Kasvis-lohikeitto
Kevyt kirkaslieminen lohikeitto syntyy kasviksista ilman perunaa. Palsternakkaa, fenkolia, sipulia ja porkkanaa sisältävä keitto on kuitenkin maistuva vaihtoehto perinteiselle versiolle.
Kun mieli tekee jotain kevyttä, mutta silti täyteläistä ja maistuvaa keittoa, niin tämä kirkaslieminen lohikeitto on siihen vastaus. Tässä ennen joulua on ainakin itselläni tarkoitus keventää ruokavaliota ja ajattelin nyt tehdä tänne blogin puolellekin ruokia, joita syön arkena. En siis syö joka päivä kakkua tai muita herkkuja, vaikka siltä se saattaisi vaikuttaakin.
Keitto ei sisällä ollenkaan perunaa, joten hiilihydraattipitoisuus on melko alhainen. Lisäksi jätin kerman kokonaan keitosta pois. Toki sen voi lisätä ja varmasti se siihen sopiikin. Noin 2 dl kuohukermaa on sopiva määrä ja sen voi lorauttaa keiton sekaan loppuvaiheessa kalojen lisäämisen jälkeen.
Kasvis-lohikeitto
Ainekset (4 annosta)
- 1 l
- vettä
- 2 kpl
- kalaliemikuutiota
- 1
- palsternakka (200 g)
- 2
- porkkanaa (200 g)
- 1
- fenkoli (200 g)
- 1
- sipuli (150 g)
- 1-2 rkl
- oliiviöljyä
- 600 g
- kirjolohta
- 1/2 tl
- mustapippuria
- 1/2 - 1 tl
- suolaa
- 1 rku
- tilliä
Tee näin:
Kuori palsternakka ja porkkanat. Leikkaa palsternakka keskeltä halki ja leikkaa se suikaleiksi. Suikaloi porkkanat hieman vinottain. Halkaise fenkoli ja suikaloi myös se. Kuori sipuli, halkaise ja leikkaa se suikaleiksi.
Kuumenna paistinpannulla oliiviöljy ja nosta kaikki kasvikset pannulle. Kuullota kasviksia noin 5 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon kalaliemikuutiot. Kaada joukkoon kuullotetut kasvikset. Anna keiton kiehua noin 5 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet.
Poista lohesta nahka ja kuutioi se noin 2 x 2 cm kokoisiksi paloiksi. Nosta lohipalat kattilaan ja kiehauta, kun lohi on kypsynyt on keitto valmista.
Mausta keitto mustapippurlla ja lisää tarvittaessa suolaa. Hienonna tilli ja lisää se keittoon juuri ennen tarjoilua.