Blogit
Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Peltisienipiirakka

height=”749″ width=”500″>

Retroherkku peltilihapiirakka on ollut jonkin sortin somehitti viimeaikoina ja siihen ei ole voinut olla törmäämättä. Peltilihapiirakkaa tulee tehtyä ehkä kerran vuodessa nostalgian nälkään. Meillä peltilihapiirakka tehdään aina itse tehtyyn rahkavoitaikinaan, se vain on niin paljon parempaa kuin kaupan valmiit voitaikinat ja helppo valmistaa.

Somekohun myötä teki itsekkin mieli valmistaa lihapiirakkaa. Lihatonta lokakuuta viettäessämme kehitin kuitenkin peltilihapiirakan pohjalta peltisienipiikan. Piirakasta ei tullut koko pellin kokoinen, mutta syötävää riitti pariksi päiväksi. Jauhelihan korvasin torilta ostamillani suolasienilla.

height=”750″ width=”500″>

Suolasienien lisäksi piirakkaan sujahti reilusti tilliä, sienet ja tilli sopivat vain niin mainiosti yhteen. Korvasin myös riisin suomalaisemmilla ohrahelmillä. Peltisienipiirakka täytettiin siis suolasienillä, tillillä, sipulilla, keiteyillä kananmunilla ja ohrahelmillä. Lopputulos oli erittäin onnistunut ja herkullinen. Sienipiirakan kera tarjosin smetanaa. Dijon -sinappi sopi myös hyvin maustamaan piirakkaa.

height=”751″ width=”500″>

Peltisienipiirakka

Ainekset

4 dl
suolasieniä hienonnettuna
1 kpl
sipuli
1 dl
ohrahelmiä
1 kpl
valkosipulin kynsi
3 kpl
keitettyä kananmunaa
1 kpl
kananmuna
1½ dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
0
suolaa ja mustapippuria
Rahkavoitaikina
250 g
voita kuutioituna
250 g
maitorahkaa
2 dl
täysjyvävehnäjauhoja
2 dl
vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
½ tl
suolaa
voiteluun
1 kpl
kananmuna
Tarjoiluun
0
smetanaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Liota suolasienet runsaassa vedessä ja vaihda vesi muutaman kerran liotuksen aikana. Itse liotan suolasieniä aina yön yli, mutta muutama tunti riittää myös. Voit halutessasi käyttää myös sauvon metsäsienikuutio -säilykkeitä, jolloin liottaminen ei ole tarpeellista.

Valmista rahkavoitaikina. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita pehmeä voi ja maitorahka hyvin sekaisin. Lisää jauhoseos  voi-maitorahkaseokseen ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Muotoile rahkavoitaikina suorakaiteen muotoiseksi ja kääri kelmuun. Nosta rahkavoitaikina jääkaappiin ja anna kovettua vähintään puolituntia.

Keitä ohrahelmet pakkauksen ohjeen mukaan suolatussa vedessä. Kuori sipuli ja valkosipulin kynsi. Kuutioi sipuli ja hienonna valkosipulin kynsi. Kuullota pannulla tilkassa öljyä muutama minuutti. Hienonna liotetut suolasienet ja tuore tilli. Kuori ja hienonna keitetyt kananmunat. Sekoita keskenään paistettu sipuli, suolasienet, ohrahelmet, tilli ja keitetyt kananmunat. Lisää joukkoon raaka muna ja mausta suolalla sekä mustapippulilla, sekoita hyvin.

Ota rahkataikinasta syrjään pieni pala koristeita varten. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse molemmat taikina palat noin puolen pellin kokoisiksi suorakaiteiksi. Levitä täyte toiselle kaulitulle taikinalevylle. Nosta toinen taikinalevy piirakan kanneksi. Sulje piirakan reunat hyvin haarukalla. Muotoile syrjään otetusta taikinasta koristeita piirakan pinnalle esim. sieniä. Pistele piirakan pintaan haarukalla reikiä. Voitele piirakka munalla ennen paistamista. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes piirakka on kullanruskea. Tarjoile smetanan kera.

 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *