Lihatonlokakuu: Härkis-tortillat
Lihaton Lokakuu on taas täällä ja viime vuotiseen tapaan en itse syö lihaa lokakuun aikana. Mies ja lapset syövät töissä, koulussa ja päiväkodissa lihaa, mutta kotona syömme kaikki samoja kasvisruokia. Viime vuonna tavoitteena oli lisätä kasvisruokapäivien määrää perheemme arjessa. Tavoite on toteutunut hyvin ja kasvisruokaa syömme vähintään kerran viikossa. Viikonloppuisin lounas on usein kasvisruokaa, yksi liharuoka päivässä riittää hyvin.
Tänä vuonna lihattomaan lokakuuhun on huomattavasti helpompaa osallistua sillä kaupasta voi sen tutun jauhelihapaketin sijaaan napata paketin härkistä. Toivottavasti onnistuisin lokakuun aikana saamaan jostain käsiini paketin nyhtökauraa. Aamu-unisena en ole jaksanut lauantaiaamuisin mennä yhdeksältä Prismaan nyhtökauraa kärkkymään, jolloin sitä huhujen mukaan on meillä päin saatavilla. Mifua olen kahteen kertaan kokeillut ja lapset pitävät siitä, itse en ole vielä oikein innostunut. Täytyy kuitenkin vielä antaa mifulle mahdollisuus ja kokeilla muutamaa reseptiä.
Olemme koko perhe tykästyneet härkikseen ja tällä kertaa valmistin siitä lasten lempiruokaa perjantain kunniaksi. Lasten yksi lempiruoista on jauhelihalla, salaatilla ja kasviksilla täytetyt tortillat. Lihattoman lokakuun kunniaksi jauheliha vaihtui härkikseen ja lihaton versio lempiruoasta maistui ihan yhtä hyvin lapsille. Blogista löytyy myös toinen härkisresepti: Härkis kulhoruoka.
Härkis-tortillat
Ainekset
- 250 g
- härkis härkäpapuvalmiste
- 1 rkl
- öljyä paistamiseen
- 1 kpl
- sipuli
- 1 kpl
- valkosipulin kynsi hienonnettuna
- 400 g
- tomaattimurskaa
- ½ dl
- vettä
- 1 kpl
- purkki kidneypapuja (go green)
- 2 tl
- jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
- 1 tl
- jauhettua korianteria
- ½-1 tl
- jauhettua chipotle chiliä (tai tavallista chilijauhetta)
- 1 tl
- savustettua paprikajauhetta
- 1 rkl
- oreganoa
- 0
- suolaa ja mustapippuria myllystä
- Tarjoiluun
- 1 kpl
- jääsalaattia
- 2 kpl
- tomaattia kuutioituna
- ½ kpl
- kurkku kuutioituna
- 1 kpl
- punainen paprika kuutioituna
- 200 g
- fetaa kuutioina
- 1 dl
- säilöttyjä jalapenoja viipaloituna
- 8 kpl
- tortilloja
- Muut ainesosat
Tee näin:
Kuori ja kuutioi sipuli. Kuumenna pannulla öljy ja lisää sipulit. Kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle härkis ja valkosipuli. Paista muutaman minuutin ajan. Lisää tomaattimurska, pavut, vesi ja mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
Asettele kuutioidut kasvikset ja salaatti tarjolle. Lämmitä tortillat pakkauksen ohjeen mukaan ja nosta pöytään. Täytä tortilla härkiskastikkeella, salaatilla, kasviksilla, fetalla ja jalapenoilla oman makusi mukaan. Nauti heti.