Kanttarelli-kukkakaaligratiini
Rakastan sieniä, etenkin kanttarelleja. Elokuussa näytti huolestuttavasti vielä siltä ettei tänä vuonna juurikaan sieniä kotimetsästä löydy. Runsaat satteet muuttivat kuitenkin tilanteen ja olemme keränneet runsaasti saaneet runsaasti sieniä. Tosin viime vuoden määriin ei kyllä ole päästy.
Kantterellisaaliin äärellä muistin blogista löytyvän herkullisen reseptin: Kokonaisena paahdettu kukkakaali kanttarellikastikkeella. Kanttarellit ja kukkakaali sopivat erinomaisesti yhteen, mutta tällä kertaa halusin kokeilla kukkakaaligratiinin valmistusta kanttarellien kera. Jääkaapista löytyi myös pekonia, joten lisäsin myös sitä paistokseen.
Lopputulos oli todella herkullinen ja maistui erinomaiselta grillatun kanan lisukkeena. Kanttarellit toivat kivaa vaihtelua perinteiseen kukkakaaligaratiiniin. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Kanttarelli-kukkakaaligratiiniin voi hyvin käyttää myös pakastettuja kanttarelleja.
Blogin kaikki mainiot kukkakaalireseptit löytyvät linkistä. Blogin kaikki herkulliset kanttarelliresptit löydät linkistä.
Kanttarelli-kukkakaaligratiini
Ainekset (5 annosta)
- 1 kpl
- iso kukkakaali (n. 1kg)
- 5 dl
- kanttarelleja pilkottuna
- 1 kpl
- sipuli kuutioituna
- 1 pkt
- pekonia kuutioituna
- 2 rkl
- tuoreita timjamin lehtiä
- ½ tl
- suolaa
- 1/4 tl
- mustapippuria myllystä
- Juustokastike
- 2 rkl
- voita
- 2 rkl
- vehnäjauhoja
- 5 dl
- täysmaitoa
- 3 dl
- emmentalraastetta (punaista)
- ½ tl
- suolaa
- 1/4 tl
- mustapippuria myllystä
Tee näin:
Paloittele kukkakaali kukinnoiksi.
Keitä kukkakaalin kukinnot vedessä melkein kypsiksi noin 3-5min.
Laita kuutioitu pekoni kylmälle pannulle.
Kuumenna pannu ja paista pekonikuutiot rapeiksi.
Lisää pilkotut kanttarellit ja paista kunnes irronnut neste on haihtunut pannulta.
Lisää kuutioitu sipuli ja paista vielä muutaman minuutin ajan.
Mausta timjamilla, mustapippurilla ja suolalla.
Laita kukkakaaliseos voideltuun uunivuokaan.
Valmista seuraavaksi juustokastike.
Sulata voi kasarissa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin.
Lisää maito kasariin vähitellen samalla sekoittaen.
Kuumenna kiehuvaksi kokoajan sekoittaen.
Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 5min välillä sekoittaen.
Sekoita kastikkeeseen juustoraaste ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.
Kaada juustokastike kukkakaalin kukintojen päälle.
Paista kanttarelli-kukkakaaligratiinia 200 asteessa noin 30min tai kunnes pinta on saanut hiukan väriä.