Kesä alkaa grillauksella

Kaupallinen yhteistyö: Weber

Meheväksi grillattua nieriää grillatulla salaatilla. Grillaa kalat kokonaisena grillissä, niin ne säilyttävät mehukkuutensa. Grillattu salaatti on uskomaton lisäke melkein kaikelle grilliruoalle ja se valmistuu kaiken ohessa.

nieriä

Mökki ja grillaus, siinä vasta erottamaton parivaljakko. Kesällä tulee yleensä grillattua aika paljon ja vuosin saatossa on tullut kokeiltua jos jonkinlaista grilliä. Aika usein on kieltämättä tullut valittua grilli sieltä edullisemmasta päästä ja kestävyys on näissä ollut myös heikompi. Yleensä ne ruostuvat ennemmin tai myöhemmin puhki pohjasta ja kaasupolttimot hajoavat yllättävän helposti.

Viime kesänä tämä pääsi taas käymään, kun mökin grilli hajosi. Ei muuta kuin uutta etsimään. Päätin kuitenkin vihdoinkin panostaa korkealaatuisempaan grilliin, vaikka ne maksoivatkin hieman enemmän. Kunnon pohdiskelun ja vertailun jälkeen päädyin Weberiin, sillä sitä kehuttiin paljon vertailuissa ja testeissä.

Grilli pistettiin lämpimäksi mökillä ystäväni ollessa vierailulla. Grillasimme kokonaista nieriää ja grillattua salaattia, jota kokeilin tuolloin ensimmäistä kertaa. Grillatusta salaatista syntyi heti vakiokamaa muiden grilliherkkujen kylkeen.

weber genesis II

Grilli on nyt ehtinyt olla käytössä noin vuoden mökillä ja voin sanoa sen olevan tähän mennessä paras grilli. Se kuumenee nopeasti ja toimii hyvin tuulisellakin paikalla, koska siinä ei ole ylimääräisiä aukkoja. Monissa grilleissä tuntuu olevan iso aukko kannen takana, jota tuuli pääsee puhaltamaan grilliin sisään eikä lämpö pysy grillissä.

Grilli ei myöskään ole mitoiltaan hirveän iso, mutta sisällä on silti runsaasti pinta-alaa grillattaville tuotteille. Isommankin porukan grillattavat saa mahtumaan kerralla.

Oma grillini on mallia Genesis II EP-335 GBS. Siinä on tehopoltin ruskistamista varten, mikä on näppärä nopeaan ruskistamiseen. Paras lopputulos tulee tietenkin miedolla lämmöllä. Tässä grillissä on sellainenkin etu, että kaasua kuluu vähemmän. Uskoisin, että grillin lämmönpitävyys auttaa tähän melkoisesti.

nieriä

Tämä grilli toivottavasti kestää pitkään ja edellytykset siihen on hyvät. Lisäksi mukana tuli 10 vuoden takuu, mikä puhuu myös grillin puolesta. Toistaiseksi se on ainakin täyttänyt kaikki vaatimukset ja enemmänkin. On kliseistä sanoa, että laatuun kannattaa panostaa, mutta niin se vain on. Uskon, että tämä panostus on pidemmän päälle erittäin kannattava. Eipä tarvitse lähes joka kesä miettiä, minkälaisen grillin nyt hankkii. Tämä grilli on lisäksi yhteensopiva Weberin iGrill 3 –mittarin kanssa, jonka sain kokeiltavaksi aiemmin.

Polttimot syttyvät tässä grillissä todellakin vaivatta ja ensimmäisellä painalluksella. Joissakin aiemmissa grilleissä sytyttämiseen on saanut paneutua oikein antaumuksella, kun sytytysjärjestelmät ovat lopettaneet toimintansa. Se edistää kummasti grillaamista, kun grillin saa päälle. Tässä grillissä on Infinity-sytytys, joka takaa varman toiminnan.

Tutustu täältä Weber Genesis II -sarjan muihin grilleihin: https://www.weber.com/FI/fi/grillit/kaasugrillit/genesis-ii–sarja/#Tutustu

Mainitsinkin aiemmin tuosta grillatusta nieriästä ja salaatista, joihin löydät alta ohjeet. Grillattu salaatti on loistava lisäke monelle grilliruualle, mutta erityisesti se sopii kalaruokien lisäkkeeksi.

Kokonaisena grillatut kalat säilyttävät mehukkuutensa, eivätkä ole niin tarkkoja oikeasta kypsennysajasta, sillä nahka suojaa kalaa liialta kuivumiselta. Kala on kypsää, kun voit irrottaa siitä evän. Ainoa miinus on ruotojen nyppiminen syödessä, mutta se on kuitenkin suhteellisen nopeaa puuhaa.

Grillattu salaatti on uskomaton lisäke melkein kaikelle grilliruoalle ja se valmistuu helposti kaiken muun ohessa. Voit käyttää siihen kaikki kasviksia ja hieman nahistuneetkin saavat uuden elämän grillissä.

Reseptin kastike on suunniteltu siten, että se sopii niin kalalle kuin salaatillekin, vaikka et valmistaisikaan molempia reseptejä. Kastiketta kannattaa kokeilla muillekin grillattaville, se on vähän sellainen yleiskastike. Se sisältää paljon öljyä, joten se toimii vaikka paistamiseen.

grillattu nieriä ja grillattu salaatti

Kokonaisena grillattua nieriää grillatulla salaatilla

Ainekset (2 annosta)

2 kpl
pientä nieriää (á 500 g)
1/2 kpl
sitruunaa
1 tl
suolaa
Kastike
1 dl
oliiviöljyä
1
chili
5 cm
inkivääriä
1/2 rku
korinateria
1
limen mehu
1 tl
suolaa
1 tl
mustapippuria
Grillattua salaatti
500 g
varhaisperunoita
250 g
parsaa
4
pientä sikurisalaattia
1
nippu kesäsipulia
35 min
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

Kuivaa peratut nieriät talouspaperilla. Suolaa kalat sisältä.  Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi ja laita viipaleet nieriän sisään. Nosta nieriä grilliin ja grillaa noin 20 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Käännä kala puolivälissä kypsennystä. Voit valella pinnalle kastiketta kypsennyksen aikana.

Valmista kastike hienontamalla chili. Kuori inkivääri ja raasta se. Hienonna korianteri. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään.

Valmistele grillattu salaatti. Pese perunat ja halkaise isommat keskeltä halki. Poista parsasta kova tyvi. Halkaise sikurisalaatit puoliksi tai neljään osaan. Halkaise myös kesäsipulit.

Nosta kasviksista perunat ensin grilliin ja sitten muut kasvikset, kun perunat ovat jo melkein kypsiä, sillä loput kasviksista kypsyvät hetkessä. Nosta kaikki kasvikset pois grillistä kulhoon ja ripottele päälle hieman kastiketta. Tarjoile grillattu salaatti nieriän kanssa.

ruoka grillaus kalaruoat salaatit
Kommentit (1)
  1. Jouni "Bouillabaissea ja Kalasoppaa" Rask
    16.5.2020, 11:50

    Nyt on kyllä hyvän näköistä settiä. Täytyypä kokeilla tänä kesänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *