Blogit
Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Sienirisotto

Viime viikonloppuna anopilta saadut kuivatut herkkutatit löysivät tiensä sienirisottoon. Risotto nautittiin syvän hiljaisuuden vallitessa kaikkien nauttiessa täysillä jokaisesta suupalasta. Yllättäen sienirisotto maistui myös lapsille ja pannu oli typötyhjä illallisen jälkeen. Mikä hieman harmitti koska olin salaa haaveillut arancinien valmistuksesta risoton jämistä.

Meidän perheessä risotot ovat pataruokien lisäksi syksyllä ja talvella valmistettavia ruokia. Tämä kyseinen risotto oli kuulemma paras meidän kotona valmistetuista risotoista. Eipä tarvitse vaivata päätänsä mitä lopuista kuivatuista herkkutateista valmistetaan.

Sienirisotto

Ainekset

30 g
kuivattuja herkkutatteja
5 dl
vettä herkkutattien liotukseen
4 dl
risottoriisiä (arborio tai carnaroli)
2 kpl
salottisipulia
2 rkl
oliiviöljyä paistamiseen
2 dl
kuivaa valkoviiniä
Sieniliemi
0
herkkutattien liotusvesi
1 l
kasvislientä
8 kpl
tuoretta timjamin oksaa
Viimeistelyyn
50 g
voita
1½ dl
vastaraastettua parmesaania
1 dl
tuoretta lehtipersilijaa hienonnettuna
0
suolaa ja mustapippuria myllystä
Muut ainesosat

Tee näin:

Laita kuivatut herkkutatit likoamaan kylmään veteen vähintään kolmeksi tunniksi. Siivilöi sienten liotusvesi talteen. Purista sienet kuivaksi ja leikkaa veitsellä sopivan kokoisiksi suupaloiksi.
Laita kattilaan sienten liotusliemi, kasvisliemi ja timjamin oksat. Kuumenna sieniliemi kiehuvaksi ja anna kiehua noin 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Pidä sieniliemi kuumana risoton valmistuksen ajan.
Kuumenna pannu tai kasari liedellä ja lisää sienet. Paista kunnes sienistä on haihtunut suurinosa nesteestä. Lisää pannulle öljy ja sipulit. Kuullota muutaman minuutin ajan.
Lisää pannulle risottoriisi ja sekoita keskilämmöllä kunnes riisi on muuttunut läpikuultavaksi. Älä anna ruskista.
Lisää pannulle valkoviini ja anna viinin haihtua. Aloita sieniliemen lisääminen kauhallinen kerrallaan, kun suurin osa liemestä on imeytynyt riiseihin lisää seuraava kauhallinen. Risotto on valmista kun riisi on kypsää, mutta vielä napakkaa. Kypsennysaika on noin 15 minuuttia.
Lisää risoton joukkoon voi ja parmesaaniraaste. Mausta sienirisotto mustapippurilla ja hienonnetulla lehtipersiljalla.
Tarkista maku ja tarjoile heti.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *