Blogit
Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Lämmin Ruusukaali-Perunasalaatti

Keväällä ja alkukesästä herkuteltiin usein varhaiskaalilla. Josta hyvänä esimerkkinä parhaista parhain varhaiskaalisalaatti. Syksyn tultua on ruusukaali usein sulostuttamassa aterioitamme. Kesällä maistuvat hyvin raikkaat ja kylmät perunasalaatit. Näin syksyllä tarvitaan jo hiukan lämmikettä ja lämpimät salaatit maistuvat erityisen herkulliselta.

Idea tähän herkulliseen lämpimään salaattiin lähti perheemme aikuisten suosikki ruusukaali lisäkkeestä eli pannulla paahdetuista ruusukaaleista. Tilli toimi erinomaisesti varhaiskaalisalaatissa, joten päätin kokeille sopivuutta ruusukaalin pariksi. Tilli-vinegretti kruunasi tämän salaatin eli selvästi tilli ja kaalit sopivat mauiltaan erinomaisesti yhteen. Salaatti osoitteutui niin herkulliseksi, että se hävisi hetkessä parempiin suihin. Tarkoittaa myös sitä, että tätä on tehtävä pian uudestaan.

Lämmin Ruusukaali-Perunasalaatti

Ainekset

6 kpl
perunaa (esim. siikli)
400 g
ruusukaalia
1 kpl
punasipuli
3 rkl
kapriksia
70 g
savustettua ilmakuivattua kinkkua ( esim. Schwarzwaldin kinkkua)
2 rkl
voita
2 rkl
rypsiöljyä
Kastike
½ dl
oliiviöljyä
1 rkl
valkoviinietikkaa
2 tl
dijoninsinappia
1 kpl
valkosipulinkynsi
3/4 dl
tuoretta tilliä (hienonnettuna)
0
suolaa
0
mustapippuria myllystä
Muut ainesosat

Tee näin:

Pese perunat ja keitä kypsiksi suolatussa vedessä. Salaattiin voin hyvin käyttää myös aterialta ylijääneet perunat. Anna perunoiden jäähtyä hetki ja leikkaa sitten neljään osaan. Poista ruusukaaleista huonot uloimmat lehdet. Leikkaa kanta pois ja puolita ruusukaalit. Kuumenna pannussa 1 rkl öljyä ja 1 rkl voita. Laita ruusukaalit pannuun leikkauspinta alaspäin, paista noin 4 minuuttia. Käännä ruusukaalit ympäri ja paista vielä minuutin verran. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Nosta ruusukaalit pannulta syrjään odottamaan.

Lisää pannuun tarvittaessa voita ja öljyä. Laita perunat pannulle ja paista käännellen kunnes saavat väriä. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta perunat pannulta syrjään odottamaan. Lisää pannulle hiukan öljyä ja paista ilmakuivatun kinkun viipaleita molemmilta puolilta, kunnes kinkku on rapeaa. Nosta talouspaperilla peiltetylle lautaselle valumaan. Kuori punasipuli ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Laita perunat, ruusukaalit, punasipulirenkaat ja kaprikset tarjoiluastiaan. Revi rapea ilmakuivattu kikku sopivan kokoisiksi suupaloiksi, lisää salaatin joukkoon

Valmista kastike. Vatkaa oliiviöljy, viinietikka ja sinappi hyvin sekaisin. Kuori valkosipulin kynsi ja hienonna veitsellä. Lisää hienonnettu valkosipuli ja tilli kastikkeeseen. Lisää suola ja mustapippuri, sekoita hyvin. Kaada kastike salaatin joukkoon ja sekoita salaatti hyvin. Tarjoile.

Kommentit (4)

  1. annamaria

    Ai että, ihana kun muistutit ruusukaalien olemassaolosta. Tämä lämmin salaatti kuulostaa niin ihanalta…

  2. Minna_A

    Annamaria ruusukaaleilla herkuteltiin meillä tänäänkin, joten ensi viikolla lisää ruusukaali reseptejä luvassa 🙂

  3. Anne P.

    Juuri keskustelin viikonloppuna ystävän kanssa siitä kuinka ruusukaali on haastava raaka-aine vaikka kaalin ystäviä ollaan muuten. Muistinkin silloin että olen joskus yhdistänyt pekonin ja ruusukaalin – toimii!

    Ihanaa jos on tulossa lisääkin ruusukaalireseptejä, jospa sitä saisi itselleen inspiraatiota keittiöön käyttää niitä monipuolisemmin ja useammin 🙂

  4. Minna_A

    Anne: Rohkeasti vain kokeilemaan. Itse en ole kuin kerran laittanut pahaa ruusukaalia. Itse kyllä tykkään enemmän paistettuna kuin keitettynä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *