaa… 

Leipomisosuus on aikalailla helppo. Kuumennetaan vain maito kädenlämpöiseksi ja sekoitetaan hiiva siihen. Sen jälkeen vatkataan sekaan muna, sokeri, kardemumma ja suola. Nesteet ja mausteet ovat kasassa, joten jauhopussi esiin. Jauhoja lisätään vähän kerrallaan, kunnes taikina on mukavan kimmoisaa. Alusta vielä lopuksi pehmeällä rasvalla. Se saa olla melkeinpä sulaa jopa. 

Sitten kohotellaan taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla lämpimässä paikassa. Tähän taas tuo sauna olisi kauhean kätevä, kun siellä on aina kuitenkin normaalia lämpimämpi. Kohonnut taikina jaetaan 20:een osaan ja ne pyöritellään kukin pullaksi. Pullat nostellaan leivinpaperin päälle ja niiden annetaan kohota taas puolisen tuntia.
 

Pullien kohottua otetaan esiin voi. Se leikataan pieniksi kuutioiksi pullia varten. Jokaiseen pullaan painetaan kolo peukalolla ja voikuutio sujautetaan tuohon koloon. Pullat voidellaan munalla ja jokaiseen ripotellaan vielä teelusikallinen sokeria. 

Uuni lämmitetään 225-asteiseksi ja pullat paistetaan kypsiksi. Aikaa siihen menee noin 12-15 minuuttia. Sitten edessä onkin se paras osuus ja päästään syömään pullia! Kahvi vain keittymään tai lasillinen maitoa seuraksi. 

Voisilmäpullat

Ainekset

5 dl
kevytmaitoa
50 g
hiivaa
1 kpl
munaa
2 dl
sokeria
2 rkl
kardemummaa
2 tl
suolaa
14 dl
vehnäjauhoja
200 g
voita
Täyte ja koristelu
100 g
voita
1 kpl
munaa
1 dl
sokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva.

Vatkaa sekaan muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan ja alusta kimmoisaksi taikinaksi. Lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä, lähes sula rasva.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa leivinliinan alla.

Jaa taikina 20 palaan ja pyörittele ne pulliksi (kuva 1). Nosta pullat leivinpaperin päälle pellille ja anna niiden kohota liinan alla 30 minuuttia.

Leikkaa täytteen voi pieniksi kuutioiksi. Tee jokaisen pullan keskelle painauma peukalolla. Paina voikuutio koloon (kuva 2).   

Voitele pullat munalla. Ripottele päälle teelusikallinen sokeria pullaa kohden (kuva 3).

Paista voisilmäpullia 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

Tarjoile voisilmäpullat lämpiminä maidon kanssa.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *