Pikkujouluihin herkullinen suupala
Isänpäivänä valmistin alkuruoaksi herkulliset crostinit vuohenjuustomoussella. Idea oli jo pitkään pyörinyt päässäni ja pakkohan se oli toteuttaa. Niinpä kävin hakemassa tarvittavat ainekset kaupasta ennen vanhempieni mökille lähtöä.
Vuohenjuustomoussen lisäksi crostineihin tuli tuoretta basilikaa, uunissa kuivattuja miniluumutomaatteja ja rapeaksi paahdettua ilmakuivattua kinkkua. Miniluumutomaattien kuivaamiseen uunissa menee aika paljon aikaa, mutta ne voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi. Jos tomaattien kuivaamiseen ei ole aikaa voit käyttää valmiita aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja.
Crostinit onnistuivat todella hyvin ja maistuivat koko seurueelle. Vegaaninen versio alkuruoasta valmistui täyttämällä crostinit munakoisotahnalla, uunikuivatuilla miniluumutomaateilla ja basilikalla. Crostinit munakoisotahnalla maistuivat myös koko seurueelle.
Voin siis suositella molempia versioita lämpimästi pikkujoulujen suupaloiksi. Linkistä löytyy viime vuoden ideat pikkujouluihin esim. jouluinen Shrub -drinkki.
Crostinit vuohenjuustomousella
Ainekset
- 1 kpl
- patonki
- 2 rkl
- oliiviiöljyä
- 1 dl
- uunissa kuivattuja miniluumutomaatteja (voit käyttää myös aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja)
- 1 kpl
- tuoretta basilikaa
- 100 g
- savustettua ilmakuivattua kinkkua
- Vuohenjuustomousse
- 150 g
- chevreä
- ½ tl
- sormisuolaa (savu)
- 2 dl
- kuohukermaa
- Muut ainesosat
Tee näin:
Valmista ensin uunissa kuivatut miniluumutomaatit linkistä löytyvän reseptin mukaan tai käytä valmiita aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja.
Valmista seuraavaksi vuohenjuustomousse. Poista chevrestä valkoinen kuori ja murustele vuohenjuusto pieniksi muruiksi. Mittaa kuohukerma ja sormisuola kulhoon ja vatkaa löysäksi vaahdoksi. Lisää chevre vähitellen kermavaahdon joukkoon samalla vatkaten. Peitä kulho kelmulla ja nosta chevremousse jääkaappiin maustumaan puoleksi tunniksi.
Asettele savustettut ilmakuivatut kinkkuviipaleet leivinpaperilla peitetylle pellille ja nosta uuniin 250C grillivastusten alle. Paista uunissa kunnes ilmakuivattukinkku on muuttunut rapeaksi. Nosta ilmakuivattut kinkkuviipaleet talouspaperin päälle valumaan. Anna jäähtyä. Riko rapeat ilmakuivatut kinkku viipaleet muruiksi.
Leikka patonki vinottain muutaman sentin paksuisiksi viipaleiksi. Laita patonkiviipaleet leivinpaperilla peitetylle pellille ja ripottele oliiviöljy päälle. Paahda patonkiviipaleita uunissa 225 asteessa noin 5-10 minuuttia tai kunnes patonki viipaleet ovat rapeita ja saaneet hiukan väriä.
Lusikoi crostinien päälle vuohenjuustomoussea. Lisää tuoretta basilikaa ja muutama uunissa kuivattu miniluumutomaatti. Viimeistele crostini ripottelemalla päälle ilmakuivatun kinkun muruja. Tarjoile heti.
Uunissa kuivatut miniluumutomaatit
Ainekset
- 500 g
- miniluumutomaatteja
- 10 kpl
- tuoretta timjamin oksaa
- ½ tl
- sokeria
- 1 rkl
- oliiviöljyä
- ½ tl
- suolaa
- Muut ainesosat
Tee näin:
Puolita miniluumutomaatit ja asettele leivinpaperilla peitetylle pellille leikkauspinta ylöspäin. Ripottele pinnalle sokeri, suola, timjamin oksat ja oliiviöljy. Kuumenna kiertoilmauuni 125 asteeseen tai tavallinen uuni 150 asteeseen ja kuivaa miniluumutomaatteja noin 2½-3h kunnes tomaatit ovat kuivuneet. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.