Grillattu purjo ja sitruunakastike
Parsojen lisäksi olemme nyt keväällä grillanneet purjoa. Vuosia sitten törmäsin tähän ideaan matkaohjelmaa katsoessa. Espanjassa purjon ensisato grillataan hiiltyneeksi ja nautitaan purjon herkulliseksi hautunut sisusta. Blogiin tämä grilliherkku ei jostain syystä ole päätynyt, mutta nyt sain aikaiseksi ottaa kuvat. Purjo kannattaa grillata hiiligrillissä tai avotulella. Kaasugrillissä purjosta tuli ainakin meillä kitkerää.
Purjon kanssa tarjosin sitruunakastiketta, joka syntyi maustamalla klassinen voi-valkoviinikastikke grillatun sitruunan mehulla. Sitruunakastiketta olen tarjonnut tietysti myös grillattujen parsojen kanssa. Sitruunakastike on suorastaan koukuttavan hyvää, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.
Grilalttu purjo
Ainekset (4 annosta)
- 1 kpl
- purjo
Tee näin:
Grillaa purjoa hiiligrillissä tai avotulella kunnes purjon päällimmäinen kerros on muuttunut kauttaaltaan mustunut.
Poista hiiltynyt pinta ja tarjoile grillattu purjo sitruunakastikkeen kera.
Sitruunakastike
Ainekset
- 1 kpl
- sipuli
- 2 kpl
- valkosipulinkynsiä
- ½ dl
- sherryviinietikkaa (voit korvata tarvittaessa valkoviinietikalla)
- 1½ dl
- valkoviiniä
- 2 dl
- kuohukermaa
- 150 g
- kylmää voita kuutioituna
- ½ kpl
- sitruunaa
- ½ tl
- suolaa
- 1/4 tl
- mustapippuria myllystä
Tee näin:
Grillaa sitruunan puolikasta grillissä leikkauspinta alaspäin kunnes pinta on mustunut ja sitruuna pehmentynyt.
Kuori ja kuutioi sipuli sekä valkosipulin kynnet. Laita sipulit, sherryviinietikka ja viini pieneen kattilaan.
Keitä kokoon kunnes lientä on jäljellä noin kolme ruokalusikallista. Siivilöi sipulit pois liemestä ja kaada liemi takaisin kattilaan.
Lisää kattilaan vielä kerma ja keitä kastiketta vielä kokoon 5 minuutin ajan.
Säädä liesi miedolle lämmölle. Lisää voi kastikkeeseen nokare kerrallaan samalla vatkaten, kunnes kastike on sileää.
Mausta kastike grillatatun sitruunan mehulla sekä suolalla ja pippurilla.
Tarjoile sitruunakastike grillattun purjon kera.