Helmivanukas ja veriappelsiinia

Helmi-perunasuurimoista valmistuva vanukas on retroruokaa parhaimmillaan. Tarjoa vanukkaan kanssa raikkaita veriappelsiiniviipaleita.

Muistatko vielä helmipuuron? Se valmistuu Helmi-perunasuurimoista, jotka on taas valmistettu perunatärkkelyksestä ja perunatärkkelyssiirapista. Kyseessä on myös gluteeniton tuote. Valmiissa helmipuurossa on suorastaan jännittävä rakenne, sillä perunasuurimot muuttuvat kypsyessään hieman läpikuultaviksi ja purutuntuma on joustava. Maku on kuitenkin herkullinen, vaikka tuo aikasempi kuvailu ei ehkä puhu sen puolesta.

Helmipuuro on ollut pitkään blogin “to do” -listalla, mutta vasta nyt pääsin sen pariin, tosin vanukkaaksi tavallisen puuron sijaan. Vanukkaan valmistus alkaa tavallisen puuron valmistuksesta, mutta haudutin puuroa tavallista pidempään kannen alla. Lisäsin puuron joukkoon kuohukerman, keltuaisen ja ripauksen sokeria. Sitten kiuhautin puuroa vielä uudelleen ja maustoin lopuksi ruokalusikallisella sitruunamehua. Tässä vaiheessa vanukkaan voi kaataa valmiiksi tarjoiluastikoihin ja nostaa jääkaapiin hyytymään. Muutaman tunnin kulutta vanukas on valmista nautittavaksi. Parasta se on appelsiiniviipaleiden kanssa nautittuna ja sesongin mukaan käytin veriappelsiineja.

Katso myös helpon suklaavanukkaan ohje!

Helmivanukas appelsiiniviipaleilla

Ainekset (4 annosta)

4 dl
kevytmaitoa
1 dl
Helmi-perunasuurimoita
1 dl
kuohukermaa
1 kpl
keltuainen
2 rkl
sokeria
1 rkl
sitruunamehua
2 kpl
appelsiineja
1 h 30 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 1 h 00 min

Tee näin:

Ripottele kiehuvaan maitoon suurimot. Keitä hiljalleen sekoittaen 10 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja anna puuron hautua kannen alla noin 20 minuuttia.

Sekoita keskenään kuohukerma, keltuainen ja sokeri. Kaada kattilaan koko ajan sekoittaen. Kiehauta vanukas vielä kerran ja mausta sitruunamehulla.

Kaada vanukas neljään lasiin ja nosta jääkaappiin jäähtymään. Lisää päälle veriappelsiiniviipaleet ja nauti.

ruoka jalkiruoat kiisselit-ja-vanukkaat hedelmat
Kommentit (4)
  1. Pirkko Leigh
    11.2.2018, 15:44

    Hei! Mitähän nämä helmisuurimot olisi ruotsiksi? Muistan ne lapsuudesta ja haluaisin testata tämän ruokaohjeen.
    Kiitos jo etukäteen!
    Mvh Pirkko

    1. perinneruokaa prkl
      13.2.2018, 00:02

      Moikka! En kyllä osaa sanoa tuohon mitään. Voihan olla, että ne ovat vain suomalainen juttu? Potatisgryn? 🙂

  2. Viikonloppukokki
    11.2.2018, 19:31

    Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta. Lapset ovat pitkään puhuneet helmipuurosta, mutta en ole viitsinyt ostaa suurimopakettia, kun epäilen, että jäävät syömättä. Tässäpä olisi puuron lisäksi toinenkin resepti, johon saa upotettua suurimoita. Ehkä nyt voin ostaakin 😉

    1. perinneruokaa prkl
      13.2.2018, 00:04

      Olen huomannut vähän, että se paketti kestää monta vuotta 🙂 En silti usko, että tuollainen kuivatuote siitä mihinkään pilaantuu 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *