Blogit
Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Jouluiset Aleksanterinleivokset

height=”901″ width=”600″>

Esikoisen koulun Joulumyyjäiset lähestyivät ja pähkäilin mitä myyjäisiin leipoisin. Mokkapaloja ja taatelikakkuja oli moni jo luvannut leipoa, joten jotain muuta oli keksittävä. Päädyin leipomaan aleksanterinleivoksista jouluisia versioita. Aleksanterinleivokset täytin omena-kanelimarmeladilla. Jouluisen ulkonäön aleksanterinleivokset saivat vihreästä kuorutteesta. Pinta koristeltiin vielä valkoisella sokerikuorrutteella ja strösselillä. Jouluiset aleksanterinleivokset leikkasin perinteisen neliön sijaan kolmioiksi. Näin lopputuksena syntyi hienot joulukuusileivonnaiset, joihin olin itsekkin todella tyytyväinen.

En ole mikään superleipuri ja leivoin aleksanterinleivonnaisia ensimmäistä kertaa. Plan B oli epäonnistumisen varalta taatelikakku, joita leivoin viime vuonna myyjäisiin.  Kommelluksilta ei valitettavasti vältytty. Taikinalevyn siirtäminen kanneksi osoittautui todella vaikeaksi ja levy ei säilynyt ehjänä. Onneksi maku.fi aleksanterinleivonnaisten ohjeessa oli vinkki, että kannattaa peltien avulla kääntää leivonnainen ympäri ennen paistoa. Näin revennyt ja paikattu taikinalevy jäi alimmaiseksi ja pinnasta tuli tasainen. Lopputulos joka tapauksessa ratkaisee ja siihen olin tyytyväinen. Leivosten ulkonäkö oli onnistunut ja maku kohdallaan. Toivotaan, että leivokset menevät tänään myyjäisissä kaupaksi.

Mukavaa ensimmäistä adventtia!

height=”751″ width=”500″>

Jouluiset Aleksanterinleivokset

Ainekset

300 g
omena-kanelimarmeladia (Dronningholm tähtitorttu marmeladi)
250 g
voita
1 dl
sokeria
1 tl
vaniljasokeria
5 dl
erikoisvehnäjauhoja
1 kpl
keltuainen
Vihreäkuorrutus
3 dl
tomusokeria
3 rkl
sitruunamehua
1½ tl
vihreää elintarvikeväriä
Valkoinenkuorrutus
1 dl
tomusokeria
1 rkl
sitruunamehua
Koristeluun
0
strösseliä
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuutioi pehmeä voi. Vaahdota voi ja sokerit. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot ja lisää keltuainen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikina levyksi ja kääri taikina kelmuun. Nosta jääkaappiin jähmettymään tunniksi.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmista taikinoista noin 20×30 kokoinen levy leivinpaperin päällä. Levitä omena-kanelimarmeladi toiselle levylle. Nosta toinen taikinalevy varovaisesti marmeladin päälle. Jos taikina hajoaa siirrossa paikkaa säröt ja käännä peltien avulla hajonnut pohja alimmaiseksi.

Paista aleksanterinleivonnaisia uunissa 200 asteessa noin puolituntia. Anna jäähtyä ja siirrä varovaisesti pois pelliltä. Sekoita vihreän ja valkoisen kuorrutteen ainekset hyvin keskenään. Leivitä vihreäkuorrute tasaisesti leivoslevyn pinnalle. Laita valkoinenkuorrute pursotuspussiin ja pursota pituussuunnassa raitoja. Ripottele strösselit pinnalle ja anna kuorrutteen kovettua.

Leikkaa veitsellä leivoslevy pituussuunnassa puoliksi. Leikkaa molemmista puolikkaista 9 kolmiota. Leivokset ovat valmiita nautittaviksi.

Kommentit (10)

  1. Minna_A

    Kiitos Elina, onneksi aina välillä niin sanotusti välähtää 🙂

  2. Minna_A

    Kiitos Anne, onneksi sitä leivonnassakin tulee aina välillä onnistumisia 🙂

  3. Minna_A

    Kiitos Sari 🙂 kerrankin hyvä idea onnistui myös käytännössä ja näytti siltä kuin olin kuvitellut!

  4. MariaL

    Näyttää niin houkuttelevalta, että täytyy kokeilla ensimmäistä kertaa Aleksanterinleivoksia. Ihana idea ja väri. Mitämieltä olet käykö ohjeeseen omatekemä omppuhillo, kanelilla maustettuna kun sitä löytyy kaapista reilusti. Vai suositteleeko juuri enemmänkin tuota omenakaneli marmeladia?

  5. Minna_A

    Kiitos kovasti. Aleksanterinleivoksiin tarvitaan paistamisen kestävää hilloa. Mukavaa Joulun odotusta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *