Parhaat piparit
Parhaiden pipareiden ohje on kulkeutunut sukuuni äitini lapsuuden ystävältä. Tällä reseptillä on perheessäni tehty joka joulu piparit. Muitakin ohjeita on vuosien saatossa kokeiltu ja aina vaan tämä ohje todettu parhaimmaksi. Resepti on postattu aikaisemmin vanhassa blogissa, mutta täytyy näiden herkullisten piparien resepti kirjata myös tänne. Parhaiden piparkakkujen reseptissä ainekset ovat suht samat, kuin mitä kaikissa muissakin piparkakuissa. Ero resepteissä löytyy valmistustavassa. Rasvaa ja munaa ei sekoiteta siirappiin vaan vaahdotetaan sokerin kanssa. Vaikuttaa niin pieneltä asialta, mutta vaikutus makuun ja rakenteeseen on ratkaiseva.
Muistaakseni tämä pipariresepti oli ensimmäinen resepti, jonka kopioin äitini reseptivihkosta omaani. Piparit leivon myös aina isoäidiltäni perimillä piparkakkumuoteilla. Toivottavasti omat lapseni ottavat tämän piparireseptin mukaansa ja jatkavat suvun jouluperinteitä leipomalla pipareita juuri tällä reseptillä. Nämäkin joulumuistot voisi kirjata ylös Joulukirjaan, jonka saat kätevästi tulostettua MRs. Christmas -blogista. Aivan mahtava idea taltioida joulumuistot omaan kirjaan.
Parhaat piparit
Ainekset (20 annosta)
- 2 dl
- sokeria
- 250 g
- voita
- 1 kpl
- kananmuna
- 100 g
- siirappia
- 2 tl
- jauhettua kanelia
- 2 tl
- jauhettua inkivääriä
- 1 tl
- jauhettua neilikkaa
- 6 dl
- vehnäjauhoja
- 3 tl
- soodaa
Tee näin:
Mittaa siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta siirappi ja anna siirapin jäähtyä.
Vaahdota pehmeä kuutioitu voi ja 1 dl sokeria. Vaahdota huoneenlämpöinen kananmuna ja 1 dl sokeria. Yhdistä vaahdot varovasti sekoittaen.
Lisää jäähtynyt siirappi varovasti sekoittaen.
Sekoita jauhot ja sooda hyvin keskenään. Siivilöi jauhot vähitellen taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Anna piparitaikinan levätä yön yli jääkaapissa.
Ota piparitaikina huoneenlämpöön 30min ennen leipomista. Leivo piparit. Paista 225 asteessa (kiertoilmauunissa 200 asteessa) pipareiden paksuudesta riippuen n. 5-8 min.