Kesäkurpitsa-paprikapiirakka
Kesäkurpitsatalkoot jatkuivat vielä meidän perheessä tällä herkullisella kesäkurpitsa-paprikapiirakalla. Kasvispiirakoista tulee helposti vetisiä, mutta paahtamalla kesäkurpitsan ja paprikan ensin uunissa ei ole sitä vaaraa. Paahtaminen tuo myös rutkasti makua kasviksiin ja etenkin paprika makeutuu paahtamisen ansiosta. Paahtamisesta on hiukan enemmän vaivaa, mutta vaivannäkö palkitaan ihanan makuisella piirakalla.
Maustoin piirakan omalla pihalla kasvaneella timjamilla ja eron kyllä huomaa kaupan ruukkuyrtteihin verrattuna. Timjamin lehdetkin irtoavat helposti, toisin kuin kaupan ruukkutimjamista. Talvella tulee kyllä ikävä tuoreita oman maan yrttejä.
Kesäkurpitsaa on tullut tänä kesänä käytettyä todella paljon. Blogiin on tullut julkaistua seuraavat herkulliset reseptit: paahdettu parmesankesäkurpitsa, Za’atarilla maustettu kesäkurpitsa tahinikastikkeella, härkis-kesäkurpitsapaistos ja leivitetyt kesäkurpitsat.
Kesäkurpitsa-paprikapiirakka maistuu mainiosti lounaaksi ja sen kera voi tarjota vaikka vihersalaattia.
Kesäkurpitsa-paprikapiirakka
Ainekset (8 annosta)
- Pohja
- 150 g
- pehmeää voita kuutioituna
- 2 dl
- vehnäjauhoja
- 1 dl
- täysjyväspelttijauhoja
- ½ tl
- suolaa
- 1 rkl
- kylmää vettä
- Täyte
- 300 g
- kesäkurpitsaa
- 2 kpl
- punainen paprika
- 1 kpl
- sipuli
- 1 kpl
- valkosipulinkynsi
- 1 rkl
- öljyä kuullottamiseen
- ½ dl
- tuoreita timjaminlehtiä
- 150 g
- punaista emmentalraastetta
- 3 kpl
- kananmunia
- 3 dl
- ruokakermaa
- ½ tl
- suolaa
- 1/4 tl
- mustapippuria myllystä
Tee näin:
Valmista piirakkapohja nyppimällä voi, jauhot ja suola kulhossa. Lisää vesi ja muotoile taikinaksi.
Kääri piirakkataikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa 30min.
Voitele irtopohjavuoka voilla ja painele taikina irtopohjavuokaan sekä vuoan reunoille.
Pistele pohja haarukalla. Paista pohjaa uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Puolita paprikat ja poista siemenet sekä kanta. Laita paprikat leikkauspinta alaspäin pellille.
Paahda paprikoita uunissa grillivastuksen alla 250 asteessa 10-15 min, kunnes paprikoiden kuori on kunnolla mustunut.
Laita paahdetut paprikat kulhoon ja peitä kulho tiiviisti kelmulla. Anna paprikoiden jäähtyä 15 minuuttia.
Poista paahdetuista paprikoista kuoret ja kuutioi paprikat.
Leikkaa kesäkurpitsa 1cm paksuisiksi viipaleiksi. Levitä kesäkurpitsaviipaleet leivinpaperilla peitetylle pellille. Paahda uunissa grillivastuksen alla noin 10 minuuttia tai kunnes kesäkurpitsaviipaleet ovat saaneet hiukan väriä.
Kuori ja kuutioi sipuli. Kuullota sipulia öljyssä pannulla muutama minuutti. Lisää hienonnettu valkosipuli ja timjamin lehdet.
Kuullota vielä hetki. Levitä sipuliseos paistetun piirakkapohjan pinnalle.
Asettele paahdettua paprikaa, kesäkurpitsaa ja juustoraastetta vuorotellen piirakkavuokaan.
Vatkaa munat ja kerma hyvin sekaisin. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Lisää täyte piirakkavuokaan.
Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hiukan väriä.
Anna kesäkurpitsa-paprikapiirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoile kesäkurpitsa-paprikapiirakka esim. vihersalaatin kera.