Blogit
Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Jouluksi herkutteluun: Suvun perinteinen Taatelikakku

Niin kauan kuin minä muistan on lapsuuden perheeni itsenäisyyspäivän viettoon kuulunut taatelikakun leipominen joulua varten. Taatelikakku kuuluu niihin harvoihin kakkuihin, joiden maku vain paranee ajan myötä. Taatelikakkua on leivottu aina tällä samalla reseptillä ja muistaakseni samaa reseptiä on käyttänyt myös isoäitini.

Tällä kertaa leivoin taatelikakkuja jo ennen itsenäisyyspäivää esikoisen koulun joulumyyjäisiin. Kokeilin eskimon uusia pieniä kakkuvuokia. Yhdestä taikinasta tulikin kolme kakkua. Kakut onnistuivat vuoissa hyvin ja niistä tuli kivan kokoisia.

Viikonpäästä leivotaan taas taatelikakkua, sillä joulu ei tule ilman tätä herkkua. Myöhemmin luvassa lisää suvun herkullisia reseptejä piparien ja sinapin valmistamiseen. Mitä ruokalajia tai leivonnaista sinun on ehdottomasti valmistettava jouluksi?

Jouluksi herkutteluun: Taatelikakku

Ainekset

250 g
kivettömiä taateleita (1 pkt)
2 dl
vettä
2 dl
sokeria
200 g
voita
2 kpl
kananmunaa
1 dl
kermaa
4 dl
vehnäjauhoja
1½ tl
leivinjauhetta
1 tl
vaniljasokeria
2 tl
suolaa
0
korppujauhoja (vuoan jauhottamiseen)
0
voita (vuoan voiteluun)
Muut ainesosat

Tee näin:

Pilko taatelit ja voi kuutioiksi, laita kattilaan. Mittaa kattilaan myös vesi ja sokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna porista miedolla lämmöllä muutama minuutti, kunnes taatelit ovat pehmenneet. Anna seoksen jäähtyä. Itse nostan kattilan kansi päällä ulos pakkaseen jäähtymään.

Lisää jäähtyneeseen taateliseokseen kananmunat ja kerma, sekoita hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilöiden taikinaan. Voitele kakkuvoka (1,5l) tai vuoat ja jauhota korppujauhoilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa n. 55 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää. Kokeile kypsyys tikulla. Jos käytät useaa pientä vuokaa on paistoaika hiukan lyhyempi noin 40 minuuttia.

Kommentit (6)

  1. Minna_A

    Kiva kuulla, että maistui 🙂 Tämä reseptii kuuluu niihin, joita en pistä vaihtoon.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *