Kermainen jauhelihakeitto
Uusia vivahteita perinteiseen jauhelihakeittoon. Lorauta joukkoon ruokakermaa ja hieman hienonnettua lehtikaalia. Tästä keitosta tulee uusi arkisuosikkisi!
Jos pitäisi valita ruoka, josta pidän vähiten, niin se olisi luultavasti juurikin jauhelihakeitto. Tästä huolimatta ajattelin yrittää korjata tilanteen ja tehdä siitä niin hyvää, että se maistuisi minullekin. Tärkeintä jauhelihakeitossa on itse jauhelihan ruskistaminen, se pitää tehdä huolella – jauheliha on parasta hieman kärventyneenä. Huonosti paistettu jauheliha maistuu mielestäni hikiseltä sukalta ja se maku jotenkin kertaantuu, kun sen laittaa huonosti maustettuun liemeen lillumaan.
Tämän jauhelihakeiton erikoisuus on siis kerma, joka antaa keitolle täyteläistä makua. Toinen uusi tulokas on lehtikaali, joka antaa keitolle kauniin värin. Kermapohjaisen jauhelihakeiton kanssa maistuu mielestäni parhaiten rapeakuorinen vaalea leipä.
Kermainen jauhelihakeitto
Ainekset (4 annosta)
- 1
- sipuli
- 150 g
- palsternakka
- 150 g
- juuriselleriä
- 2
- porkkanaa
- 1–2 tl
- öljyä
- 500 g
- perunaa (kiinteä)
- 1 L
- vettä
- 2
- lihaliemikuutiota
- 400 g
- naudan jauhelihaa
- 1–2 tl
- öljyä
- 1/2 tl
- suolaa
- 100 g
- lehtikaalia
- 2 dl
- ruokakermaa
- 1/2 tl
- mustapippuria myllystä
Tee näin:
Kuori sipuli, palsternakka, juuriselleri ja porkkanat. Leikkaa kaikki kasvikset pieniksi kuutioiksi. Paista kasviksia pannulla öljyssä, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
Kuori perunat ja paloittele ne reiluiksi paloiksi.
Kuumenna kattilassa vesi ja lisää lihaliemikuutiot. Lisää kuullotetut kasvikset ja perunat. Keitä 10-15 min, kunnes perunat ovat lähes kypsiä.
Ruskista jauheliha pannulla tilkassa öljyä kauniin ruskeaksi. Mausta suolalla ja lisää kattilaan.
Hienonna lehtikaali veitsellä ja lisää se keittoon. Lisää myös kerma ja kiehauta. Mausta keitto mustapippurilla.