Astetta paremmat lihapullat
Kaupallinen yhteistyö: Kikkoman
Näiden lihapullien salaisuus on Teriyaki BBQ-kastike, joka vie lihapullat uudelle tasolle. Valmista suussa sulavat lihapullat tällä ohjeilla, niin onnistut varmasti.
Perinteiset lihapullat toimivat aina ja ne ovat helppoa arkiruokaa parhaimmillaan. Millaiset sitten ovat ne parhaat lihapullat? Mielestäni niiden rakenne pitää olla juuri sopivan pehmeä ja makua pitää olla reilusti. Täyteläistä makua lihapullataikinaan tuo erimerkiksi Kikkoman Teriyaki BBQ-kastike ja se toimii myös ihan sellaisenaan dippinä lihapullille. Joten kannattaa ehdottomasti kokeilla! Näitä Teriyaki-kastikkeita on saatavilla kolmea erilaista, jotka on maustettu eri tavoin. Paahdetulla valkosipulilla maustettu, paahdetuilla seesaminsiemenillä maustettu ja hunajalla maustettu Teriyaki BBQ-kastike.
Teriyaki-kastikkeita maistellessa oli vaikea valita, mikä sopisi parhaiten lihapullien sekaan, sillä ne kaikki olivat hyviä. Valitset sitten minkä tahansa mauista, niin se ei voi mennä pieleen. Tämä lihapullaresepti pääsi heti suosikkieni joukkoon ja maku vain parani seuraavana päivänä, kun lihapullat olivat saaneet tekeytyä yön yli jääkaapissa.
Lihapullien valmistuksen yksi tavallisimmista virhe on lisätä sipuli lihapullataikinaan raakana, jolloin lihapullia paistettaessa se helposti irtoaa taikinasta ja rikkoo rakenteen. Eikä raa’an sipulin makukaan ole kovin kaksinen. Itse käytän lihapullataikinaan paljon sipulia, sillä se tuo makuun syvyyttä. Sipuli pitää paistaa maltilla ja miedolla lämmöllä, jotta se pehmenee ja karamellisoituu makeaksi.
Mielestäni parhaat lihapullat valmistuvat naudan jauhelihasta. Mukana voi olla myös hieman possun jauhelihaa tuomassa rasvaisuutta, mutta se ei ole välttämätöntä. Liiallinen rasva lihapullataikinassa johtaa yleensä siihen, että lopputuloksena pannulla saattaa olla melkoinen lihapullakylpy, koska lihapullien rasva irtoaa pannulle.
Valmiiden lihapullien päälle voi vielä lorauttaa tilkan hunajalla maustettua Teriyaki BBQ-kastiketta tai sitä voi käyttää myös dippinä.
Uunissa vai pannulla?
Uunissa lihapullat valmistuvat helposti ilman käryä, mutta eivät saa rapeaa pintaa, joka on mielestäni juuri se paras osuus lihapullissa. Tilkka öljyä ja nokare voita pannulle on paras tapa paistaa lihapullat. Ihan täysillä pannua ei kannata pitää, sillä silloin lihapullien pinta pääsee palamaan helposti, eivätkä ne kypsy sisältä. Uunissa paistettaessa sopiva lämpötila on 225 astetta ja lihapullat kypsyvät noin 15 minuutissa, riippuen hieman niiden koosta. Eli jos viitseliäisyyttä riittää valitse pannu!
Lihapullien valmistuksen muistilista:
- Kuullota sipuli ennen taikinan joukkoon lisäämistä.
- Mausta lihapullat kunnolla ja tarkista maku paistamalla koepala.
- Älä painele lihapulila liian tiukoiksi, jolloin lopputuloksesta voi tulla kumimainen.
- Miedolla lämmöllä paistinpannulla paistettaessä pinta ei pala ja lihapullat kypsyvät myös sisältä.
- Älä täytä pannua liian täyteen, jolloin pannu jäähtyy ja lihapullat alkavat kiehua nesteessä.
Katsoiko jo aiemmat arkiruokajutut, joissa käytetään Kikkomanin soija- ja teriyaki-kastikkeita piristämään arkiruokia.
Lue lisää Kikkomanin sivuilta.
Astetta paremmat lihapullat
Ainekset (30 annosta)
- 1 kpl
- iso sipuli
- 2-3 kpl
- valkosipulinkynttä
- 1 rkl
- voita
- 1,5 dl
- vichyä
- 0,5 dl
- korppujauhoja
- 0,5 dl
- teriyaki BBQ-kastiketta (Kikkoman)
- 1 kpl
- kananmuna
- 700 g
- naudan jauhelihaa
- 1 rku
- lehtipersiljaa
- 1 tl
- suolaa
- 1 tl
- mustapippuria
- voita ja öljyä paistamiseen
Tee näin:
Hienonna sipulit ja kuullota niitä paistinpannulla voissa, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Kaada paistetut sipulit kulhoon.
Lisää päälle vichy ja korppujauhot. Mittaa joukkoon teriyaki BBQ-kastike ja yksi kananmunan.
Lisää jauheliha ja hienonnettu lehtipersilja. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita taikina hyvin.
Pyörittele taikinasta noin 30 lihapullaa ja paista ne pannulla öljy-voiseoksessa kolmessa erässä.